Ser mozzarella - właściwości, skład i zastosowanie sera mozzarella

Ser mozzarella kojarzona jest głównie z włoską kuchnią. To właśnie ten rodzaj sera jest podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy czy sałatki, ale doskonale komponuje się także z wszelkimi  zapiekankami czy prostymi kanapkami. Na tle innych serów ser mozzarella wyróżnia się delikatnym smakiem, niepowtarzalną fakturą  i kremową, rozpływającą się w ustach konsystencją.



Mozarella - właściwości, przepisySer mozarella, fot. pixabay.com

Tajemnica mozzarelli

Oryginalna nazywa sera mozzarelli to mozzarella di bufala campana i produkowana jest tylko w określonych regionach południowo-środkowych Włoch, a konkretniej w Kampanii. Robiony on jest według tradycyjnych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Do produkcji tego rodzaju sera wykorzystuje się mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców. Ser mozzarellę produkuje się także wykorzystując mleko krowie, jednak nie jest to zgodne z tradycją wyrobu. Wyprodukowana z mleka bawolego jest zdecydowanie bardziej delikatna, miękka i kremowa niż ta z mleka krowiego. Miłośnicy tego sera zachwycają się jego porcelanowym kolorem i mnogością delikatnych, błyszczących warstw. Te dodatkowe właściwości związane są z wilgotnym klimatem wypasania bawolic. Ciekawostką jest, że ten ser widnieje na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.

W jaki sposób powstaje ser mozzarella? Początkowo mleko zaprawiane jest podpuszczką, ale dopiero wtedy, gdy białko się zetnie, rozpoczyna się proces naturalnej fermentacji. Gdy masa dojrzeje, zyska elastyczną konsystencję i dopiero wtedy można ucinać kawałki i formować kulki albo zapleść ją w warkocz. Najczęściej jednak na sklepowych półkach można spotkać kule paczkowane w serwatkowej zalewie.

Mozzarella – źródło zdrowia i witalności

Ten specyficzny ser charakteryzuje się nie tylko wybornym smakiem, ale zawiera w sobie wiele ważnych witamin i związków, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Mimo, że mozzarella posiada ponad 15 g tłuszczu, a tym samym jest bardzo kaloryczna, nie powinniśmy się go obawiać. Tego typu kwasy tłuszczowe są mocno zróżnicowane. Jednym z podstawowych związków jest sprzężony kwas linolowy (popularny CLA), który nasila proces lipolizy tkanki tłuszczowej, czyli pomaga spalać tłuszcz, wykazuje działanie antybakteryjne oraz buduje tkankę mięśniową.
Mozarella di bufala. By Popo le Chien [CC BY-SA 3.0 ], from Wikimedia Commons
Ser mozzarella z pomidorkami koktajlowymi i bazylią, fot. pixabay.com


Bogate źródło wapnia

O tym, że nabiał jest świetnym źródłem wapnia każdy doskonale wie. Jednak każdy nabiał jest inny i różni się zawartością wapnia. Ser mozzarella posiada aż ponad 700 mg wapnia w 100 gramach produktu. Wapń jest nam bardzo potrzebny w organizmie, a jego działanie nie ogranicza się tylko i wyłącznie to wzmacniania kości. Coraz osób zmaga się z niedoborem wapnia, dlatego też warto wprowadzić mozzarellę do codziennej diety. Poza wapniem, w serze mozzarelli znajdziemy także minerałypotas, magnez, cynk czy selen, którego dawka w 100 g sera mozzarella pozwala pokryć średnio 30-50% dziennego zapotrzebowania.
W swoim składzie mozzarella posiada także fosfor, który tak jak w przypadku wapnia - pełni w organizmie funkcję budulcową. Współuczestniczy w mineralizacji kości i zębów, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej jamy ustnej oraz jest składnikiem wielu enzymów.

Ser mozzarella nie tylko zawiera liczne minerały, ale jest znakomitym źródłem wielu witamin. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B:

Ale to nie wszystkie witaminy, jakie posiada ser mozzarella. W swoich zasobach ma jeszcze witaminy A, D oraz E, które niezbędne są do prawidłowego przyswajania wapnia. Te witaminy odpowiadają także za liczne procesy w naszym organizmie, zarówno te, które mają wpływ na nasze zdrowie, jak i na figurę. Jeśli zatem stosujemy dietę odchudzającą, trzeba zachować szczególną rozwagę w spożywaniu mozzarelli, a najlepiej na jakiś czas z niego zrezygnować.
ser mozzarella z warzywami, fot. pixabay.com


Mozzarella doskonała do wszystkiego

Ten włoski przysmak doskonale prezentuje się w prawie każdym daniu. Znakomicie smakuje zarówno podany na zimno, jak i po obróbce termicznej. Delikatny smak sera mozzarelli nie zdominuje potrawy, a w zamian będzie idealnie komponował się z innymi produktami. Jako jeden ze składników kanapki, sałat czy szaszłyków z pomidorkami i bazylią może stanowić lekki i zdrowy posiłek. Z kolei jako składnik pizzy czy grzanek będzie sycącą i aromatyczną propozycją na ciepło.
W porównaniu do innych serów mozzarella nie rozpłynie się podczas pieczenia, a w zamian stworzy miękką, ciągnącą się polewę. Wbrew pozorom mozzarella nie musi być serwowana jedynie z pikantnymi czy wytrawnymi potrawami - w sezonie na świeże owoce warto podać ją w towarzystwie np. truskawek.

Ser mozzarella posiada oryginalne walory smakowe i niepowtarzalną fakturę. Pomoże urozmaicić codzienna dietę. Jest to idealny zamiennik typowego sera edamskiego, cheddara, goudy czy masdamera. Dodatek odrobiny sera mozzarella od czasu do czasu może odmienić praktycznie każde danie. Dlatego warto eksperymentować i  modyfikować codzienne posiłki, a mozzarella jest do tego odpowiedni.

Przed zakupem opakowania sera mozzarelli, trzeba sprawdzić termin przydatności do spożycia. Należy unikać też napuchniętych opakowań, które mogą sugerować złe przechowywanie, a zawartość sera w środku może być kwaśna i gumowata. Jeśli nie zdołamy naraz zjeść całego opakowania sera, warto zachować serwatkę, aby przechowywać w niej pozostałości mozzarelli. Jeśli jednak to o tym zapomnimy, w zamian możemy użyć mleka. Ważne, by go nie przechowywać na sucho, bo straci nie tylko smak i konsystencję, ale także szybko się zepsuje.

Oto kilka banalnie prostych przepisów z wykorzystaniem mozzarelli:


Sałatka caprese

Składniki:

Przygotowanie:
Pomidora myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plastry. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Wszystkie kawałki układamy na przemian na talerzu, dodajemy bazylię. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem.
Bruschetta z mozarellą, fot. pixabay.com
Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 2 kromki chleba
  • 2-3 plasterki sera mozzarelli w kulce
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 pomidorki koktajlowe lun 1 średni pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 2 czarne oliwki
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Opieczone w tosterze pieczywo skrapiamy oliwą, układamy mozzarellę, szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodajemy bazylię i pokrojone czarne oliwki. Na koniec ponownie skrapiamy kanapki oliwą i przyprawiamy sola i pieprzem.


Makaron penne zapiekany z szynką i mozzarellą

Składniki:
  • 200 g makaronu penne
  • ½ cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g szynki
  • 150 g mozzarelli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Odcedzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na patelni podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając). Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i razem wszystko chwilę podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia i dodajemy połowę startej mozzarelli, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na samym wierzchu układamy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut. 
pixabay.com
Sałatka z truskawkami, szpinakiem i mozzarellą

Składniki:
  • garść świeżego szpinaku „baby”
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • 100 g truskawek
  • 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Do salaterki wkładamy opłukany szpinak, pokrojone truskawki i pokrojoną lub poszarpana mozzarellę. Skrapiamy jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem balsamicznym (1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka dżemu truskawkowego, 3 łyżki oliwy extra, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz).

Czy warto jeść ser mozzarella?

Zdecydowanie tak! Jest doskonałym produktem, który cechuje oryginalny smak i konsystencja, ale przede wszystkim posiada prozdrowotne wpływy. Stanowi zdecydowanie lepszy i zdrowszy zamiennik tradycyjnych serów żółtych. Pomimo wysokiej kaloryczności, raz na jakiś czas spożywanie mozzarelli nie zaszkodzi nam. Można sobie urozmaicać dietę, ale należy przy tym zachować zdrowy rozsądek.
Klaudia Kwiatkowska










Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy