Błonnik - skuteczny wsparcie w odchudzaniu?
Ekologia.pl Trendy Rewolucja w odchudzaniu? Błonnik skutecznie hamuje apetyt

Rewolucja w odchudzaniu? Błonnik skutecznie hamuje apetyt

Czy to koniec epidemii otyłości? Naukowcy zidentyfikowali cząsteczkę, która hamuje nasz apetyt. O swoim rewolucyjnym odkryciu poinformowali na łamach czasopisma „Nature Communications”.

By Khalid Mahmood (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

By Khalid Mahmood (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Wcześniej sądzono, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Teraz naukowcy udowodnili, że błonnik hamuje nasz apetyt na poziomie molekularnym, wysyłając odpowiednie sygnały do mózgu.

W badaniu prowadzonym przez międzynarodowy zespół naukowców z Imperial College w Londynie oraz Medical Research Council (MRC) badacze zidentyfikowali cząsteczkę o nazwie octan, która jest uwalniana w trakcie trawienia roślinnych włókien przez bakterie w naszej okrężnicy. Po uwolnieniu octan jest transportowany do podwzgórza mózgu i wyzwala reakcje chemiczne, które tłumią apetyt i skłaniają nasze ciało, by przestało jeść.

Błonnik występuje w większości roślin i warzyw, w produktach zbożowych (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasionach roślin strączkowych. Natomiast niewiele jest go w przetworzonej żywności. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20–40 g błonnika dziennie.

„Typowa dieta przeciętnego Europejczyka dostarcza ok. 15 gramów błonnika dziennie” – powiedział główny autor badań Profesor Gary Frost z Departamentu Medycyny na Imperial College London. „W czasach epoki kamienia łupanego jedliśmy około 100 gram błonnika dziennie spożywając m. in. warzywa i rośliny strączkowe. Współcześnie nasz system trawienny nie ewoluował jeszcze na tyle, by poradzić sobie ze współczesnym przetworzonym jedzeniem, przez co borykamy się z epidemią otyłości. Nasze badania pokazały, że uwalnianie octanu to dowód na to, jak błonnik hamuje nasz apetyt” – dodał.

Jest to pierwszy dowód na to, że octan uwalniany w trakcie trawienia błonnika przez bakterie w okrężnicy może wpływać na kontrolę łaknienia. Naukowcy twierdzą, że wyniki ich badań powinny zachęcić ludzi do jedzenia większej ilości owoców i warzyw. Mają też nadzieje, że odkrycie to może doprowadzić do stworzenia leku, skutecznego w leczeniu otyłości.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Discovery of anti-appetite molecule released by fibre could help tackle obesity;
  2. https://www3.imperial.ac.uk;
4.6/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Po co hamować apetyt, skoro jedzenie to energia dla życia? Nie lepiej normalnie się odżywiać?

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!