Alga AFA - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie algi AFA

 Zwana niewidzialnym wodnym kwiatem lub manną z nieba, pamiętająca czasy starożytności, alga AFA jest obecnie uznawana za superjedzenie i doskonały suplement diety. Ta niebieskozielona cyjanobakteria w czystej, pozbawionej toksyn postaci występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w powulkanicznym jeziorze Klamath w Stanach Zjednoczonych. Alga AFTA sprzedawana na masową skalę, stanowi cenny składnik kuracji oczyszczających i wzmacniających organizm. Regularne suplementowanie Aphanizomenon Flos-Aquae poprawia nastrój, chroni nas przed stresem oksydacyjnym, chorobami urodegeneracyjnymi, a nawet rakiem!



Algi AFAfot. dreamstime
  1. Alga AFA to naturalna fabryka suplementów
  2. Alga AFA jako starożytna alga
  3. Alga AFA jest suplementem doskonałym
  4. Alga AFA na zielony detoks
  5. Alga AFA to molekuła szczęścia
  6. Niebieski barwnik kontra wolne rodniki
  7. Alga AFA - jedzenie na miarę XXI wieku
Algi AFA (Aphanizomenon Flos-Aquae) są gatunkiem planktonowych cyjanobakterii należących do rzędu trzęsidłowców (Nostocales). Te mikroskopijnych rozmiarów niebieskozielone organizmy jednokomórkowe występują dziko w wodach słodkich na całym świecie, jednak jedynie jezioro Klamath zlokalizowane w parku narodowym w stanie Oregon jest siedliskiem wolnych od toksyn alg. Środowisko wodne dostarcza im minerałów, które sprawiają, że ich skład odżywczy jest unikalny i cenny. Powstały wskutek erupcji wulkanicznej zbiornik wodny stanowiący fenomen nie tylko w Stanach Zjednoczonych, lecz także na skalę światową, odznacza się wysoką zawartością biodostępnych minerałów. Naturoterapeuci cenią tę mikroalgę ze względu na jej prozdrowotne właściwości i leczniczy potencjał.

Alga AFA to naturalna fabryka suplementów

Stanowiąca naturalny suplement diety, czysta niebieskozielona alga AFA występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w niezwykle aktywnym geologicznie i bogato zmineralizowanym jeziorze Klamath. Aby cyjanobakterie mogły się tam rozwijać, potrzebują unikalnych czynników geograficznych i specyficznych warunków środowiskowych, np. określonej wysokości słońca, krystalicznie czystej wody czy dostępu do światła słonecznego przez 300 dni w roku. Takie warunki jest w stanie im zapewnić jedynie niesamowity po względem biologicznym zbiornik wodny w stanie Oregon. Algi AFA pojawiają się w słodkich wodach jeziora późnym latem i wczesną jesienią w ilościach umożliwiających zbieranie ich w celach handlowych. Przy sprzyjających warunkach wodę może zamieszkać aż 200 milionów funtów alg rocznie! W okresie zimowym, kiedy jezioro zamarza, algi pozostają w uśpieniu. Aphanizomenon Flos-Aquae w postaci sproszkowanej jest obecnie, tuż obok chlorelli i spiruliny, jednym z najczęściej kupowanych suplementów.

Alga AFA jako starożytna alga

Algi AFA należą do najstarszych organizmów na Ziemi. Pojawiły się prawdopodobnie 3,5 miliarda lat temu i jako pierwsza forma życia były zdolne do fotosyntezy. Korzystając z energii słonecznej, rozbijają cząsteczki wody, produkując węglowodany i wydalając tlen. Proces ten jest możliwy dzięki chlorofilowi – zielonemu barwnikowi wchodzącemu w skład tej algi.

Z kolei niebieski barwnik – fikocyjanina - umożliwia przekształcanie energii słonecznej w substancje odżywcze. Algi AFA określa się często mianem „niewidzialnego wodnego kwiatu”, „starożytnej algi” lub „manny z nieba”. Obecnie są uznawane za superjedzenie. Badania naukowe pozwalają stwierdzić, że te jednokomórkowe mikroorganizmy łączą właściwości zwierząt, roślin i bakterii. Dzięki temu dostarczają człowiekowi bogactwa i złożoności składników odżywczych. 
Aphanizomenon Flos-Aquae w postaci sproszkowanej jest obecnie, tuż obok chlorelli i spiruliny, jednym z najczęściej kupowanych suplementów. Fot. pixabay.com
Aphanizomenon flos-aquae By Apothecia (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 ], via Wikimedia Commons

Alga AFA jest suplementem doskonałym

Jednokomórkowa alga AFA stanowi suplement idealny. Nasz organizm wchłania ją w 98%, w odróżnieniu do słabo przyswajalnych witamin i minerałów pochodzenia sztucznego. Co więcej, jej skład znacznie przewyższa wiele syntetycznych preparatów mających uzupełniać dietę. Ta cyjanobakteria dostarcza nam ponad 20 antyoksydantów, 18 aminokwasów, 50 minerałów i całego kompletu karotenoidów. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym, co ważne dla wegan i wegetarian, biodostępną witaminę B12. Suplementowanie diety algą AFA jest optymalnym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego również z tego względu, że zawiera ona aż o 60% więcej białka niż mięso. Co ciekawe, obecne w niej minerały występują w postaci trwałych chelatów. Alga ta kryje w sobie również cenne pierwiastki śladowe, takie jak: żelazo, organiczny fluor i wanad, witaminę A , E i często suplementowaną witaminę K oraz kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.

Alga AFA na zielony detoks

Alga AFA doskonale sprawdza się jako element diety oczyszczającej. Ze względu na wysokie stężenie chlorofilu, odtruwa organizm, równoważy pH i działa przeciwnowotworowo. Co więcej, dzięki unikalnej kompozycji minerałów, jest silnym chelatem, który wiąże toksyny i metale ciężkie, po czym wyprowadza je z naszego ciała. Z powodu intensywnych właściwości detoksykacyjnych tej cyjanobakterii, powinniśmy wprowadzać ten suplement do diety stopniowo, aby kuracja nie była zbyt wyczerpująca dla naszego organizmu.

Alga AFA to molekuła szczęścia

Pochodząca z jeziora Klamath sinica stanowi cenne źródło fenyloetyloaminy (PEA), która jest naturalnym związkiem regulującym nastrój.  W nauce substancja ta nazywana jest „molekułą szczęścia”, gdyż potrafi zwiększać produkcję endorfin, redukując tym samym stres i niepokój. PEA odpowiada również za aktywację neurotransmisji dopaminy w mózgu, łagodząc przebieg menopauzy i zapobiegając m.in. chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Badania wykazały, że kuracja suplementami bogatymi w fenyloetyloaminę zwiększa koncentrację, podwyższa poziom energii, podnosi libido i łagodzi ból. Naturoterapia z użyciem algi AFA daje dobre wyniki również w leczeniu depresji, ADHD i autyzmu.

Niebieski barwnik kontra wolne rodniki

Fikocyjaniny, odpowiedzialne za niebieskawą barwę algi AFA, mają silne działanie antyoksydacyjne. Regularna jej suplementacja znacznie zwiększa poziom endogennych antyoksydantów (witaminy A, E oraz karotenoidów), dzięki redukcji stresu oksydacyjnego. Co więcej, komplet karotenoidów zawarty w tej cyjanobakterii wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych.
Czysta niebieskozielona alga AFA występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w niezwykle aktywnym geologicznie i bogato zmineralizowanym jeziorze Klamath. (Oregon, USA)/Źródło: Wikipedia

Alga AFA - jedzenie na miarę XXI wieku

Alga AFA znajduje większe zastosowanie jako suplement diety i składnik kosmetyków (np. past do zębów) niż przyprawa wzbogacająca smak dań. Jednakże w suszonej, sproszkowanej postaci wzmocni odżywczo wiele koktajli, smoothies i przecierów. Można ją również spożywać solo, z dodatkiem wody. Jeżeli dopiero zaczynamy kurację oczyszczającą, nie powinniśmy przekraczać zalecanej porcji 1 łyżeczki suplementu dziennie.
Specyficzny smak algi i „morski” kolor doskonale pasuje do zielonych odtruwających koktajli.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy kiwi, szpinak, ogórek i seler. Obieramy kiwi, po czym wkładamy je do pojemnika blendera. Następnie dodajemy świeże liście szpinaku, obrany ogórek i przygotowaną łodygę selera naciowego. Do mieszanki dolewany soku jabłkowego, ananasowego oraz odrobinę syropu klonowego. Całość miksujemy na gładką masę i posypujemy wierzch sproszkowaną algą AFTA.
Na zdrowie!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)

Bibliografia

  1. Amber Lyon-Colbert i in.; “A Systematic Literature Review for Evidence of Aphanizomenon flos-aquae Toxigenicity in Recreational Waters and Toxicity of Dietary Supplements: 2000–2017”; data dostępu: 2019-06-05
  2. Gitte Jensen i in.; “Consumption of Aphanizomenon flos-aquae Has Rapid Effects on the Circulation and Function of Immune Cells in Humans A novel approach to nutritional mobilization of the immune system”; data dostępu: 2019-06-05
  3. WebMD ; “Blue-green algae”; data dostępu: 2019-06-05
  4. Michael A. Borowitzka ; “Microalgae in Medicine and Human Health ”; Microalgae in Health and Disease Prevention, 2018;
  5. Saker ML, Jungblut AD, Neilan BA, Rawn DF, Vasconcelos VM (October 2005); “Detection of microcystin synthetase genes in health food supplements containing the freshwater cyanobacterium Aphanizomenon flos-aquae”; Toxicon 46 (5): 555–62. doi:10.1016/j.toxicon.2005.06.02;
Ocena (4.0) Oceń: