Gołąbek przyjemny (Russula amoenolens)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Gołąbek przyjemny jest szeroko rozpowszechniony w Europie, płn. Afryce (Maroko) i Ameryce Północnej (od Kanady po Kostarykę), ostatnio odszukano go również w Chinach (w paśmie Chinganu). Zawleczony na Nową Zelandię i wyspy Oceanii. Występuje w lasach liściastych i mieszanych. Wchodzi w związki mikoryzowe głównie z dębami, rzadziej brzozami, sosnami, w Ameryce Północnej także z daglezją (jedlicą zieloną). Preferuje gleby ubogie w wapń, o odczynie kwaśnym do obojętnego, suche bądź świeże.
Wygląd
Owocniki gołąbka przyjemnego są dość niewielkie, łamliwe, pozbawione mleczka, o kapeluszach 35-80 mm średnicy, a nóżce grubej na 9-15 mm, wysokiej na 30-50 mm.
Blaszki gołąbka przyjemnego są wolne, rozwidlone, cienkie, gęsto ułożone, często z blaszeczkami (międzyblaszkami), z gładkimi ostrzami. U młodych owocników kremowo białe lub jasno szare, u starszych brudniejsze, z brązowymi plamami po uszkodzeniach, gęsto pomarszczone.
Kapelusz za młodu półokrągły, potem spłaszczony, wreszcie wklęsły, wręcz lejkowaty, niemal cały gładki, z ostro zakończonymi, karbowanymi a gruzełkowatymi brzegami, w kolorze czarniawo brązowym, wpadającym czasem w brudną, oliwkową zieleń, jaśniejszy w centrum. Skórka z kapelusza daje się zedrzeć do połowy. W dni dżdżyste staje się tłusta i śluzowata w dotyku.
Nóżka prawie równowąska tylko w dole lekko zgrubiała, centralna, za młodu mocna i pełna, szybko jednak staje się watowata i krucha. W dotyku gładka, w kolorze biaława, wydaje się pokryta lśniącą warstewką srebrzystej bądź brązowawej laki, podobnych barw co kapelusz lecz jaśniejsza. Brak pierścienia.
Miąższ cienki, kruchy, białawy, o woni topinamburu lub sera camembert, ale smaku co raz gorszym, najpierw ostrawym, po tym bardzo ostrym, w końcu wręcz palącym. Miąższ gołąbka przyjemnego nie reaguje z formaldehydem. Z fenolem przebarwia się na winną purpurę wpadającą w brąz; z gwajakowcem na seledynowo (niebiesko-zielono); z siarczanem żelazowym nie zawsze reaguje, może przebarwić się na różowo albo zostać bez zmian.
Wysyp spor kremowy. Zarodniki gołąbka przyjemnego są jajowate, mocno urzeźbione, kolczasto-brodawkowate, z brodawkami średniej wysokości, tak ostrymi jak i tępymi. Osiągają 6,3-8,5 (rzadko 9) µm na 5-6,5 µm. Łączniki obecne, aczkolwiek niezbyt długie i mało liczne. Obecne są zarówno liczne pleurocystydy jak i cheilocytydy. Sulfobenzaldehyd zmienia im kolor na szaro-czarny.
Właściwości
Zastosowanie
Gołąbek przyjemny jest grzybem niejadalnym. W Kanadzie i USA gołąbek przyjemny to jeden z lepiej zbadanych leśnych grzybów wielkoowocnikowych. Naukowców oraz leśników interesują jego związki mikoryzowe, szczególnie wpływ dodatkowych soli azotowych na ich dalsze funkcjonowanie.