KOTIK ZWYCZAJNY. Ssak. Zwierzę - kotik zwyczajny, niedźwiedź morski
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Uchatkowate Koticzak Kotik zwyczajny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Kotik zwyczajny (Callorhinus ursinus)

Nazywana/y także: koticzak niedźwiedziowaty, niedźwiedź morski, uchatka niedźwiedziowata
Kotik zwyczajny. Źródło: NOAA
Spis treści
Wygląd

Kotik zwyczajny to jedyny gatunek w rodzaju Callorhinus. Jest dużym ssakiem morskim. Głowę ma stosunkowo małą. Pysk krótki, wyposażony w wąsy czuciowe. W przeciwieństwie do fok kotik posiada widoczne małżowiny uszne. Skóra pokryta jest gęstym futrem. Pod skórą znajduje się gruba warstwa tłuszczu. Barwa ciała od szarej przez brązową. Pierś szarawa. Spód ciała rudy. Sylwetka o opływowym kształcie. Kończyny przekształcone są w płetwy. Dymorfizm płciowy jest wyraźny. Samce są znacznie większe od samic. Szczenięta są czarne. Gatunkami podobnymi są kotik meksykański (Arctocephalus townsendi), lew morski Stellera (Eumetopias jubatus) oraz uszanka kalifornijska (Zalophus californianus).

Występowanie

Kotik zwyczajny występuje na północy Oceanu Spokojnego, w Morzu Japońskim, Morzu Ochockim i Morzu Beringa. Najdalej na północy jego zasięg sięga Cieśniny Beringa, na południe spotykany jest u wybrzeży Korei Południowej i Japonii w Azji oraz południowej Kalifornii w Ameryce Północnej.

Tryb życia

Kotik zwyczajny prowadzi lądowo-wodny tryb życia. Kotik zwyczajny jest gatunkiem wybitnie morskim. Większość swojego życia spędza na otwartym oceanie. Zwykle spotykany jest gdy samotnie dryfuje po powierzchni wody. Kotiki wychodzą na stały ląd jedynie w okresie rozrodczym. Samce spędzają na lądzie średnio 45, a samice 35 dni w roku. Gatunek terytorialny. Przebywa pojedynczo, w parach, a także w stadach składających się z kilkudziesięciu samic i samca. Żyje do 26 lat. Jest gatunkiem narażonym na wyginięcie (kategoria VU na liście IUCN).

Odżywianie

Kotik zwyczajny żywi się drobnymi kręgowcami (rybami) oraz bezkręgowcami (mięczakami i skorupiakami). Poluje głównie w nocy, w wodzie.

Rozmnażanie i rozwój

Kotik zwyczajny to gatunek poligyniczny. Rozmnaża się na lądzie. Do rozrodu przystępuje raz w roku. Rozród odbywa się od czerwca do sierpnia, ze szczytem przypadającym w lipcu. Ciąża trwa ok. 12 miesięcy. Samica rodzi jedno młode. Szczenie po urodzeniu waży 5,4-6 kg i mierzy 60-65 cm. Samica karmi mlekiem młode do 4 miesiąca. Dojrzałość płciową osiąga między trzecim a dziesiątym rokiem życia.

4.8/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments