Definicja pojęcia:

skrobia

Skrobia - substancja zapasowa roślin zbudowana z jednostek alpha-glukozy o wzorze sumarycznym (C6H10O5)n, gdzie n > 300. Monomery połączone są wiązaniami alpha-glikozydowymi. Jest to biały bezpostaciowy proszek bez smaku i zapachu, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie i w rozpuszczalnikach organicznych. W gorącej wodzie pęcznieje i tworzy kleik skrobiowy. Skrobia występuje w dwóch formach: amylozy i amylopektyny. Cząsteczki amylozy są nierozgałęzione. Amylopektyna składająca się z ok. tysiąca jednostek glukozy tworzy łańcuchy rozgałęzione. Rośliny skrobię magazynują w postaci ziaren w organellach, zwanych plastydami. Gdy w komórce występuje zapotrzebowanie na energię niezbędną w metabolizmie, wtedy uzyskuje ją podczas hydrolizy skrobi i uwolnienia glukozy: (C6H10O5)n + nH2Okat rightarrow nC6H12O6.


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.6
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy