Lubisz owoce morza? Uważaj, bo mogą być zanieczyszczone plastikiem
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Lubisz owoce morza? Uważaj, bo mogą być zanieczyszczone plastikiem

Lubisz owoce morza? Uważaj, bo mogą być zanieczyszczone plastikiem

Według badań przeprowadzonych przez University of Queensland w próbkach popularnych owoców morza, takich jak krewetki, ostrygi i kraby, stwierdzono obecność tworzyw sztucznych.

Owoce morza na targu rybnym, fot. shutterstock

Owoce morza na targu rybnym, fot. shutterstock

Naukowcy kupili surowe próbki popularnych owoców morza na targu w Australii, w tym 10 ostryg, 10 krewetek tygrysich hodowlanych, 10 kalmarów, 5 krabów błękitnych i 10 sardynek. W każdej z nich stwierdzono śladowe ilości zanieczyszczeń plastikiem, przy czym najwięcej tworzyw sztucznych wykryto w sardynkach.

Naukowcy wykorzystali nową technikę do jednoczesnej identyfikacji i pomiaru pięciu różnych rodzajów tworzyw sztucznych zawartych w tkankach każdej próbki. Zrobili to, aby lepiej zrozumieć potencjalne szkody, jakie mikroplastiki w owocach morza mogą mieć na zdrowie ludzi – powiedziała główna autorka badania Francisca Ribeiro w komunikacie prasowym Uniwersytetu Queensland.

Badanie wykazało bardzo zróżnicowane ilości plastiku w każdym z różnych badanych rodzajów owoców morza, a także w poszczególnych gatunkach.

„Spośród przebadanych jadalnych gatunków morskich, sardynki miały najwyższą zawartość plastiku, co było zaskakującym wynikiem” ‒ powiedziała Riberio. „Innym interesującym aspektem była różnorodność typów mikroplastików występujących wśród gatunków, z przewagą polietylenu w rybach i polichlorku winylu jako jedynego plastiku wykrywanego w ostrygach”.

„Osoba jedząca owoce morza może być narażona na około 0,7 mg plastiku podczas spożywania średniej porcji ostryg lub kalmarów i do 30 mg plastiku podczas jedzenia sardynki. Dla porównania, 30 mg to średnia waga ziarenka ryżu ”.

Nowa metoda jest „dużym krokiem naprzód” w kierunku technik ilościowego oznaczania tworzyw sztucznych w owocach morza, ponieważ umożliwia raportowanie wyników w jednostkach masy, co wcześniej nie było możliwe ‒ czytamy w komunikacie University of Queensland.

„Możemy teraz określić, jakie poziomy mikroplastików można uznać za szkodliwe dla zdrowia ludzkiego” ‒ powiedział Ribeiro. .
 
Tworzywa sztuczne znalezione przez naukowców są powszechnie używane w opakowaniach plastikowych i tekstyliach syntetycznych, w tym polistyren, polietylen, polichlorek winylu, polipropylen i poli (metakrylan metylu). We wszystkich próbkach znaleziono polichlorek winylu, podczas gdy plastikiem znajdującym się w największych stężeniach był polietylen, najpopularniejszy plastik na świecie.

Te tworzywa sztuczne często trafiają do dróg wodnych i oceanów, gdzie nadal rozpadają się na mikroplastiki które są często zjadane przez morskie stworzenia różnych rozmiarów i typów. Mikroplastiki są wchłaniane przez plankton, ulegają bioakumulacji, gdy są przenoszone w górę łańcucha pokarmowego i ostatecznie trafiają na nasze talerze.

Ludzie są narażeni na mikroplastiki nie tylko w owocach morza, ale także przez wodę butelkowaną, sól morską, piwo, miód, a nawet kurz, który osadza się na naszych posiłkach ‒ poinformował University of Exeter.

Następna faza badań będzie miała na celu zidentyfikowanie źródeł zanieczyszczenia plastikiem znalezionego w testowanych owocach morza, odnotowano w komunikacie University of Queensland.

 Badanie zostało opublikowane w Environmental Science & Technology.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. https://www.uq.edu.au/news/article/2020/08/research-reveals-microplastic-content-levels-seafood; 2020-08-17;
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments