Kasza jaglana − istna bomba witaminowa
Kasza jaglana gościła na polskich stołach dawno temu, potem o niej zapomniano, ale na szczęście znów święci triumfy. To bardzo dobrze, bo podobno „jaglanka” to najzdrowsza z kasz. Jak bardzo zdrowa jest kasza jaglana? Jakie są wartości odżywcze i właściwości lecznicze kaszy jaglanej? I co dobrego można przyrządzić z kaszy jaglanej?
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jest odżywcza ( w 100 g zawiera 346 kcal) i lekkostrawna. Jeżeli chodzi o zawartość białka (10-11 proc. białka), to kasza jaglana przewyższa kaszę gryczaną i ryż. Zawiera też spore ilości witaminy A w postaci karotenów, witaminy B1, B2, B6, PP, fosfor i miedź. Zawiera też krzemionkę, która wpływa na utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów, paznokci.
Dla kogo kasza jaglana?
Kasza jaglana rozgrzewa – dlatego warto ją włączyć do diety, kiedy męczy nas przeziębienie. Usuwa też nadmiar śluzu z organizmu, więc powinni ją jeść osoby, które mają problem z zatokami. Co istotne – kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc bez obaw mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej. Poza tym kasza jaglana działa alkalizująco, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Polecana jest przy niestrawności czy biegunkach.
Kasza jaglana jest też bardzo smaczna i można ją przyrządzać na wiele sposobów. Wszak jaglanka może stanowić zarówno podstawowy składnik wytrawnego obiadu jak i wykwintnego deseru! Poniżej jedna z propozycji.
My proponujemy jaglankę w słodkiej odsłonie:
Jaglane brownie
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 300 g suszonych daktyli
- 1/3 szklanki syropu klonowego/ ksylitolu
- 1/2 szklanki dobrej jakości kakao (najlepiej surowego)
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam naturalnego sojowego)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 szklanki wody
- garść dowolnych orzechów
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w 1 pełnej szklance mleka sojowego. Kaszę wypłukać, zalać 2 szklankami wody, a następnie gotować około 10 minut. Podczas gotowania nadal powinno zostać trochę wody – jeśli kasza jaglana wchłonęła całą wodę – można dolać dodatkowe pół szklanki. Następnie do kaszy dodać namoczone daktyle (razem z mlekiem), kakao, siemię lniane, olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.
Masę przełożyć do formy keksowej (z podanych proporcji wyjedzie blaszka) i posypać orzechami. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed podaniem i krojeniem trzeba je mocno schłodzić.
Smacznego!






Najpyszniejsza z kasz, zwykle robię z niej make jaglana nieporównywalnie lepsza od tej pszennej. Mój pies także ja lubi i w przeciwieństwie do gryczanej nie ma po niej kłopotów trawiennych.
Nie przepadam za tą kaszą, ale skoro jest taka zdrowa to chyba spróbuję się przełamać i jeść ją częściej, w różnych wariantach ;)
Od pewnego czasu jadamy kaszę jaglaną. Jest doskonała do każdego rodzaju sosu. Może być stosowana zamiast ziemniaków. Moja babcia gotowała kaszę jaglną na wigilię na słodko,z cukremi olejem, lub śmietaną, ja zrobiłam z posmażoną cebulką, jest pyszna.Można robić z owocami jako sałtkę.
Ciekawy przepis, warto powrócić do zapomnianych potraw np. czarnej rzodkwi, kaszy jaglanej, brukwi itd.:)