Produkcja mięsa równa się katastrofa klimatyczna
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Produkcja mięsa równa się katastrofa klimatyczna

Produkcja mięsa równa się katastrofa klimatyczna

Produkcja mięsa jest jedną z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych. Dlatego współczesny system żywnościowy musi ulec drastycznym zmianom. Jeśli chcemy żyć w świecie bez głodu i ekstremalnych zjawisk pogodowych musimy zmniejszyć spożycie wołowiny i jagnięciny

unsplash-logoLukas Budimaier



Według raportu World Resources Institute (WRI), do 2050 r. o ponad 50 proc. wzrośnie zapotrzebowanie na żywność, z czego zapotrzebowanie na mięso, nabiał i jaja może wzrosnąć nawet o 70 proc. Taki scenariusz może okazać się katastrofalny dla środowiska.

Już dziś setki milionów ludzi cierpi głód, sektor rolniczy związany z produkcją mięsa wykorzystuje 83% użytków rolnych i wytwarza 60% globalnych emisji. Zwiększenie produkcji żywności oznacza katastrofę – alarmują naukowcy.

Aby zmierzyć się z tą sytuacją, autorzy raportu sugerują listę działań, które pozwolą ludzkości na zrównoważone wyżywienie rosnącej populacji.

„Musimy zmienić sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność, nie tylko ze względów środowiskowych, ale dlatego też, że jest to problem egzystencjalny” – powiedziała Janet Ranganathan, wiceprezes ds. Nauki i badań w WRI.

Tim Searchinger, z WRI i Uniwersytetu Princeton, powiedział: „Gdybyśmy starali się wyprodukować całą żywność potrzebną w 2050 roku przy użyciu dzisiejszych systemów produkcyjnych, świat musiałby przekształcić większość terenów leśnych pod pola uprawne, a samo rolnictwo przyczyniłoby się podwojenia emisji gazów cieplarnianych.

Pierwszą rekomendacją jest ograniczanie marnotrawienia żywności. Kolejne kroki to spożywanie mniejszej ilości mięsa. Raport zaleca, aby 2 miliardy ludzi w różnych krajach, w tym w USA, Rosji i Brazylii, ograniczyło spożycie mięsa wołowego i jagnięcego o 40%, czyli średnio do 1,5 porcji tygodniowo.

WRI sugeruje zwiększenie także produkcji ryb poprzez modernizację akwakultury i prowadzenie dzikich połowów. Konieczne będzie również lepsze wykorzystanie innowacyjnych praktyk rolniczych w celu ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Inne potrzebne zmiany w rolnictwie, zgodnie z WRI, obejmują ograniczenie biopaliw produkowanych z roślin spożywczych, lepsze gospodarowanie nawozami oraz ograniczenie zużycia energii przez maszyny rolnicze.

„Żywność jest matką wszystkich wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem” –  powiedziała Janet Ranganathan. „Nie możemy utrzymać zmian temperatury poniżej progu 2°C, bez większych zmian w tym systemie.”

Raport WRI został zainaugurowany podczas szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.

Ekologia.pl (JS)

Bibliografia
  1. "Creating a Sustainable Food Future"; https://www.wri.org/our-work/project/world-resources-report/world-resources-report-creating-sustainable-food-future; 2018-12-06;
5/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Głupota niestety rośnie proporcjonalnie do poziomu wykształcenia. Bardzo chciałbym aby klimat w polsce zmienił się na ten z okresu średniowiecza tylko nie mam pojęcia jaki rodzaj krów jagniąt itp. Wtedy chodowo a bardzo bym chciał uprawiać tak jak w średniowieczu cystersi winogrona. Może w tym czasie na kontynencie amerykańskim była niesamowicie rozwinięta cywilizacja i to oni odpowiadają za ówczesne ocieplenie? ALBO TO WINA ANTLATYDY? No i jeszcze są obcy? Jedno wiem z pewnością ekologia to świetny sposób na wyduszenie kasy z przygłupawych niewolników.

A kto wam każe jeść mięso? Jedzcie krzem jest go pełno dookoła, tylko musicie się go nauczyć trawić. Zmiany klimatyczne to mit na którym garstka ludzi zarabia miliardy $ CO2 jago gaz cieplarniany, wyeliminujmy go całkiem z atmosfery, co się wtedy stanie? Zapanuje pustynia bo wszystkie rośliny wyginą. Jak można tak wyprać mózgi ludziom? Ale jak głupi jesteście to płacie więcej na pseudoekologię.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!