4 maja WHO wypowiedziała wojnę tłuszczom trans
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna WHO wypowiedziała wojnę tłuszczom trans

WHO wypowiedziała wojnę tłuszczom trans

Tłuszcze trans mają zniknąć z żywności w ciągu 5 kolejnych lat! WHO szacuje, że ich spożycie prowadzi do ponad 500 tysięcy zgonów rocznie. Zdaniem organizacji wyeliminowanie tłuszczów trans jest kluczem do ochrony zdrowia i ratowania życia ludzi.

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Przemysłowe tłuszcze trans są zawarte w utwardzonych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna. Są obecne także w słonych i słodkich przekąskach, pieczonych produktach spożywczych i smażonych potrawach typu fast-food. Producenci często stosują tłuszcze trans, ponieważ mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż inne tłuszcze. Nadają też produktom pożądanej konsystencji – sprawiają, że krakersy są bardziej chrupkie, a kremy bardziej kremowe. Niestety tłuszcze trans mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Dlatego WHO wzywa rządy do wyeliminowania wytwarzanych przemysłowo kwasów tłuszczowych trans z pożywienia. Organizacja uznała ich usunięcie z żywności za jeden ze swoich strategicznych celów na lata 2019-2023.

Światowa Organizacja Zdrowia  zachęca rządy do wdrożenia strategicznych działań, które pomogą wyeliminować niezdrowe tłuszcze z diety. WHO zaleca m. in., by władze państw zapoznały się ze specyfiką przemysłowej produkcji tłuszczów, promowały przetwórców, którzy zastąpią tłuszcze trans zdrowszymi alternatywami, monitorowały ich zawartość w produktach spożywczych i edukowały konsumentów.

Wiele krajów już podjęło decyzję o ograniczeniu lub zakazie stosowania tłuszczów trans w pożywieniu. Zakaz taki obowiązuje w Danii, Szwajcarii, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i w Stanach Zjednoczonych.

Ekologia.pl poleca

Smalec

Smalec – fot. pixabay.com/czesia

W Danii, pierwszym kraju, który nałożył ograniczenia na produkowane przemysłowo tłuszcze trans, zawartość tych tłuszczów w produktach żywnościowych dramatycznie spadła. Spadła także liczba zgonów spowodowanych chorobami sercowo-naczyniowymi.


„Nowy Jork wyeliminował produkowany przemysłowo tłuszcz trans dziesięć lat temu, podążając za przykładem Danii” – powiedział dr Tom Frieden, prezes i dyrektor generalny Resolve to Save Lives, inicjatywy Vital Strategies. „Tłuszcz trans jest niepotrzebną toksyczną substancją chemiczną, która zabija i nie ma powodu, aby ludzie na całym świecie nadal byli na nią narażeni”.

Spopularyzowane w latach 50. XX wieku i niegdyś uznawane za zdrową alternatywę dla tłuszczów nasyconych występujących w maśle czy smalcu, tłuszcze trans są odpowiedzialne za ataki serca i udary, ale są również związane ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i obniżeniem płodności. Mogą być też szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Kwasy tłuszczowe trans powstają poprzez zmianę struktury molekularnej olejów roślinnych. Proces ten utwardza olej, wydłużając jego okres przydatności do spożycia. Niestety te uwodornione tłuszcze powodują spustoszenie w naszym organizmie. Zdaniem lekarzy i dietetyków dieta bogata w produkty zawierające utwardzone oleje poważnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a także cukrzycy.

Ekologia.pl
4.8/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments