Ser mozzarella kojarzona jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi zapiekankami czy prostymi kanapkami. Na tle innych serów ser mozzarella wyróżnia się delikatnym smakiem, niepowtarzalną fakturą i kremową, rozpływającą się w ustach konsystencją.

- Ser mozzarella - co to takiego?
- W jaki sposób powstaje ser mozzarella?
- Ser mozzarella to źródło zdrowia i witalności
- Ser mozzarella jest bogatym źródłem wapnia
- Ser mozzarella doskonały do wszystkiego
- Ser mozzarella w kuchni
- Czy warto jeść ser mozzarella?
Ser mozzarella - co to takiego?
Oryginalna nazywa sera mozzarelli to mozzarella di bufala campana i produkowana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch, a konkretniej w Kampanii. Robiony on jest według tradycyjnych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Do produkcji tego rodzaju sera wykorzystuje się mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. Ser mozzarellę produkuje się także wykorzystując mleko krowie, jednak nie jest to zgodne z tradycją wyrobu. Wyprodukowana z mleka bawolego jest zdecydowanie bardziej delikatna, miękka i kremowa niż ta z mleka krowiego. Miłośnicy tego sera zachwycają się jego porcelanowym kolorem i mnogością delikatnych, błyszczących warstw. Te dodatkowe właściwości związane są z wilgotnym klimatem wypasania bawolic. Ciekawostką jest, że ten ser widnieje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.W jaki sposób powstaje ser mozzarella?
Początkowo mleko zaprawiane jest podpuszczką, ale dopiero wtedy, gdy białko się zetnie, rozpoczyna się proces naturalnej fermentacji. Gdy masa dojrzeje, zyska elastyczną konsystencję i dopiero wtedy można ucinać kawałki i formować kulki albo zapleść ją w warkocz. Najczęściej jednak na sklepowych półkach można spotkać kule paczkowane w serwatkowej zalewie.Ser mozzarella to źródło zdrowia i witalności
Ten specyficzny ser charakteryzuje się nie tylko wybornym smakiem, ale zawiera w sobie wiele ważnych witamin i związków, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Mimo, że ser mozzarella posiada ponad 15 g tłuszczu, a tym samym jest bardzo kaloryczna, nie powinniśmy się go obawiać. Tego typu kwasy tłuszczowe są mocno zróżnicowane. Jednym z podstawowych związków jest sprzężony kwas linolowy (popularny CLA), który nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne oraz buduje tkankę mięśniową.
Mozarella di bufala, fot. shutterstock
Ser mozzarella jest bogatym źródłem wapnia
O tym, że nabiał jest świetnym źródłem wapnia każdy doskonale wie. Jednak każdy nabiał jest inny i różni się zawartością wapnia. Ser mozzarella posiada aż ponad 700 mg wapnia w 100 gramach produktu. Wapń jest nam bardzo potrzebny w organizmie, a jego działanie nie ogranicza się tylko i wyłącznie to wzmacniania kości. Coraz osób zmaga się z niedoborem wapnia, dlatego też warto wprowadzić ser mozzarella do codziennej diety. Poza wapniem, w serze mozzarelli znajdziemy także sole mineralne - cynk, magnez, potas czy selen, którego dawka w 100 g sera mozzarella pozwala pokryć średnio 30-50% dziennego zapotrzebowania.W swoim składzie mozzarella posiada także fosfor, który tak jak w przypadku wapnia - pełni w organizmie funkcję budulcową. Współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej jamy ustnej oraz jest składnikiem wielu enzymów.
Ser mozzarella nie tylko zawiera liczne minerały, ale jest znakomitym źródłem wielu witamin. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B:
- witamina B2 - ryboflawina - zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz prawidłowo wpływa na funkcjonowanie dróg oddechowych;
- witamina B6 – pirydoksyna - odpowiedzialna jest miedzy innymi za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów, magazynowanie energii oraz prawidłowe działanie układu hormonalnego;
- witamina B7 - biotyna - odpowiada między innymi za prawidłowy wygląd naszej skóry i włosów;
- witamina B12 - kobalamina - odpowiadająca między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych oraz wytwarzanie czerwonych krwinek.
Ale to nie wszystkie witaminy, jakie posiada ser mozzarella. W swoich zasobach ma jeszcze witaminy A, D oraz E, które niezbędne są do prawidłowego przyswajania wapnia. Te witaminy odpowiadają także za liczne procesy w naszym organizmie, zarówno te, które mają wpływ na nasze zdrowie, jak i na figurę. Jeśli zatem stosujemy dietę odchudzającą, trzeba zachować szczególną rozwagę w spożywaniu sera mozzarelli, a najlepiej na jakiś czas z niego zrezygnować.
Ser mozzarella doskonały do wszystkiego
Ten włoski przysmak doskonale prezentuje się w prawie każdym daniu. Znakomicie smakuje zarówno podany na zimno, jak i po obróbce termicznej. Delikatny smak sera mozzarelli nie zdominuje potrawy, a w zamian będzie idealnie komponował się z innymi produktami. Jako jeden ze składników kanapki, sałat czy szaszłyków z pomidorkami i bazylią może stanowić lekki i zdrowy posiłek. Z kolei jako składnik pizzy czy grzanek będzie sycącą i aromatyczną propozycją na ciepło.W porównaniu do innych serów mozzarella nie rozpłynie się podczas pieczenia, a w zamian stworzy miękką, ciągnącą się polewę. Wbrew pozorom mozzarella nie musi być serwowana jedynie z pikantnymi czy wytrawnymi potrawami - w sezonie na świeże owoce warto podać ją w towarzystwie np. truskawek.
Ser mozzarella posiada oryginalne walory smakowe i niepowtarzalną fakturę. Pomoże urozmaicić codzienna dietę. Jest to idealny zamiennik typowego sera edamskiego, cheddara, goudy czy masdamera. Dodatek odrobiny sera mozzarella od czasu do czasu może odmienić praktycznie każde danie. Dlatego warto eksperymentować i modyfikować codzienne posiłki, a ser mozzarella jest do tego odpowiedni.
Przed zakupem opakowania sera mozzarelli, trzeba sprawdzić termin przydatności do spożycia. Należy unikać też napuchniętych opakowań, które mogą sugerować złe przechowywanie, a zawartość sera w środku może być kwaśna i gumowata. Jeśli nie zdołamy naraz zjeść całego opakowania sera, warto zachować serwatkę, aby przechowywać w niej pozostałości sera mozzarelli. Jeśli jednak to o tym zapomnimy, w zamian możemy użyć mleka. Ważne, by go nie przechowywać na sucho, bo straci nie tylko smak i konsystencję, ale także szybko się zepsuje.
Ekologia.pl poleca

Sałatka caprese, fot. shutterstock
Ser mozzarella w kuchni
Sałatka capreseSkładniki:
- 1 kula sera mozzarelli
- 1 duży, dojrzały pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- świeżo mielony pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pomidora myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Wszystkie kawałki układamy na przemian na talerzu, dodajemy bazylię. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem.
Bruschetta z serem mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 2-3 plasterki sera mozzarelli w kulce
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 4 pomidorki koktajlowe lun 1 średni pomidor
- kilka listków bazylii
- 2 czarne oliwki
- oliwa extra vergine
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały
Przygotowanie:
Opieczone w tosterze pieczywo skrapiamy oliwą, układamy mozzarellę, szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodajemy bazylię i pokrojone czarne oliwki. Na koniec ponownie skrapiamy kanapki oliwą i przyprawiamy sola i pieprzem.
Makaron penne zapiekany z szynką i serem mozzarellą
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- ½ cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 100 g szynki
- 150 g sera mozzarelli
- sól i pieprz zielony
Przygotowanie:
Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na patelni podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając). Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i razem wszystko chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia i dodajemy połowę startej mozzarelli, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na samym wierzchu układamy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.
Sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem mozzarellą
Składniki:
- garść świeżego szpinaku „baby”
- 100 g sera mozzarelli w kulce
- 100 g truskawek
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Do salaterki wkładamy opłukany szpinak, pokrojone truskawki i pokrojoną lub poszarpana mozzarellę. Skrapiamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem balsamicznym (1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka dżemu truskawkowego, 3 łyżki oliwy extra, sól kamienna i świeżo zmielony pieprz czarny).
Czy warto jeść ser mozzarella?
Zdecydowanie tak! Jest doskonałym produktem, który cechuje oryginalny smak i konsystencja, ale przede wszystkim posiada prozdrowotne wpływy. Stanowi zdecydowanie lepszy i zdrowszy zamiennik tradycyjnych serów żółtych. Pomimo wysokiej kaloryczności, raz na jakiś czas spożywanie sera mozzarelli nie zaszkodzi nam. Można sobie urozmaicać dietę, ale należy przy tym zachować zdrowy rozsądek.Ekologia.pl (Klaudia Kwiatkowska)
Bibliografia
- Alimentarium; “Mozzarella”; data dostępu: 2019-12-27
- Peggy Trowbridge Filippone; “Fresh Mozzarella Cheese”; data dostępu: 2019-12-27
- Florienne Loder; “Molecular Mozzarella: What makes Mozzarella stretchy?”; data dostępu: 2019-12-27
- A.H. Jana, P.K. Mandal; “Manufacturing and Quality of Mozzarella Cheese: A Review”; data dostępu: 2020-01-27
- Sameen Ayesha i in.; “Quality Evaluation of Mozzarella Cheese from Different Milk Sources”; data dostępu: 2019-12-27
- “Buffalo Milk Cheese Sumit Arora”; Yogesh Khetra, Cheese (Fourth Edition), 2017;