Czyreń śliwowy (Phellinus pomaceus)
Wstęp
Czyreń śliwowy to jeden z najpospolitszych w Polsce i krajach sąsiednich przedstawicieli szczeciniakowatych (Hymenochaetaceae), odpowiedzialnych za białą zgniliznę drzew i krzewów.
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki czyrenia śliwowego słyną z różnorodnych kształtów i barw. Bywają nieregularne, kopytkowate, półokrągłe, guzokształtne, poduszeczkowate, rozpostarto-odgięte albo resupinowate (rozpostarte). Zazwyczaj tworzą duże skupienia zrastając się dachówkowato na spodzie gałęzi i pniaków drzew.
Pory wydłużone, kanciaste albo okrągławe, 1-2mm średnicy. Barwa porów zmienia się z wiekiem owocnika: jasne ochrowe u najmłodszych; rudawe u średnich; a ciemnobrązowe u najstarszych okazów czyrenia śliwowego.
Trzonu u czyru śliwowego brak.
Miąższ nader twardy, korkowaty i strefowany jak u reszty czyreni. Kolor brązowy z rudym lub słomkowym odcieniem. Zapach trudno wyczuwalny. Smak nieprzyjemny, cierpki bądź kwaskowaty.
Właściwości
Czyreń śliwowy to grzyb niejadalny. Podobnie jak jego kuzyni atakuje żywe drzewa i krzewy. W latach 80-tych XX w. uczeni ze zdumieniem odkryli, że P. pomaceus wytwarza chlorometan (najprostszą chlorową pochodną metanu, substancję żrącą i odurzającą) celem rozkładania drewna swoich żywicieli.
W Polsce spotyka się wiele gatunków grzybów podobnych do czyrenia śliwowego. Zwykle odróżnia się je po gatunku gospodarza i/lub po kształtach i kolorach zarodników.
Zastosowanie
W starożytności i średniowieczu z mocno wysuszonych owocników czyrenia śliwowego sporządzono krzesiwo (hubkę), używane do rozpalania ognia.
Organizm modelowy przy badaniu syntezy, znaczenia ekologiczno-fizjologicznego oraz rozkładu chlorometanu w organizmach żywych.

