Gołąbek przyjemny - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek przyjemny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek przyjemny (Russula amoenolens)

Nazywana/y także: gołąbek camembertowy , surojadka przyjemna
Gołąbek przyjemny, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Gołąbek przyjemny to rzadki w Polsce, niejadalny i niesmaczny przedstawiciel rodziny gołąbkowatych. Na najnowszej, krajowej czerwonej liście rzadkich oraz ginących grzybów ujęto z kategorią R czyli rzadki.

Sezon

Gołąbek przyjemny zawiązuje owocniki niekiedy gromadnie od lipca do września.

Występowanie

Gołąbek przyjemny jest szeroko rozpowszechniony w Europie, płn. Afryce (Maroko) i Ameryce Północnej (od Kanady po Kostarykę), ostatnio odszukano go również w Chinach (w paśmie Chinganu). Zawleczony na Nową Zelandię i wyspy Oceanii. Występuje w lasach liściastych i mieszanych. Wchodzi w związki mikoryzowe głównie z dębami, rzadziej brzozami, sosnami, w Ameryce Północnej także z daglezją (jedlicą zieloną). Preferuje gleby ubogie w wapń, o odczynie kwaśnym do obojętnego, suche bądź świeże.

Z ziem polskich potwierdzono jego występowanie na ledwie kilku stanowiskach na Pomorzu (Gdańsk: Wrzeszcz, Brzeźno, Oliwa), Ziemi Lubuskiej (okolice Międzyrzecza), Łódzkiej (okolice Pabianic i Radomska), Wielkopolsce (okolice Międzychodu), Mazurach (koło Srokowa) i Podlasiu (Puszcza Knyszyńska).

Wygląd

Owocniki gołąbka przyjemnego są dość niewielkie, łamliwe, pozbawione mleczka, o kapeluszach 35-80 mm średnicy, a nóżce grubej na 9-15 mm, wysokiej na 30-50 mm.

Blaszki gołąbka przyjemnego są wolne, rozwidlone, cienkie, gęsto ułożone, często z blaszeczkami (międzyblaszkami), z gładkimi ostrzami. U młodych owocników kremowo białe lub jasno szare, u starszych brudniejsze, z brązowymi plamami po uszkodzeniach, gęsto pomarszczone.

Kapelusz za młodu półokrągły, potem spłaszczony, wreszcie wklęsły, wręcz lejkowaty, niemal cały gładki, z ostro zakończonymi, karbowanymi a gruzełkowatymi brzegami, w kolorze czarniawo brązowym, wpadającym czasem w brudną, oliwkową zieleń, jaśniejszy w centrum. Skórka z kapelusza daje się zedrzeć do połowy. W dni dżdżyste staje się tłusta i śluzowata w dotyku.

Nóżka prawie równowąska tylko w dole lekko zgrubiała, centralna, za młodu mocna i pełna, szybko jednak staje się watowata i krucha. W dotyku gładka, w kolorze biaława, wydaje się pokryta lśniącą warstewką srebrzystej bądź brązowawej laki, podobnych barw co kapelusz lecz jaśniejsza. Brak pierścienia.

Miąższ cienki, kruchy, białawy, o woni topinamburu lub sera camembert, ale smaku co raz gorszym, najpierw ostrawym, po tym bardzo ostrym, w końcu wręcz palącym. Miąższ gołąbka przyjemnego nie reaguje z formaldehydem. Z fenolem przebarwia się na winną purpurę wpadającą w brąz; z gwajakowcem na seledynowo (niebiesko-zielono); z siarczanem żelazowym nie zawsze reaguje, może przebarwić się na różowo albo zostać bez zmian.

Wysyp spor kremowy. Zarodniki gołąbka przyjemnego są jajowate, mocno urzeźbione, kolczasto-brodawkowate, z brodawkami średniej wysokości, tak ostrymi jak i tępymi.  Osiągają 6,3-8,5 (rzadko 9) µm na 5-6,5 µm. Łączniki obecne, aczkolwiek niezbyt długie i mało liczne. Obecne są zarówno liczne pleurocystydy jak i cheilocytydy. Sulfobenzaldehyd zmienia im kolor na szaro-czarny.

Gołąbek przyjemny bywa mylony z gołąbkiem piekącym R. sororia i przykrym (podgrzebieniastym) R. pecticina (R. pectinatoides). G. piekący jest jednak masywniejszy i wyższy od przyjemnego, z kapeluszem mierzącym zwykle 5-12 cm średnicy. Jednoznaczne rozróżnienie obu tych gołąbków wymaga jednak obejrzenia pod mikroskopem ich zarodników: u piekącego spory będą bardziej kuliste w kształcie, o mniejszych a wyraźniej tępych brodawkach. Gołąbek przykry (podgrzebieniasty) różni się od przyjemnego bardziej ochrowym odcieniem swego kapelusza. Pozostałe, blisko z nim spokrewnione gołąbki, zaliczane do podsekcji Pectinatinae w sekcji (podrodzaju) Ingratae, nie bywają aż tak palące w smaku jak przyjemny, piekący i przykry.

Właściwości

Polska nazwa gatunkowa „przyjemny” odnosi się do stosunkowo miłej woni, przypominającej zapach serów pleśniowych typu camembert. W smaku jednak gołąbek przyjemny jest okropny.

Zastosowanie

Gołąbek przyjemny jest grzybem niejadalnym. W Kanadzie i USA gołąbek przyjemny to jeden z lepiej zbadanych leśnych grzybów wielkoowocnikowych. Naukowców oraz leśników interesują jego związki mikoryzowe, szczególnie wpływ dodatkowych soli azotowych na ich dalsze funkcjonowanie.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Arora D. 1986.; "Mushrooms demystified: a comprehensive guide to the fleshy fungi."; Ten Speed Press, Berkeley.;
  2. Avis P. 2012.; "Ectomycorrhizal iconoclasts: the ITS rDNA diversity and nitrophilic tendencies of fetid Russula."; Mycologia 104, 5: 998-1007.;
  3. Dickie I., Guza R., Krazewski S., Reich P. 2004.; "Shared ectomycorrhizal fungi between a herbaceous perennial (Helianthemum bicknellii) and oak (Quercus) seedlings."; New Phytologist 164, 2: 375-382.;
  4. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  5. Gardes M., Bruns T. 1996.; "Community structure of ectomycorrhizal fungi in a Pinus muricata forest: above-and below-ground views."; Canadian Journal of Botany 74, 10: 1572-1583.;
  6. Gerhardt E. 2006. Grzyby.; "Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  7. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  8. Hoffeins C., Hoffeins H., Szadziewski R. 2017.; "Checklist of Macromycetes (Fungi) from the Wyskok village in Masurian Lakeland, NE Poland."; Rocznik Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu (Przyroda) 23: 1-27.;
  9. Horton T., Bruns T. 1998.; "Multiple‐host fungi are the most frequent and abundant ectomycorrhizal types in a mixed stand of Douglas fir (Pseudotsuga menziesii) and bishop pine (Pinus muricata)."; New Phytologist 139, 2: 331-339.;
  10. Kwiatkowska J. 2017.; "Macromycetes parku w Małkocinie (NW Polska)."; Badania Fizjograficzne Seria B-Botanika 65: 77-94.;
  11. Kujawa A., Gierczyk B. 2012.; "Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2010."; Przegląd Przyrodniczy 23, 2: 3-59.;
  12. Liu X., Bau T., Wang X. 2017.; "Species diversity of Russula from the Greater and Lesser Hinggan Mountains in Northeast China."; Mycosystema 36, 10: 1355-1368.;
  13. Salamaga A., Ślusarczyk D. 2014.; "Diversity of Macromycetes in the Białaczów nature reserve (Central Poland)."; Acta Mycologica 49, 1: 99-107.;
  14. Shaffer R. 1972.; "North American Russulas of the subsection Foetentinae."; Mycologia 64, 5: 1008-1053.;
  15. Skirgiełło A. 1998.; "Gołąbek (Russula). w: Grzyby (Mycota), tom 20. Podstawczaki (Basidiomycetes), gołąbkowce (Russulales), gołąbkowate (Russulaceae), gołąbek (Russula)."; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.;
  16. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  17. Vidal J., Alvarado P., Loizides M., Konstantinidis G., Chachuła P., Mleczko P., Llistosella J. 2019.; "A phylogenetic and taxonomic revision of sequestrate Russulaceae in Mediterranean and temperate Europe."; Persoonia: Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi 42: 127-185.;
  18. Wilga M., Wańtoch-Rekowski M. 2018.; "Grzyby wielkoowocnikowe i śluzowce Ogrodu Roślin Leczniczych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego."; Przegląd Przyrodniczy 29, 1: 21-33.;
  19. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
  20. Wojewoda, W., Ławrynowicz, M., 2006.; "Czerwona lista grzybów wielkoowocnikowych w Polsce."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.7/5 - (19 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!