Mika – właściwości, działanie, zastosowanie miki

Naturalne kosmetyki cieszą się dużą popularnością. Coraz częściej zwracamy uwagę na wartościowy skład naszych preparatów do pielęgnacji twarzy i ciała. Jedną z takich substancji jest mika, czyli  minerał, który od lat wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Mikę dodaje się zarówno do tzw. kosmetyków kolorowych, jak i tych pielęgnacyjnych, chociaż wykazuje jeszcze inne właściwości. Co warto wiedzieć o mice? Jakie działanie wykazuje?



Mika dodawana jest do wielu kosmetyków, zarówno tych pielęgnacyjnych i kolorowych, fot. shutterstockMika dodawana jest do wielu kosmetyków, zarówno tych pielęgnacyjnych i kolorowych, fot. shutterstock
  1. Mika – co to takiego?
  2. Właściwości kosmetyczne miki
  3. Jakie jest zastosowanie miki?
  4. Czy stosowanie miki jest bezpieczne?
  5. Czy warto używać kosmetyków z miką?

Mika – co to takiego?

Mika, nazywana również łuszczykiem, to minerał zaliczany do grupy krzemianów, a konkretniej zasadowego glinokrzemianu, zazwyczaj potasu, sodu, wapnia, glinu, magnezu, żelaza lub manganu. Minerał ten może posiadać kolor biały lub kremowy, a także wykazywać charakter perłowy lub matowy – jego  barwa zależy od rodzaju  zawartych w nim dodatków. Naturalnie mika występuje na terenie Indii, Rosji, Kanady, a także Polski – w Sudetach i na Dolnym Śląsku. Jednak w związku z niewielkim występowaniem tego minerału w naszym kraju, nie opłaca się go wydobywać, dlatego mikę przeważnie sprowadza się z Rosji lub Indii. Słowo „mika” wywodzi się od łacińskich słowa „mica”, które oznacza ziarno (lub okruch) albo „micare”, czyli błyszczeć.

Mika wykazuje wysoką wytrzymałość chemiczną: ma dobre właściwości dielektryczne, jest odporna na starzenie i wysokie temperatury, a także nie rozpuszcza się w wodzie. Dlatego też wykorzystywana jest w wielu dziedzinach, między innymi w przemyśle budowlanym, np. w urządzeniach elektrycznych (jest dielektrykiem, czyli izolatorem elektrycznym), rzeźbiarskim (jako surowiec rzeźbiarski) oraz w środkach przeznaczonych do uprawy roślin. Ze względu na piękny i błyszczący wygląd, mika jest ceniona przez kolekcjonerów, może być przez nich wykorzystywana jako kamień ozdobny.

Mika znalazła zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem mineralnych pudrów, cieni do powiek, szminek oraz podkładów. Można ją znaleźć także w produktach do pielęgnacji zębów oraz włosów. Kosmetyczna mika ma postać białych lub kremowych, perłowych i błyszczących, ale również matowych płatków, natomiast po aplikacji na skórze staje się transparentna, czyli całkowicie niewidoczna.
Na podstawie: https://elmelin.com/what-is-mica/

Właściwości kosmetyczne miki

Kosmetyk mineralny zawierający mikę, w składzie (INCI) będzie widniał jako mica. Jednak zanim trafi do danego produktu, minerał ten musi zostać dokładnie oczyszczony z pozostałych składników, między innymi metali ciężkich, następnie przejść wszystkie wymagane badania laboratoryjne, by potem zmielić go na pył o różnej wielkości cząsteczkach. Bardzo drobno zmielona jest matowa i transparentna, natomiast grubsze cząsteczki miki są znacznie bardziej błyszczące.

Mika w czystej postaci dodana do kosmetyku zapobiega jego zbrylaniu się, ale jest rzadko stosowana, ponieważ wykazuje bardzo słabą przyczepność. Dlatego też mika wprowadzana do kosmetyków wzbogacana jest o pigmenty oraz inne substancje (silikony, krzemionka), które zmieniają intensywność połysku oraz utrzymują się na skórze. Bardzo często do składu miki wchodzą tlenki tytanu, które tworzą kryształy nadające diamentowy połysk, a także rozjaśniają kosmetyk oraz dodatkowo są skutecznymi naturalnymi filtrami przeciw promieniowaniu UV. Pigmenty nadają mice kolor i mogą być naturalne (np. Iron oxide, czyli tlenek żelaza – czerwień żelazowa, czerwonobrązowy naturalny pigment) lub syntetyczne. Silikony (metikony lub dimetikony) osłaniają skórę tworząc na jej powierzchni film ochronny, a jednocześnie wygładzają i zmiękczają. Natomiast dodatek krzemionki zwiększa sypkość miki oraz jej zdolność do pochłaniania sebum i wilgoci. Inne substancje poprawiające przyczepność miki do skóry, to np.: mirystynian magnezu (działa matującą i wybielająco), azotek boru (otrzymywany syntetycznie – w zależności od stopnia rozdrobnienia po aplikacji na skórze może być matowy lub lekko perłowy) oraz woski (wykazujące działanie natłuszczające i nawilżające).
Mika to minerał, który od lat wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, fot. shutterstock

Jakie jest zastosowanie miki?

Mika dodawana jest do wielu kosmetyków, zarówno tych pielęgnujących, jak i kolorowych. Jest tym składnikiem, który nadaje połysk, odbija i rozprasza światło, ale działa też przeciwzbrylająco. Mika jest właściwie niezbędnym i podstawowym składnikiem w mineralnej kosmetyce. To dlatego, że świetnie nadaje się do kosmetyków sypkich jak i sprasowanych. Zdarza się, że występuje w kosmetykach w formie żelu, oleju albo kremu. Można ją znaleźć w takich produktach jak: cienie, pudry, róże, bazy pod makijaż, podkłady, szminki, kredki do oczu i ust, balsamy pielęgnujące skórę i włosy, a nawet pasty do zębów.

Mika jest znakomitym wypełniaczem pozwalającym na stworzenie kosmetyków o naturalnym połysku. Perłowe drobinki miki odbijają i rozpraszają światło, nadając cerze promienny i świetlisty wygląd. Dlatego też minerał ten idealnie sprawdza się zarówno w kosmetykach pielęgnacyjnych, jak i kolorowych. Na przykład dzięki mice pudry zyskują lekkość i jedwabiście się rozprowadzają. W porównaniu z innymi wypełniaczami organicznymi (np. skrobią czy pudrem ryżowym) znacznie słabiej wchłania sebum i dlatego polecana jest przede wszystkim osobom posiadającym cerę normalną i suchą. Kosmetyki zawierające perłową mikę (jako główny składnik) po aplikacji na skórze mają delikatny połysk zbliżony do naturalnego połysku zdrowej cery, który subtelne ożywia twarz. Natomiast inne odmiany  miki natomiast będą w niewielkim stopniu odbijać światło i optycznie wygładzać wszelkie niedoskonałości, a w efekcie zmarszczki i niedoskonałości przestają być widoczne. Poza nienagannym wyglądem, mika łagodzi także stany zapalne skóry - dzięki jej obecności w kosmetykach zaczerwienienia twarzy są o wiele mniej widoczne.

Czy stosowanie miki jest bezpieczne?

Mika jest składnikiem mineralnym, który jest bezpiecznym produktem. Należy jednak mieć na uwadze to, czy i w jaki sposób została ona zmodyfikowana i pozbawiona szkodliwych substancji, takich jak metale ciężkie. Mika zawarta w kosmetykach nie ma negatywnego wpływu na stan skóry, nie zapycha porów i nie powoduje reakcji alergicznych. Dodatkowo mika nie starzeje się i nie psuje, a kosmetyki z jej dodatkiem można używać przez długi czas. Mika jest świetnym półproduktem kosmetycznym.

Należy jednak zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza, gdy samodzielnie komponujemy swoje kosmetyki. Wiele pigmentów kosmetycznych i brokatów to podróbki, często pochodzące z Chin. Chociaż nazywane są miką, ale wytwarza się je ze szkodliwych substancji. Bardzo wiele brokatów i pigmentów kosmetycznych wytwarza się z plastiku. Błyszczące drobinki, to często pokryte plastikiem, zmielone aluminium. Tego typu pigmenty są całkowicie zabronione do stosowania w formie kosmetyków do twarzy w Unii Europejskiej i USA, ponieważ taka drobinka, która dostanie się do oka, jest nie do usunięcia.
Mika jest znakomitym wypełniaczem pozwalającym na stworzenie kosmetyków o naturalnym połysku, fot. shutterstock

Czy warto używać kosmetyków z miką?

Mika jest znakomitym półproduktem kosmetycznym, z którego możemy skomponować swoje własne, ulubione produkty kosmetyczne. Do codziennego stosowania polecają ją dermatolodzy, zaś producenci kosmetyków mineralnych niemal zawsze dodają ją do swoich produktów. Kosmetyki, w składzie których znajduje się mika perłowa, posiadają właściwości wygładzające i rozświetlające. Warto wspomnieć, że pudry i podkłady z dodatkiem miki nie zapychają naszej skóry i przez długi czas można ich używać. Trzeba jednak uważać, bo zamiast prawdziwego i oryginalnego mineralnego dodatku, można kupić jego szkodliwy zamiennik. Trzeba mieć świadomość, że kupując mikę z niewiadomego źródła wiele ryzykujemy, musimy dokładnie wiedzieć jak została przetworzona. A wtedy sobie jedynie zaszkodzimy.
Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)

Bibliografia

  1. “https://mineralseducationcoalition.org/minerals-database/mica/”; data dostępu: 2020-08-20
  2. “https://www.vogue.co.uk/article/skincare-alphabet-what-is-mica”; data dostępu: 2020-08-20
  3. “https://www.britannica.com/science/mica”; data dostępu: 2020-08-20
  4. “https://elmelin.com/what-is-mica/”; data dostępu: 2020-08-20
  5. “https://www.ashevillemica.com/what-is-mica/”; data dostępu: 2020-08-20
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy