Polskie superfood. Superfoods po polsku. Polskie produkty o niezwykłych właściwościach
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Superfood po polsku

Superfood po polsku

pixabay.com
pixabay.com

Superfood, czyli superżywność, stanowi jedzenie, które słynie z zawartości unikalnego zestawu składników odżywczych, takich jak: witaminy, minerały, enzymy czy antyoksydanty. Z reguły do tej grupy zalicza się „rarytasy” importowane z zagranicy, podczas, gdy wiele krajowych produktów nie odbiega od nich właściwościami. W dodatku – są o wiele tańsze. Jak wygląda lista polskiego superjedzenia?
„Cudze chwalicie, swego nie znacie…” . Oto wybrane polskie superfoods:

ŻURAWINA – „POLSKIE OWOCE GOJI”
Żurawina stanowi nieocenione źródło witaminy C i zawiera niemal takie same składniki odżywcze, jak jagody goji . Co więcej, działa oczyszczająco na drogi moczowe, ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki zawartości delfinidyny chroni nas przed rakiem.  Umieszczenie żurawiny w diecie reguluje również poziom cukru we krwi i chroni serce. Z owoców tej rośliny możemy  wytwarzać domowe soki, przetwory albo galaretki. Doskonale smakuje też  w wersji suszonej.

pixabay.com

SIEMIĘ LNIANE – „POLSKIE NASIONA CHIA”
Siemię lniane jest nie tylko tańsze od szałwii hiszpańskiej, lecz także zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega 3 i przeciwutleniaczy niż jej zagraniczna odpowiedniczka. Znajdziemy w nim ponadto błonnik, witaminę E, cynk, wapń i lecytynę. Unikalny skład tego produktu wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, wspiera pracę układu nerwowego, a także usprawnia proces spalania tłuszczu. Wprowadzenie siemienia do diety regeneruje również błonę śluzową układu pokarmowego. Nasiona lnu, po zmieleniu, doskonale sprawdzają się jako dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek, zup i jogurtów.

pixabay.com

Wikimedia

KASZA JAGLANA – „POLSKI AMARANTUS”
Jagły to najlepiej przyswajalna i najzdrowsza ze wszystkich kasz. Nie ma w niej glutenu i jest bezpieczna dla alergików. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i białko dobrej jakości. Umieszczenie tej kaszy w codziennym jadłospisie doskonale odtruwa i odkwasza organizm, poprawia pracę układu pokarmowego, a także wspiera układ nerwowy, dzięki zawartości lecytyny i tryptofanu. Jagły sprawiają również, że wyglądamy promiennie – nasza skóra, włosy i paznokcie są odpowiednio odżywione. Możemy je zjadać zarówno jako obiad, jak i chrupiącą przekąskę między posiłkami (np. jagły ekspandowane).

SOCZEWICA – „POLSKA KOMOSA RYŻOWA”
Sycąca soczewica jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, fosforu, potasu i kwasu foliowego. Spożywana regularnie chroni nas przed miażdżycą i nowotworami, a także stymuluje produkcję kolagenu. Soczewica w wersji brązowej doskonale wzbogaci zupę lub pasztet wegański, w formie czerwonej sprawdzi się jako dodatek do past i sosów, zaś odmiana zielona jest najlepsza do wszelkiego rodzaju farszów.

pixabay.com

SELER – „POLSKI ŻEŃ-SZEŃ”
Nasz swojski seler składem przypomina azjatycki żeń-szeń. Liście i korzeń tej rośliny zawierają niemal 2 razy więcej kwasu askorbinowego niż cytryna. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, wit. E, A oraz minerały – potas, wapń, cynk, fosfor i magnez. Umieszczenie selera w diecie chroni układ nerwowy i moczowy, usprawnia trawienie, a także wzmacnia odporność. Warzywo to jest ponadto popularnym składnikiem diet redukcyjnych i oczyszczających. Poprawia także potencję, poprawia stan skóry i… leczy kaca.

pixabay.com

pixabay.com

POKRZYWA – „POLSKI ALOES”
Ziele pokrzywy, podobnie jak sok z miąższu aloesu, wykazuje działanie oczyszczające, wzmacniające odporność i obniżające poziom cukru we krwi. W liściach tej rośliny znajdziemy białko, żelazo, magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C, beta karoten i inne pierwiastki śladowe. Młode listki pokrzywy możemy dodawać do koktajli albo sałatek. Warto również zaparzać herbatki z pokrzywowego suszu.

CZOSNEK – „POLSKIE SHIITAKE” 
Czosnek stanowi naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Przyprawa ta ponadto reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce, działa antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Zupełnie, jak japońskie grzyby shiitake! Oczywiście – najwięcej wartości ma czosnek spożywany na surowo. Ukryta w jego ząbkach allicyna uaktywnia się ok. 10 minut po ich rozgnieceniu.

Wymienione produkty stanowią oczywiście jedynie przykłady superżywności rosnącej w polskim ogródku. Nasza lokalna kuchnia jest pełna jedzenia, które zasługuje na to miano. Dość wspomnieć takie skarby, jak pyłek pszczeli, czarne jagody, dynia, kiszonki, czy pestki słonecznika.

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęć: www.pixaby.com, www.commons.wikimedia.org

4.8/5 - (18 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!