10 pomysłów na ciasta z patelni
Od prostego placka ze śliwkami po francuskie clafoutis – ciasta z patelni nie przestają zaskakiwać rozmaitością. Zazwyczaj pieczone, czasami przygotowywane na palniku, są idealną propozycją na szybkie desery dla głodnej rodziny lub niespodziewanych gości. W małych kuchniach pozwalają też radzić sobie bez posiadania rozmaitych blach i foremek. Oto 10 pomysłów na ciasta z patelni!
Przygotowanie ciast na patelni paradoksalnie ma bardzo wiele zalet. Po pierwsze, żeliwne naczynia doskonale magazynują ciepło i pozwalają na równomierne dopieczenie, bez niesympatycznego zakalca. Nie trzeba też się martwić o surowy środek. Poza tym patelnię wykorzystać można do przygotowywania poszczególnych składników ciasta – oszczędzasz tym samym ilość wykorzystywanych i brudzonych naczyń.
Najprostsza klasyka
Upiec ciasto z niczego? Podstawowe składniki dostępne w każdej spiżarni pozwolą na przygotowanie prostego i szybkiego ciasta. Od Ciebie tylko zależy z czym je podasz i jak udekorujesz!
Waniliowe ciasto z patelni
Składniki:
- ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- 1 laska wanilii
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozetnij, a nasionka wydłub i wymieszaj z cukrem. Masło ubij mikserem, aby było puszyste. Dodaj cukier i ubijaj dalej. Mąkę zmieszaj z proszkiem i solą, Stopniowo dodawaj do masła trochę mleka i trochę mąki, stale miksując. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Przelej ciasto do natłuszczonej patelni i piecz 35 minut w temperaturze 175 °C. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem i cynamonem. (źródło: https://onehotoven.com/)
Czekoladowe ciasto z patelni
Składniki:
- 3 łyżki masła
- ¼ szklanki kakao
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1/3 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki sody
POLEWA:
- 1 szklanka ciemnej czekolady w kawałkach
- 1 szklanka śmietany do gotowania
Przygotowanie:
Na patelni stop masło i zdejmij z ognia. Dodaj kakao i zamieszaj. Następnie dodaj jajka, 1/3 szklanki mleka oraz cukier i dobrze wymieszaj. Dosypuj stopniowo mąkę ze sodą przesiewając przez sito. Po wymieszaniu postaw patelnię na średnim ogniu, oczyść łopatką krawędzie i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie obróć patelnię i wyłóż ciasto na ruszt – pozwól mu całkowicie ostygnąć. W szklanej misce połącz czekoladę ze śmietaną i rozpuść w mikrofali. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki. Przełóż ciasto z powrotem na patelnię i nasącz pozostałym mlekiem. Na wierzch wyłóż schłodzoną polewę i udekoruj według uznania. (źródło: https://yummykitchentv.com/)
Do góry nogami
Ogromna większość słodkich przysmaków z patelni wykorzystuje schemat podsmażenia owocowego nadzienia na maśle i przykrycia go właściwym ciastem. W efekcie owoce są doskonale miękkie, nie toną, a efekt estetyczny jest bardzo satysfakcjonujący!
Obracany placek z jabłkami
Składniki:
- 2 małe jabłka
- 30 g masła
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
CIASTO:
- 2 jaja
- 50 g cukru
- skórka cytryny
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W misce utrzyj cukier ze skórką cytrynową. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dolej olej, jogurt i wanilię. Na końcu dosyp mąkę, proszek i sól, a całość dobrze zamieszaj. Z jabłek usuń gniazdka nasienne i pokrój je w plastry o grubości ok. 6 mm. Na patelni o średnicy 23 cm stop masło, dodaj cukier i całość lekko skarmelizuj. Zdejmij ognia, rozłóż na dnie plastry jabłek, posyp cynamonem i zalej ciastem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem odwróć do góry dnem. (źródło: https://www.homecookingadventure.com/)
Obracane ciasto bananowe z toffi
Składniki:
- 1/3 szklanki masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki rumu
- 3 duże dojrzałe banany
CIASTO:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1/3 szklanki masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka rumu
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
- ¾ szklanki mleka
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i rum. Duś ok. 5 minut, aż nabierze złotej barwy karmelu. Zdejmij z ognia. Banany pokrój wzdłuż na połówki, a następnie na 5 cm kawałki. Zaaranżuj je w polewie na patelni. W dużej misie zmieszaj mąkę, proszek i przyprawy. Masło ubij z cukrem mikserem, po czym po kolei dodawaj jajka. Dolej esencję i rum. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj po trochę mąki i mleka. Gotowe ciasto wylej na banany i piecz w temperaturze 170 °C przez ok. 30-35 minut. Po upieczeniu pozostaw na 5 minut do przestygnięcia po czym obróć na duży talerz. (źródło: https://foodess.com/)
Owocowe smakołyki na popołudnie
Przez całe lato i jesień dojrzałe lokalne owoce aż kuszą, aby przygotować z nich deser. Ciasta z patelni są z założenia niewielkie i często podaje się je na ciepło – wówczas znikają w jedno niedzielne popołudnie.
Szybki placek ze śliwkami
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki + 2 łyżki cukru
- 1 jajo
- ½ szklanki maślanki
- 2 większe śliwki
Przygotowanie:
Suche składniki połącz w misie. Mikserem ubij masło z ¾ szklanki cukru. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie zacznij powoli dosypywać mąkę, na przemian dolewając maślankę. Przelej ciasto do natłuszczonej patelni, a na wierzchu zaaranżuj cienkie plastry śliwek. Posyp resztą cukru i piecz 35-40 minut w temperaturze 175 °C. (źródło: https://www.marthastewart.com/)
Ciasto z owocami ogrodowymi i lukrem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 cytryna
- ¼ szklanki miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanki mieszanych owoców typu truskawki, maliny, jeżyny
LUKIER:
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
W misie zmieszaj mąkę, proszek, sól i skórkę z cytryny. Masło ubijaj z cukrem ok. 3 minut. Dodaj jajko, zamieszaj, a następnie dodaj esencję i 2 łyżeczki soku z cytryny. Miksując powoli dolewaj mleko. Dodaj suche składniki, zamieszaj, a następnie dołóż owoce i ponownie wymieszaj. Wylej ciasto na natłuszczoną patelnię o średnicy 30 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 175 °C. Ciepłe jeszcze ciasto polej lukrem i pozwól mu trochę nasiąknąć. Podawaj na ciepło. (źródło: https://realhousemoms.com/)
Unikalne pomysły na ciasta z patelni
Na patelni da się przygotować nie tylko klasyczne ciasta, ale także specjały z nadzieniem o ciekawych smakach i wyjątkowej, wilgotnej konsystencji. Niezwykle oryginalnym pomysłem jest również słynna francuska tarta tatin z wykorzystaniem kruchego ciasta!
Ślimakowe ciasto cynamonowe
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajo
- ¼ szklanki stopione masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
POLEWA:
- ¼ szklanki stopionego masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
W misie zmieszaj mąkę, cukier, proszek i sól. Dodaj mleko, jajko, stopione masło i esencję. Dokładnie zamieszaj i wylej do natłuszczonej patelni o średnicy 23 cm. Końcem łyżki zrób w cieście kilkanaście otworów. W miseczce zmieszaj składniki polewy i wylej ją na ciasto, starając się wypełnić otwory. Nożem do masła wmieszaj cynamonową polewę w ciasto, tworząc spirale. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez ok. 30 minut. Pozostaw na 10 minut do wystygnięcia, po czym ciepłe jeszcze ciasto polej lukrem. Podawaj natychmiast. (źródło: https://afewshortcuts.com/)
Tarta tatin
Składniki:
- 5-6 jabłek
- ½ szklanki miękkiego masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Jabłka obierz i potnij na ósemki, wycinając gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło z cukrem na średnim ogniu, ubijając trzepaczką aż całość nabierze konsystencji karmelowego sosu. W sosie ułóż jabłka, tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły dość grubą warstwę zachodzącą na brzegi. Wytnij okrągły płat ciasta, szerszy niż średnica patelni, i wyłóż go na jabłka. Zagnij brzegi tak, aby obejmowały wszystkie jabłka niczym skorupa. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz w temperaturze 180 °C ok. 40-45 minut. Pozostaw do ostygnięcia, po czym obróć na talerz do góry dnem. Podawaj z lodami. (źródło: https://homemadehome.com/)
Clafoutis, czyli francuski specjał
Na koniec zostawiliśmy jeszcze jeden francuski specjał, który wynosi ciasta z patelni na całkiem inny poziom. Clafoutis to deser o konsystencji naleśnika, pochodzący z regionu Limousin, ale kochany już w całym kraju nad Loarą. Tradycyjnie przygotowuje się go z niepestkowanych wiśni, ale można je zastąpić mirabelkami, śliwkami, czy choćby malinami.
Wiśniowe clafoutis
Składniki:
- 15 wiśni
- 85 g mąki
- 100 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 dużej jaja
- 240 ml śmietany 12%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę zmieszaj z cukrem i solą. Dodaj jajka i zamieszaj, a następnie dolej śmietany i całość porządnie ubij trzepaczką. Masło roztop na patelni i średnicy 20 cm, a następnie zdejmij z ognia. Rozmieść wiśnie równomiernie w maśle i ostrożnie zalej ciastem. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem. (źródło: https://tasty.co)
Malinowe clafoutis
Składniki:
- 3 szklanki świeżych malin
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki stopionego masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 jaja
- szczypta soli
- ¾ szklanki mąki
- skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Patelnię o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wyłóż na dno maliny. Resztę składników zmiksuj i ostrożnie wylej na maliny. Piecz 35-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. (źródło: https://www.butteredsideupblog.com/)
Wszystkie powyższe przepisy powinny być przygotowywane w głębokiej patelni żeliwnej. Może ona mieć długą rączkę lub dwa uchwyty – ważne, żeby mogła być wykorzystywana w piekarniku. Wysokiej jakości żeliwna patelnia posłuży nam latami, nie tylko do pieczenia ciast, więc jest to inwestycja naprawdę opłacalna!
- „Easy Vanilla Cake In A Skillet” OneHotOven.com, https://onehotoven.com/vanilla-skillet-cake/, 1/09/2022;
- “23 Skillet Cakes That Anyone Can Make” Christine Byrne, https://tasty.co/article/christinebyrne/skillet-cakes, 1/09/2022;
- “14 Pretty Upside-Down Cakes Baked in Your Cast-Iron Skillet” Katie Bandursky, https://www.tasteofhome.com/collection/cast-iron-upside-down-cakes/, 1/09/2022;
- “Clafoutis Is the Easy French Dessert Pancake That Welcomes All Your Summer Fruit” Jen Wheeler, https://greatist.com/eat/clafoutis-recipe-round-up#What-Is-Clafoutis?, 1/09/2022;
- “8 Simple and Comforting Skillet Cakes” Julie Tremaine, https://www.allrecipes.com/gallery/best-skillet-cakes/, 1/09/2022;




