Borowik gładkotrzonowy (Suillellus queletii)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Na północnych kresach zasięgu, w Polsce, Czechach czy północnych landach Niemiec preferuje najcieplejsze formy lasów, głównie świetliste dąbrowy, grabiny czy buczyny storczykowe na skałach wapiennych. Borowik gładkotrzonowy formuje mikoryzę głównie z dębami, rzadko z lipami, grabami, bukami czy leszczynami.
Wygląd
Owocniki borowika gładkotrzonowego wyrastają samotnie, rzadziej w mało licznych czarcich kręgach lub grupkach.
Rurki jaskrawo żółte, o mocnym cytrynowym albo złotym odcieniu. Między rurkami a miąższem kapelusza wyraźna, czerwonawa linia. Uszkodzone rurki błękitnieją.
Kapelusz borowika. gładkotrzonowego o średnicy 50-150 mm, w najrozmaitszych odcieniach brązu (od ochrowo gniadego przez ceglano pomarańczowy aż do czerwonobrązowy). Brzegi kapelusza gładkie, jaśniejsze niż środek. U najmłodszych okazów matowy w dotyku, nagi u starszych, bywa lekko maślisty jak u maślaków, zwłaszcza po deszczu lub mgle. Mleczka nie ma.
Trzon bardzo gładki (stąd współczesna nazwa gatunkowa), lekko nakrapiany ale bez siateczki, walcowaty bądź nieco wrzecionowaty, o zaostrzonej nieco korzeniastej podstawie, pełny w przekroju, wysoki na 4-15 cm, a gruby na 1-3,5 cm. U góry jaśniejszy, w kolorze starego złota, na dole ciemniejszy, ciemno pomarańczowy lub czerwony. Pierścienia i pochwy brak.
Miąższ jaskrawo żółty nad rurkami oraz w górze nóżki, w dole trzonu zaś winno bordowy. Przecięty lub zmiażdżony szybko sinieje.
Aromat niemal niewyczuwalny, słabo owocowy, smak przyjemny, grzybowy, nieco kwaśny.
Wysyp zarodników oliwkowo brązowy. Spory borowika gładkotrzonowego dość szerokie, wrzecionowate, gładkie, osiągają 8-15 µm na 5-6,5 rzadko 7 µm.
Właściwości
Zastosowanie
W naszych czasach nie ma żadnych zastosowań. Borowik gładkotrzonowy zasługuje na ochronę z uwagi na ogromną rzadkość.