Koagulacja » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia koagulacja
Definicja pojęcia:

koagulacja

Spis treści

Koagulacja — proces polegający na łączeniu się pojedynczych cząstek substancji rozproszonej w agregaty i wypadaniu ich z układu w postaci osadu.

Koagulacja niszczy stanu koloidalny i prowadzi do wydzielenia się fazy rozproszonej w postaci większych skupisk osadu lub kropli cieczy.

Koagulacja może być:

  1. odwracalna,
  2. nieodwracalna.

Koagulacja może być:

  • spontaniczna, perikinetyczna, gdy jest wywołana samymi ruchami Browna (ruchy Brownazjawisko polegające na tym, że niewielkie cząsteczki znajdujące się w gazie lub w zawiesinie samorzutnie i pozornie bez powodu wykonują stałe chaotyczne ruchy w różne strony);
  • wymuszona jest powodowana mechanicznymi czynnikami zewnętrznymi.

Koagulację mogą przyspieszać czynniki zewnętrzne, takie jak mieszanie, działanie ultradźwiękami, wirowanie.

Czynniki powodujące koagulację:

  • dodatek elektrolitu, który powoduje zmniejszenie się potencjału elektrokinetycznego cząstek i ułatwia ich agregację;
  • dodatek koloidu o ładunku przeciwnym co powoduje rozładowanie cząstek;
  • naświetlenie promieniowaniem jonizującym ogrzewanie (np. ścinanie się białka);
  • działanie mechaniczne (np. mieszanie, wstrząsanie);
  • dehydratacja lub desolwatacja przez dodanie środków odwadniających, np. etanolu lub acetonu (koagulacja żelatyny, denaturacja białka);
  • odparowywanie lub wymrażanie ośrodka dyspersyjnego.

pixabay.com

Podczas koagulacji powolnej tylko część zderzeń, wynikających z ruchów Browna cząstek fazy rozproszonej prowadzi do ich łączenia się. W koagulacji szybkiej – wszystkie. Aby utworzyć agregaty, cząstki muszą mieć energię kinetyczną przewyższającą energię wynikającą z negatywnych oddziaływań międzycząsteczkowych.

Koagulacja koloidów liofobowych

Trwałość koloidów liofobowych zależy od ładunku elektrycznego warstwy adsorpcyjnej, micele o ładunku elektrycznym o takim samym znaku odpychają się, zapobiega to łączeniu się cząstek w większe agregaty.

Aby doprowadzić koloid liofobowy do koagulacji, należy zmniejszyć lub zniwelować ładunek warstwy adsorpcyjnej.
Można to zrobić przez:

  • ogrzanie lub naświetlenie promieniami UV, sprzyja to desorpcji jonów z warstwy adsorpcyjnej, a także zwiększa energie i częstotliwość zderzeń cząstek;
  • dodanie koloidu o przeciwnych znaku, powoduje to zobojętnienie ładunków warstw adsorpcyjnych w obu koloidach i umożliwia agregację cząstek fazy rozproszonej;
  • dodanie elektrolitu, ponieważ koloidy liofobowe są bardzo wrażliwe na obecność jonów w roztworze; dodatek niewielkiej ilości elektrolitów może spowodować ich koagulację.

Gleba, fot. pixabay.com

Koagulacja koloidów liofilowych

Koloidy liofilowe stabilizuje cząstka solwatacyjna utworzona z zaadsorbowanych na powierzchni cząstki koloidalnej cząsteczek rozpuszczalnika. Otoczka solwatacyjna stanowi płaszcz ochronny, który zapobiega łączeniu się cząstek w większe zespoły. Aby koloid liofilowy doprowadzić do koagulacji trzeba usunąć otoczkę solwatacyjną czyli spowodować desolwatację. Desolwatację można wywołać dodając do koloidu elektrolit o dużym stężeniu. Koagulację koloidów liofilowych pod wpływem elektrolitu nazywa się wysalaniem. Wysalanie jest procesem odwracalnym (dlatego wysalanie jest często stosowane w procesie izolacji białek).

Peptyzacja – zjawisko przechodzenia osadu koloidalnego lub żelu w koloid (odwrotność koagulacji). Jest to proces odwracalny, w przeciwieństwie do denaturacji białka.

Próg koagulacji (inaczej wartość koagulacji) taka ilość (wyrażana stężeniem) elektrolitu, po dodaniu której następuje koagulacja.

W glebach koagulatorami są Ca2+ oraz Mg2+. W glebie koagulacja zachodzi często podczas jej wysychania i niskiej temperatury. Ważne znaczenie z tego względu odgrywa orka przedzimowa. Mimo dyspergującego działania OH gleby zasobne w wyżej wymienione jony nie tracą w stanie wilgotnym swej naturalnej budowy gruzełkowatej. Gleby zawierające skoagulowane wapniem cząstki koloidalne mają dobrą trwałą gruzełkowatą strukturę.

pixabay.com

Zastosowanie koagulacji

1. W oczyszczaniu wód powierzchniowych, rzadziej infiltracyjnych i podziemnych. W wyniku jej usuwane są z wody cząstki trudno opadające oraz koloidalne decydujące o mętności wody lub intensywności jej barwy. Dodawany koagulant to sole glinu i żelaza, które wiążą one małe cząstki w większe i powodują ich swobodne opadanie na dno. Koagulacja usuwa z wody także zanieczyszczenia pochodzenia organicznego np. skrobię, białka, celulozę i barwniki organiczne. Są to przeważnie substancje trafiające do wód ze ściekami. Minerały ilaste o stosunkowo dużej zawartości żelaza i glinu mogą być stosowane do produkcji koagulantów; m.in. siarczany glinu i żelaza są wykorzystywane do oczyszczania ścieków. Produkcja tych soli, zwłaszcza siarczanu glinu, jest droga, ponieważ opiera się na importowanych surowcach. W przyszłości do tego celu można wykorzystać surowce rodzime, np. dolnośląski ze złoża „Męcinka” k. Złotoryi.

Koagulacja prowadzi także do wielu innych, korzystnych efektów:

  • redukcja zapotrzebowania wody na chlor lub ozon poprzez usunięcie znacznych ilości węgla organicznego,
  • obniżenie potencjału tworzenia trihalometanów (THM),
  • usuwanie słabo rozpuszczalnych substancji adsorbujących się na koloidach (WWA lub DDT),
  • obniżenie stężeń jonów metali ciężkich,
  • usuwanie bakterii i wirusów zaadsorbowanych na cząstkach koloidów,
  • usuwanie fitoplanktonu z wody.

 

2. W medycynie i kosmetologii stosuje się elektrokoagulację (inaczej nazywaną diatermią chirurgiczną, termolizą). Zabieg elektrokoagulacji polega na eliminowaniu zmian skórnych, w tym celu wykorzystuje się prąd zmienny o wysokiej częstotliwości i niskim napięciu. Zmienione chorobowo miejsca są poddawane działaniu specjalnej elektrody (igły do elektrokoagulacji) podłączonej do źródła prądu. Pod wpływem prądu elektrycznego oraz wytwarzanej przez niego wysokiej temperatury (nawet do 200°C) dochodzi do termolizy, czyli drobnego „oparzenia” naczynia, a w rezultacie do uszkodzenia (ścięcia, koagulacji) białka zlokalizowanego w tkance. Uszkodzenie niepożądanych zmian jest natychmiastowe. W efekcie elektrokoagulacja prowadzi do wypalenia tkanki tworzącej zmianę. Przy pomocy koagulacji usuwa się między innymi następujące zmiany skórne: prosaki, brodawki wirusowe tzw. kurzajki, włókniaki, brodawki płaskie, brodawki łojotokowe, kępki żółte, mięczaki zakaźne, kaszaki, przerośnięte gruczoły potowe i łojowe, naczyniaki gwiaździste, rozszerzone naczynia krwionośne, nadmierne owłosienie.

Oczyszczalnia ścieków, fot. pixabay.com

 

Bibliografia
  1. Chemia ogólna – cząsteczki, materia, reakcje, Loretta Jones, Peter Atkins, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.
  2. Chemia środowiska, Gary W. VanLoon, Stephen J. Duffy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  3. Encyklopedia biologiczna T. V, Zdzisława Otałęga (red. nacz.), Agencja Publicystyczno-Wydawnicza Opres, Kraków 1998.
  4. Podstawy chemii nieorganicznej – część 2, Adam Bielański, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Klub Gaja
4.7/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!