Rewolucja w odchudzaniu? Błonnik skutecznie hamuje apetyt
Czy to koniec epidemii otyłości? Naukowcy zidentyfikowali cząsteczkę, która hamuje nasz apetyt. O swoim rewolucyjnym odkryciu poinformowali na łamach czasopisma „Nature Communications”.
Wcześniej sądzono, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Teraz naukowcy udowodnili, że błonnik hamuje nasz apetyt na poziomie molekularnym, wysyłając odpowiednie sygnały do mózgu.
W badaniu prowadzonym przez międzynarodowy zespół naukowców z Imperial College w Londynie oraz Medical Research Council (MRC) badacze zidentyfikowali cząsteczkę o nazwie octan, która jest uwalniana w trakcie trawienia roślinnych włókien przez bakterie w naszej okrężnicy. Po uwolnieniu octan jest transportowany do podwzgórza mózgu i wyzwala reakcje chemiczne, które tłumią apetyt i skłaniają nasze ciało, by przestało jeść.
Błonnik występuje w większości roślin i warzyw, w produktach zbożowych (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste) i nasionach roślin strączkowych. Natomiast niewiele jest go w przetworzonej żywności. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20–40 g błonnika dziennie.
„Typowa dieta przeciętnego Europejczyka dostarcza ok. 15 gramów błonnika dziennie” – powiedział główny autor badań Profesor Gary Frost z Departamentu Medycyny na Imperial College London. „W czasach epoki kamienia łupanego jedliśmy około 100 gram błonnika dziennie spożywając m. in. warzywa i rośliny strączkowe. Współcześnie nasz system trawienny nie ewoluował jeszcze na tyle, by poradzić sobie ze współczesnym przetworzonym jedzeniem, przez co borykamy się z epidemią otyłości. Nasze badania pokazały, że uwalnianie octanu to dowód na to, jak błonnik hamuje nasz apetyt” – dodał.
Jest to pierwszy dowód na to, że octan uwalniany w trakcie trawienia błonnika przez bakterie w okrężnicy może wpływać na kontrolę łaknienia. Naukowcy twierdzą, że wyniki ich badań powinny zachęcić ludzi do jedzenia większej ilości owoców i warzyw. Mają też nadzieje, że odkrycie to może doprowadzić do stworzenia leku, skutecznego w leczeniu otyłości.
- Discovery of anti-appetite molecule released by fibre could help tackle obesity;
- https://www3.imperial.ac.uk;








Po co hamować apetyt, skoro jedzenie to energia dla życia? Nie lepiej normalnie się odżywiać?