GWANAKO ANDYJSKIE. Ssak. Zwierzę - gwanako andyjskie, lama gwanako
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Parzystokopytne Wielbłądowate Lama Gwanako andyjskie
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gwanako andyjskie (Lama guanicoe)

Nazywana/y także: gwanako, guanako, lama gwanako
Gwanako andyjskie
Spis treści
Wygląd

Gwanako andyjskie to duży parzystokopytny ssak. Krewny lamy. Głowa jest mała. Oczy są dosyć duże, osłonięte rzęsami. Uszy stosunkowo długie, spiczaste. Szyja smukła i długa. Sierść jest wełnista. Nogi są długie. Głowa jest ciemnoszara. Barwa wierzch zmienna, płowa, jasnobrązowa, brązowożółta, rdzawoczerwona lub ciemnobrązowa. Spód ciała jest białawy. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samce są większe od samic.

Występowanie

Gwanako andyjskie zamieszkuje Andy w Ameryce Południowej. Występuje na terenie Argentyny, Chile, Boliwii oraz Peru. Ze względu na polowania i fragmentację siedlisk miejscami zasięg występowania tego gatunku jest nieciągły. Większość lam gwanako zamieszkuje Argentynę. Ponadto zostały introdukowane na Falklandy. Część populacji jest wędrowna, część osiadła.

Tryb życia

Gwanako andyjskie występuje w różnorodnych siedliskach. Spotykane jest głównie na obszarach o bardzo zmiennych sezonowo temperaturach i niskich opadach. Preferuje głównie otwarte przestrzenie stepów, półpustyń, sawann i obszary krzaczaste. Unika bardzo stromych zboczy i terenów skalistych. Spotykane do 5000 m n.p.m. Gatunek terytorialny. Zwierzę towarzyskie, żyjące w grupach lub pojedynczo. Grupa liczy od 20 do 30 osobników i składa się z samic, młodych oraz z dominującego samca. Pozostałe samce żyją pojedynczo lub w grupach składających się wyłącznie z samców. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN). Wpisany jest do konwencji CITES (załącznik II).

Odżywianie

Gwanako andyjskie to zwierzę roślinożerne. Żywi się trawą, liśćmi, porostami, pąkami krzewów i drzew.

Rozmnażanie i rozwój

Gwanako andyjskie to gatunek poligyniczny. Okres godowy odbywa się od sierpnia do września. Ciąża trwa 11 miesięcy. Samica rodzi (na przełomie listopada-grudnia) jedno młode, które waży od 7 do 15 kg. Młode wkrótce po porodzie podąża za samicą. Do 3-4 miesięcy młode karmione jest mlekiem matki. Pozostaje w grupie do 13-15 miesięcy. Po tym czasie przepędzane jest przez dominującego samca. Samice osiągają dojrzałość płciową w 18 miesiącu życia, lecz do rozrodu przystępują w 3 roku życia. Samce dojrzewają nieco później, między drugim a trzecim rokiem życia. W niewoli żyje do ponad 28 lat.
4.9/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments