Naukowcy odkryli brakujący składnik zdrowej diety wegańskiej – glony | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Naukowcy odkryli brakujący składnik zdrowej diety wegańskiej – glony

Naukowcy odkryli brakujący składnik zdrowej diety wegańskiej – glony

Witaminy dla wegan wytwarzane z alg mogą wkrótce okazać się najskuteczniejszym rozwiązaniem zastępującym ważny składnik odżywczy, którego brakuje w dietach roślinnych – wynika z badań Uniwersytetu Cambridge.

Fot. RossHelen/Shutterstock

Fot. RossHelen/Shutterstock

Popularność diet roślinnych sprawia, że wiele osób jest potencjalnie narażonych na niedobór witamin. W szczególności mogą cierpieć z powodu braku witaminy B12, kluczowego składnika odżywczego biorącego udział w produkcji krwi i komórek nerwowych.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Cambridge University ujawniły niezwykłe rozwiązanie problemu. Ich eksperymenty wykazały, że wiele rodzajów alg – głównie organizmów wodnych, które nie mają korzeni ani łodyg – wykazuje niezwykłą zdolność do gromadzenia witaminy B12. To właśnie algi mogą zostać wykorzystane przez producentów do zapewnienia skutecznych suplementów tej witaminy.

„Diety oparte wyłącznie na produktach roślinnych są świetne na wielu poziomach, ale mają pewne niedobory, a jednym z najważniejszych z nich jest brak witaminy B12” – powiedziała prof. Alison Smith, kierownik grupy ds. metabolizmu roślin na uniwersytecie.

Suplementy na bazie witaminy B12 są już dostępne, ale niektóre są skuteczne, a inne nie – dodał jej kolega, dr Payam Mehrshahi. „Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, jesteś narażony na niedobór witaminy B12. Możesz kupować suplementy, ale jeśli weźmiesz niewłaściwą tabletkę, niewłaściwy suplement, możesz nadal wyrządzać sobie krzywdę.” – dodaje.

Ponadto istnieje problem polegający na tym, że weganie i wegetarianie – po uświadomieniu im problemów związanych z niedoborem witaminy B12 – chcą przyjmować suplementy pochodzenia naturalnego. „Wielu wegan wolałoby nie mieć chemicznych suplementów i chciałoby, aby witamina B12 była naturalną częścią ich diety” – dodał Smith. „Nie można jej uzyskać z roślin, ale odkryliśmy, że niektóre algi są bogatym źródłem tej witaminy”.

Witamina B12 jest niezbędnym mikroelementem. Jego brak powoduje osłabienie mięśni, drętwienie, nudności, utratę wagi, zmęczenie i przyspieszenie akcji serca, podczas gdy utrzymujący się niedobór ostatecznie narazi ludzi na dolegliwości, takie jak anemia złośliwa, choroby serca i cukrzyca.

„Kluczowym punktem jest to, że witamina B12 jest wytwarzana przez bakterie, które rozwijają się w układzie pokarmowym krów i owiec” – powiedział Mehrshahi. „Nie można jej uzyskać bezpośrednio z roślin. Mięso było głównym tradycyjnym źródłem wraz z produktami mlecznymi i jajami.

„Jednakże, jeśli zastosujesz dietę wegetariańską lub, co bardziej zauważalne, dietę wegańską, spożycie witaminy B12 może zostać drastycznie zmniejszone, co może mieć zauważalne konsekwencje dla zdrowia”.

Jednak diety wegańskie dostarczają tylko 10% witaminy B12. Zwykle daje to około 0,5 mikrograma witaminy B12 dziennie, co jest wartością znacznie poniżej normy – zgodnie z niedawnym artykułem w European Journal of Nutrition.

„To podkreśla pilne zapotrzebowanie na wzbogacanie alternatywnych produktów mlecznych i mięsnych pochodzenia roślinnego, w szczególności w celu zwalczania niedoborów witaminy B12”, stwierdza badanie, którego autorami są członkowie CluB12, grupy, która została niedawno utworzona w celu podkreślają rosnące zagrożenie niedoborem witaminy B12 na zachodzie.

Członkowie organizacji ostrzegają, że przyjęcie diety wegańskiej lub wegetariańskiej wymaga starannego planowania i ciągłego monitorowania. W ramach swoich badań grupa Smitha wykazała, w jaki sposób glony gromadzą witaminę B12. „Same tego nie wytwarzają, pobierają to ze swojego otoczenia, gdzie jest wytwarzana przez bakterie”.

„Zidentyfikowaliśmy, że istnieją różne formy witaminy B12 i określiliśmy, które algi gromadzą odmiany, które działają na ludzi. Oznacza to, że możemy pomóc przemysłowi rozpocząć produkcję skutecznych suplementów z alg, które powinny pozwolić nam zająć się poważnym problemem, przed którym stoimy w związku z niedoborem witaminy B12”.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. "Scientists find vital missing ingredient for healthy vegan diet – algae"; Robin McKie; https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/jul/15/scientists-find-vital-missing-ingredient-for-healthy-vegan-diet-algae; data dostępu: 117-07-2023;
4.5/5 - (19 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments