Jak zrobić spaghetti z warzyw? Pomysł na warzywne spaghetti z dyni, cukinii i marchewki
Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić warzywny makaron!

Jeszcze więcej warzyw
W diecie przeciętnego Polaka brakuje warzyw i owoców. Są one zwykle jedynie skromnym urozmaiceniem posiłku. Nasza rodzima kuchnia jest dość tłusta i mączna, a co za tym idzie, daleko jej do statusu zdrowej. Wielu osobom jednak trudno jest rozprawić się ze swoimi złymi nawykami i zaprzestać żywienia rodziny na tradycyjną, polską modłę. Z przyzwyczajeń kulinarnych, zwłaszcza tych wyniesionych z domu, niełatwo zrezygnować. Ale mnóstwo Polaków udowadnia, że jest to możliwe i żegna się z klasycznymi recepturami, dbając jednocześnie o to, by nadal jeść smacznie. Zaczęli więc to, co dobrze znane, przerabiać na odtłuszczone, mniej kaloryczne, warzywne lub wegetariańskie. Zamiast wołowiny lub schabu, kotlet z buraka Zamiast klasycznej panierki, mieszanka płatków i ziaren. Pasztety wolimy przygotowywać z warzyw i nasion roślin strączkowych. Coraz częściej na kolację zjadamy już nie kanapkę z serem i szynką, ale lekkiego sandwicha z warzywną pastą i kiełkami. Od pewnego czasu lubimy też zdrowo pooszukiwać w daniach z makaronu. Spaghetti z dyni lub cukinii? A może wstążki z marchewki? Żaden problem! Wystarczy mieć odpowiednie narzędzia i otworzyć się na zdrową alternatywę!
Makaron zły i dobry?
Makarony warzywne są zdrowe, lekkie i sycące. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny makaron jest czymś złym. Nie da się jednak ukryć, że sam w sobie ma sporo kalorii, a w połączeniu z sosem staje się istną bombą kaloryczną. W dodatku jest nieodpowiedni dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Nawet, jeśli nie musimy tego robić, warto przynajmniej od czasu do wybrać warzywne spaghetti
Zalety warzywnego makaronu:
- zdrowy
- witariański
- wegański
- lekki i niskokaloryczny
- bezglutenowy
- odpowiedni dla dzieci
- lekkostrawny
- prosty w przygotowaniu
- kolorowy
- dozwolony w wielu dietach oczyszczających i specjalistycznych


Po pierwsze: cukinia
Jeśli mowa o makaronie warzywnym, to najwyższe miejsce na podium należy tu do spaghetti z cukinii. Cukinia pod postacią długich nitek jest sprężysta i krucha, a jej naturalny smak pozwala wzbogacić danie różnymi składnikami, począwszy od sosu winegret, przez inne warzywa, na mięsie mielonym skończywszy.
Z oczywistych przyczyn do cukiniowego spaghetti (zwanego też zoodle lub cudle) najlepiej wybierać okazałe sztuki cukinii, zwłaszcza jeśli nie dysponujemy specjalną maszynką do robienia warzywnych nudli. Spaghetti z cukinii możemy przygotować przy użycia zwykłego, ostrego nożyka, choć wtedy trudniejsze będzie nadanie paskom „makaronu” odpowiedniego kształtu. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się tu obieraczka do warzyw i owoców typu julienne. Poza tym, mamy do wyboru również temperówkę do warzyw lub specjalną maszynkę, zwaną spiralizerem. Dzięki nim nasza cukinia i inne warzywa, w mgnieniu oka przybiorą postać typowych nudli lub makaronowych wstążek.
Spaghetti z cukinii pysznie smakuje z oliwą z oliwek, podsmażonym czosnkiem, krewetkami, a nawet z sosem bolognese.
Moda na kolorowe makarony z warzyw skłoniła producentów sprzętów kuchennych do produkcji różnych narzędzi, ułatwiających ich uzyskanie. Jeśli witariański makaron ma na stałe zagościć w naszym jadłospisie, obieraczka do warzyw może przestać nas satysfakcjonować. Wówczas warto zainwestować w spiralizer, zwany też często temperówką lub spiralną krajalnicą do warzyw. Urządzenia te mają mniej lub bardziej skomplikowaną konstrukcję, a co za tym idzie różnią się ceną (najprostsze kupimy już za kilkanaście złotych, a te bardziej zaawansowane kosztują kilkaset). Są wyposażone w komplet ostrzy oraz uchwytów, dzięki którym przerobimy na makaron nie tylko cukinię, ale też marchew, ziemniaka, białą rzepę, seler czy bakłażana.

Nowe wcielenie dyni
Dynię, prawdziwy skarb jesieni, jemy przeważnie pod postacią kremowych zup, gulaszów i farszów. Tymczasem to w pewnym sensie warzywo stworzone do komponowania makaronowych specjałów. Dynia makaronowa – jedna z mniej znanych odmian dyni – wypełniona jest długimi i smakowitymi włóknami, które do złudzenia przypominają cienkie nitki spaghetti. Miąższ wybiera się z niej widelcem, zaraz po wyjęciu dyni z piekarnika (optymalny czas pieczenia to około 45 minut).
Nie potrzebujemy do tego żadnych innych narzędzi – widelec wystarczy wbić w środek przepołowionego warzywa i wyskrobywać nim nitki. Dyniowe spaghetti od razu wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i łączymy z dodatkami. Dynia makaronowa ma słodkawy, ale nieprzytłaczający smak. Można ją łączyć z bardziej wyrazistymi sosami i warzywami oraz z mięsem.
Spaghetti squash
Dynia makaronowa (ang. spaghetti squash) ma podłużny kształt i barwę od blado po intensywnie żółtą. Jest trudniej dostępna, niż inne odmiany dyni, dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na te warzywa, gdyż wtedy łatwiej ją kupić. Po przekrojeniu na pół dyni makaronowej, najpierw łyżką pozbywamy się ze środka licznych pestek. Następnie umieszczamy ją w piekarniku na 40-45 minut i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni C. Gdy dynia jest gotowa, wybieramy z niej makaronowy miąższ. Możemy też od razu zapiec ją z dowolnymi dodatkami.
Makaron z marchewki
Marchew to kolejne warzywo, z którego przygotujemy pyszny i zdrowy makaron. Jest ona jednak twardsza od cukinii czy dyni i ma bardziej specyficzny smak. Dlatego przed podaniem marchewkowe nudle powinno się gotować lub smażyć przez kilka minut. Nasze danie będzie naprawdę udane, jeśli marchew zestawimy z wyrazistymi smakami, np. chili i czosnkiem oraz ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.
Makaron warzywny to nowość dla większości z nas, ale w świecie eksperymentów kulinarnych przyjął się bardzo dobrze już jakiś czas temu. Obecnie mamy do dyspozycji kilka pożytecznych urządzeń, dzięki którym bez trudno przygotujemy spaghetti warzywne z różnych odmian warzyw. Wyśmienicie nadają się do tego cukinia, dynia czy marchew. Warto podawać się z rozmaitymi dodatkami, oliwą z oliwek, ziołami, sosem mięsnym lub orientalnym. Warzywne spaghetti jest pełne witamin i stanowi niskowęglowodanowy posiłek pozbawiony glutenu.
Uwielbim takie spaghetti :-)