Przepis na pożywny chleb bez mąki
Chleb bez cukru, glutenu, polepszaczy i produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko doskonała propozycja dla wegan i osób chorych na celiakię. Bogaty w cenne składniki odżywcze bochenek jest niezwykle sycący, a jednocześnie nadaje się dla osób dbających o linię. Aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem pożywnego pieczywa własnej roboty, wystarczy zaopatrzyć się w takie produkty, jak sezam, orzechy, quinoa, kasza gryczana i nasiona chia. A zatem – do dzieła!

Pozbawiony mąki chleb domowej roboty zawiera w sobie wszystko, co najlepsze. Znajdziemy w nim komosę ryżową, która stanowi źródło cennego błonnika, białka roślinnego, a także dostarcza nam takich minerałów, jak cynk, magnez, miedź i żelazo. Kolejnym ważnym składnikiem bochenka jest kasza gryczana, która, poza nadaniem mu odpowiedniej konsystencji, wzbogaci go w magnez, miedź, selen, żelazo i kwas foliowy. Nasiona gryki mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, nerwowy, a także wzmacniają kości. W naszym superchlebie nie może też zabraknąć nasion chia, które są nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych omega-3, białka i błonnika. Połączone ze sobą składniki sprawiają, że chleb ma smakowity aromat, lekko orzechowy smak i zbitą konsystencję, która umożliwia wygodne krojenie bochenka.
Oto przepis na pyszny i w 100% naturalny chleb bez mąki:
Składniki:
- łyżka białego sezamu
- 30 g orzechów włoskich
- 15 g pestek dyni syryjskiej
- łyżka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli kamiennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml wody
- 250 g quinoa
- 50 g nasion szałwii hiszpańskiej
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 40 g kaszy gryczanej niepalonej
Przygotowanie:
Do sporej miski wsypujemy quinoa i kaszę gryczaną, a następnie zalewamy je 100 ml wody i odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wszystko odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wsypujemy do miski nasiona szałwii hiszpańskiej, zalewamy je 100 ml wody i czekamy kilka minut, aż chia nasiąknie. Kiedy nasiona będą już gotowe, wrzucamy je wraz z kaszą gryczaną, olejem kokosowym, oregano, solą, sodą i komosą ryżową do blendera. Wszystko miksujemy na gładką masę, po czym przelewamy do formy o wymiarach 20x30cm i posypujemy sezamem, pestkami dyni oraz orzechami włoskimi. Chleb pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 2 godziny. Kiedy będzie gotowy, wyłączamy piekarnik i czekamy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy bochenek i czekamy aż wystygnie.
Chleb nad chlebami!
Mix zawartych w chlebie składników odżywczych poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a także dba o nasz układ trawienny, kościec i odżywia mózg. Przyspiesza również metabolizm, dzięki czemu może stanowić smaczne uzupełnienie diety redukcyjnej. Pieczywo bez mąki jest na tyle pożywne, że może stanowić posiłek sam w sobie, jednak doskonale smakuje również w połączeniu z domowymi pastami kanapkowymi, hummusem czy miodem. Na zdrowie!
- www.hellozdrowie.pl; 2017-06-13;
Czy ten chleb wyrasta? Tak jak pieczywo z drożdżami, czy nie zmienia objętości podczas wypieku?
Dla mnie jednak w chlebie musi być mąka – najlepiej żytnia. Ostatnio kupiłam multicooker philipiaka i to w nim piekę swój “firmowy” chleb. Pychota! I wytrzymuje kilka dni, nie góra dwa jak ten marketowy.