Gąska wielka (Tricholoma colossus)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Gąska wielka rośnie w Europie, Azji Mniejszej, Korei, Indiach i Stanach Zjednoczonych. Niedawno opisano bardzo podobne, dość pokrewne, ale jednak osobne gatunki z sekcji (podrodzaju) Megatricholoma z Chin Ludowych.
Wygląd
Owocniki gąski wielkiej wyraźnie potężniejsze niż u większości europejskich gąsek, z kapeluszami o średnicy 10-25 cm, na trzonach grubych do 5 cm, a wysokich zazwyczaj na 5-12 (sporadycznie do 22) cm.
Kapelusz w kolorze bordowym lub brązowo-czerwonym, z kremowo-białymi, podwiniętymi brzegami. Mazisty w dotyku.
Blaszki gąski wielkiej odznaczają się regularną tramą. Są cienkie i bardzo gęste, toteż nierzadko wyginają się ku krawędziom. U młodych owocników śnieżno białe, potem kremowe, wreszcie u najstarszych z brunatnymi przebarwieniami, zwłaszcza na gładkich krawędziach.
Nóżka pod kapeluszem biaława lub żółtawa, co najwyżej z ochrowo brązowymi łuseczkami, niżej pod pierścieniem raczej brązowawa, bardziej włóknista, masywna, pełna wewnątrz, twarda i sucha w dotyku. U młodych owocników walcowaty, u dojrzalszych bardziej bąkowaty, zwężający się ku kapeluszowi, a bulwiasty przy podstawie. Obecny u tego gatunku pierścień pozwala go odróżnić od pokrewnych gąsek jako odnaleziona niedawno w Polsce T. roseoacerbum.
Miąższ łykowaty, włóknisty, twardy, biały, po przecięciu lub złamaniu przebarwia się łososiowo. Aromat ledwo wyczuwalny, a smak najpierw przyjemny, grzybowy, potem gorzki. Najstarsze owocniki tejże gąski są od razu gorzkie w smaku. Brak danych w dostępnej literaturze odnośnie przebarwiania się miąższu w reakcji z odczynnikami stosowanymi w profesjonalnym grzybiarstwie.
Wysyp zarodników u g. wielkiej (g. olbrzymiej) jest biały. Spory są nieamyloidalne, półprzezroczyste (szkliste), gładkie, pozbawione pory rostkowej, jajowate w kształcie. Mierzą najczęściej 6,8-9,4 (rzadko 10,0) × 5,0-6,4 μm. U nowo odkrytej w Polsce T. roseoacerbum zarodniki są wyraźnie drobniejsze, osiągają 4,3-6,7 × 2,8-5,2 μm.
Właściwości
Gąska wielka nie posiada właściwości toksycznych, jednak nie jest szczególnie przyjemna w smaku. Z uwagi na wielką rzadkość w Polsce nie należy jej pozyskiwać.
Zastosowanie
Mimo imponujących jak na gąskę wymiarów, gąska wielka nie znajduje współcześnie zastosowań kulinarnych z uwagi na nieprzyjemną, nazbyt łykowatą konsystencję oraz gorzkawy smak. W niektórych krajach dawniej gąskę wielką najpierw smażono, a potem marynowano w occie lub zalewano oliwą z ziołami. Przede wszystkim jednak wciąż zasługuje na ochronę z powodu swej rzadkości.