Truskawki – smaczne propozycje na sałatki z truskawkami
Truskawki, to witaminowa bomba, której właściwości odżywcze są nie do przecenienia. Są zdrowe, piękne i smaczne. Ich zapach zwiastuje nadchodzące lato, a wygląd sprawia, że trudno oderwać od nich wzrok. Truskawki ze śmietaną i cukrem, naleśniki z truskawkami, truskawkowy koktajl – jest wiele przepisów na dania z truskawkami. Jeśli jesteś fanem truskawek, ale masz dość tradycyjnych dań, mamy dla ciebie wyjątkowe propozycje. Pyszne letnie kompozycje zaskoczą smakiem.

Jesteśmy przyzwyczajeni do łączenia truskawek z innymi owocami. Ale okazuje się, że truskawki można z kojarzyć z mniej oczywistymi składnikami, takimi jak różnego rodzaju sery czy warzywa.
Serowo-truskawkowe inspiracje
Truskawki znakomicie komponują się z różnymi gatunkami sera. W połączeniu z mozzarellą, nadadzą sałatce wyraźny, trudny do zapomnienia smak. Dowodzi tego Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella – znakomita jako przekąska w gorący słoneczny dzień. Dodatek świeżych listków bazylii sprawi, że cała kompozycja zyska orzeźwiający akcent. A zrobienie sałatki? Zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Letnia sałatka z truskawkami i serem mozzarella
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
- 1 opakowanie rukoli
- 10 dojrzałych truskawek
- 125 g sera mozzarella (możesz zastąpić go serem pleśniowym typu blue)
- kilka listków bazylii do dekoracji
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Rozpocznij od zrobienia sosu. Zawartość opakowania wsyp do słoiczka, dodaj 3 łyżki przegotowanej wody oraz olej. Zakręć słoiczek. Następnie kilka razy energicznie nim potrząśnij, dzięki czemu sos dokładnie się wymiesza i powstanie pyszny dressing do sałatki.
2. Sałatę umyj i osusz. Potem przełóż ją do salaterki lub na półmisek. Umyte truskawki obierz, osusz i podziel na połówki.
3. Na sałacie ułóż kawałki truskawek. Odsącz ser z zalewy, kulki rozłóż obok truskawek. Całość polej obficie dressingiem i udekoruj bazylią.
4. Sałatkę serwuj z grillowaną bagietką.


Jeśli natomiast lubujemy się w nieco bardziej wyrazistych w smaku serach, szef kuchni Knorr proponuje przygotować Sałatkę z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami, w której owoce połączymy z serem camembert. Garstka włoskich orzechów, cykoria, Sos sałatkowy francuski i na talerzu ląduje niezwykle smakowity kąsek. Lekko, aromatycznie, smacznie!
Oryginalna sałatka z truskawkami, serem oraz cykorią i orzechami
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 1 opakowanie sosu sałatkowego francuski Knorr
- 15 świeżych truskawek
- 2 cykorie (mogą być w dwóch różnych kolorach, można wybrać także inny rodzaj sałaty)
- 1 garstka orzechów włoskich,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie sera camembert
Przygotowanie:
1. W kubku połącz ze sobą trzy łyżki wody, oliwę oraz sos Knorr. Dokładnie wymieszaj, by stworzyć idealnie doprawiony sos.
2. Liście cykorii porozdzielaj, umyj i osusz. Następnie ułóż je na półmisku. Truskawki umyj i oczyść. Następnie podziel je na połówki. Ser pokrój w średniej wielkości kawałki.
3. Rozgrzej patelnię, upraż na niej orzechy. Następnie je ostudź.
4. Na talerzu rozłóż liście sałaty, kawałki sera i połówki truskawek. Sałatę polej sosem i posyp obficie orzechami.
5. Sałatka będzie zdrowsza i bardziej efektowna, gdy wierzch potrawy posypiemy kiełkami słonecznika.

A dla fanów zarówno truskawek, jak i serów pleśniowych – Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym. Połączenie godne prawdziwych smakoszy, bo w kompozycji znajdziemy ponadto roszponkę, sałatę masłową, a nawet pomarańczę. Harmonia smaków, którą zachwycimy naszych gości w letni ciepły wieczór.
Truskawki z zieleni
Warto dodać, że do sałatek z udziałem truskawek pasują różne gatunki sałat. Możemy wykorzystać najpopularniejszą sałatę masłową, ale bardzo dobrze sprawdzą się też rukola czy roszponka. Dobrym pomysłem jest też łączenie różnych sałat w jednej kompozycji. Wpływa to na jej atrakcyjność – różne kolory i faktury składników przyciągają wzrok gości i zaostrzają ich apetyty.
Jak postępować z truskawkami?
Wiemy, że nie zawsze truskawki smakują tak pysznie, jak sobie wyobrażamy. Dlatego warto posłuchać kilku rad szefa kuchni Knorr, by w sałatce pięknie się prezentowały i smakowały naprawdę wyśmienicie:
- Najlepsze są owoce małe i średnie o intensywnym czerwonym kolorze.
- Warto powąchać truskawki przed ich zakupem – szypułka powinna pachnieć słodko.
- Truskawki są owocami delikatnymi, dlatego najlepiej zjeść je lub użyć ich do sałatki w dniu zakupu. Nie kupuj ich na zapas – zawsze lepiej robić to na bieżąco. Jeśli natomiast część z nich musisz przechować, nie wkładaj ich do lodówki – mogą wchłonąć zapach innych produktów i stracić smak.
- Nie myj truskawek wcześniej, ale dopiero tuż przed ich użyciem – dodaniem do sałatki.
- Smacznego!