Nasiona i orzechy to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą prezentowały się nieco gorzej, staną się o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż jedzone na surowo. Dlaczego nasiona i orzechy powinno się namaczać przed spożyciem?

Namoczone nasiona i orzechy, znaczy zdrowsze
Namoczone orzechy i nasiona są dla naszego organizmu o wiele cenniejszym źródłem składników odżywczych niż spożywane na surowo. Odpowiednie ich przygotowanie sprawia bowiem, że zawarte w nich witaminy, sole mineralne, enzymy i tłuszcze nienasycone mogą być w pełni przyswojone przez nasz organizm. Dzięki temu aż 98% składników, które się w nich zawarte, przyczyni się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.
Uwaga: toksyny!
Kąpiel zaserwowana kupionym w sklepie nasionom i orzechom, poza tym, że oczyszcza je z brudu, pomaga usunąć z ich powierzchni toksyczne związki zabezpieczające. Spożywane na surowo orzechy, poza cennymi składnikami odżywczymi, zawierają niestety inhibitory enzymów, które docelowo mają chronić je przed wczesnym kiełkowaniem. Kiedy związki tego rodzaju dostają się do organizmu człowieka, zaburzają działanie enzymów trawiennych, obciążając cały układ pokarmowy, a w szczególności – trzustkę. Aby zapobiec kłopotom trawiennym i różnego rodzaju dolegliwościom, powinniśmy spożywać tylko namoczone orzechy i nasiona.
Woda po orzechach – pożywka dla kwiatów
Podsumowując, podstawowe zalety płynące z moczenia tych zdrowych przekąsek to ochrona naszego układu pokarmowego i dostarczenie organizmowi bogatego zestawu substancji odżywczych. Poza tymi zaletami, zabieg ten sprawia, że orzechy i nasiona stają się miękkie, dzięki czemu łatwiej jest je gryźć, a także blendować, jeśli chcemy dodać je np. do koktajlu. Co ważne, wodę, której użyliśmy do moczenia, możemy wykorzystać do podlewania kwiatów doniczkowych!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “https://wellnessmama.com/59139/soaking-nuts-seeds/”; data dostępu: 2020-03-05