Ser pleśniowy - właściwości, skład i zastosowanie sera pleśniowego

Sery pleśniowe - właściwości, zastosowanie Różne gatunki serów pleśniowych. unsplash-logoAlice Donovan Rouse

Ser pleśniowy cieszą się coraz większą popularnością. Zaliczany jest do produktów eleganckich, a nawet ekskluzywnych. Ten wykwintny przysmak kojarzony jest z Francją i najlepiej smakuje w połączeniu z różnymi owocami i czerwonym winem. Ser pleśniowy stanowi również składnik wielu sałatek, kanapek czy nawet pizzy. Jedno jest pewne – ser pleśniowy smakują wyśmienicie, ale czy na pewno jest korzystny dla naszego zdrowia?


Jak powstają sery pleśniowe?

Sery pleśniowe, tak jak wiele innych serów, powstają z mleka - krowiego, koziego lub owczego. Tego typu ser za pomocą podpuszczki jest ścinany, a następnie poddawany procesowi dojrzewania. Dopiero na tym etapie, dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni, nabierają swojego wyjątkowego charakteru.

Pleśń obecna na serze (ta szlachetna pleśń) zasadniczo wpływa na smak, aromat, barwę oraz konsystencję sera. Pełni też funkcje konserwujące i przeciwbakteryjne, przedłużając trwałość produktu. Grzyby (bo pleśń jest grzybem), wykorzystywane choćby do produkcji serów z niebieską pleśnią, należą do penicylin, czyli naturalnych antybiotyków. Na sklepowych półkach możemy znaleźć dwa główne typy serów pleśniowych: z porostem białej pleśni i z porostem pleśni niebieskiej.

Sery z porostem białej pleśni (np. brie i camembert) zazwyczaj dojrzewają około jednego miesiąca. Charakteryzuje je grzybowy smak (o zróżnicowanym stopniu intensywności). Ich konsystencja jest miękka (prawie płynna) lub ziarnista, zaś kolor kremowy lub biały. Pleśń najczęściej znajduje się tylko na powierzchni sera i nie przenika do jego wnętrza, jak w przypadku tych z przerostem pleśni niebieskiej. Pokrywa skórkę równą, aksamitną białą warstwą.

Z kolei sery z porostem niebieskiej pleśni są przerośnięte pleśnią w środku, chociaż nie zawsze jest ona niebieska - można  również spotkać sporo odcieni zielonego. Kolory w środku zaczynając od ciemnego błękitu, poprzez lekkie szarości, do intensywnej zieleni są całkowicie naturalne. Rzadko pleśń niebieska występuje jedynie na powierzchni skórki, czasami znajduje się i w środku i na wierzchu sera. Pleśń znajdująca się w środku w trakcie produkcji, gdy grzyby dodaje się do masy serowej, a potem nakłuwa ją tak, by do środka dostało się powietrze. Takie rozwiązanie umożliwia rozwój pleśni. Sery z niebieską pleśnią charakteryzują się specyficznym zapachem, który wszystkim może przypasować. Specyficzny jest również ich smak: bywają słodkie, ostre, łagodne, a nawet z nutą kwiatową lub owocową. Sery z przerostem pleśni niebieskiej zazwyczaj dojrzewają dłużej od tych z porostem białym - od miesiąca do nawet pół roku.


Ser camembert, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy