Trufla czarnozarodnikowa (Tuber melanosporum)

Nazywany/a też: trufla czarna, trufla perygordzka

Trufla czarnozarodnikowa. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons
Trufla czarnoziarnista jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Uważa się, że pod względem walorów smakowych ustępuje tylko trufli białej. Znana była już w czasach starożytnych – nie tylko wykorzystywano ją jako przyprawę wzbogacającą aromat potraw, ale była ceniona również jako afrodyzjak. Obecnie trufla czarnoziarnista jest grzybem rzadko występującym w przyrodzie. Najczęściej uprawiana jest na truflowych plantacjach w rejonie Morza Śródziemnego.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Sezon na truflę czarnozarodnikową zaczyna się na początku października. Dojrzałe owocniki tego gatunku można zbierać do końca lutego.

Czy wiesz, że...
  • W starożytności wierzono, że trufle czarnozarodnikowe są „dziećmi piorunów i ziemi”. Teorię tę głosił grecki uczony Teofrast, który uważał, że trufle pojawiają się w ziemi w miejscu trafienia pioruna.
  • W XIX wieku do szukania ytrufli czarnozarodnikowych wykorzystywało się świnie. Niestety często niszczyły one grzybnię, na której znajdował się owocnik, dlatego w XX wieku zastąpiono je specjalnie tresowanymi psami.
  • Trufla czarnozarodnikowa po raz pierwszy została opisana przez Carolo Vittadiniego w 1831 roku.
  • Trufle czarnoziarniste wykorzystywane są także w kosmetyce – wykazują właściwości regenerujące skórę.

Występowanie

Trufla czarnozarodnikowa występuje w miejscach pozbawionych zielonej roślinności. Najczęściej rośnie w pobliżu dębów i leszczyn. Preferuje gleby o wysokiej zawartości wapnia. Zazwyczaj rozwija się ok. 20-30 cm. pod powierzchnią ziemi. Trufle te występują głównie w rejonie Morza Śródziemnego – we Francji i Włoszech, ale znaleźć ją również można w Hiszpanii, Niemczech i Słowenii. Poza kontynentem europejskim rośnie w Stanach Zjednoczonych i Nowej Zelandii. Trufla czarnozarodnikowa jest także grzybem uprawnym. We Francji uprawiana jest na specjalnych truflowych plantacjach zwanych truffière. Od 1987 roku uprawia się ją również w Nowej Zelandii.

Wygląd

Owocnik trufli czarnozarodnikowej może osiągać średnicę od 1,5 do 8 cm. Ma nieregularny, bulwiasty kształt, niekiedy przypominając ziemniaka. Powierzchnia owocnika pokryta jest wielokątnymi, drobnymi brodawkami. Zazwyczaj przybiera kolor brązowy lub czerwonobrązowy. Dojrzałe owocniki mają barwę czarną.

Miąższ trufli czarnozarodnikowej (nazywany glebą) jest mięsisty i jędrny. U młodych osobników ma barwę ciemnoróżową, która z czasem zmienia się w czerwonobrązową. Dojrzałe okazy charakteryzują się ciemnofioletowym miąższem z szaroróżowymi żyłkami. Ma intensywny, aromatyczny, przyjemny zapach i łagodny, przyjemny smak.

Zarodniki trufli czarnozarodnikowej mają eliptyczny kształt. Powierzchnię mają gęsto pokrytą szerokimi, spłaszczonymi kolcami. Zazwyczaj mają ciemnobrązowy kolor.

Trufla czarnoziarnista często mylona jest z truflą letnią. Te dwa grzyby można odróżnić po miąższu, który u dojrzałej trufli letniej jest jasnobrązowy. Trufla letnia posiada także większe i bardziej widoczne brodawki.

Właściwości

Trufla czarnozarodnikowa jest bardzo smacznym grzybem jadalnym. Jest bogatym źródłem białka, węglowodanów i soli mineralnych. Ze względu na małą ilość tłuszczy i cukrów, ma jednak niską wartość energetyczną.

Zastosowanie

Trufla czarnoziarodnikowa, ze względu na swój intensywny zapach, stosowana jest jako grzyb przyprawowy. Można jej używać do wzbogacenia aromatu dań mięsnych i makaronów. Klasycznymi potrawami, do których dodaje się trufle czarnozarodnikowe są, m.in.: pasztet strasburski oraz omlet truflowy.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons Trufla czarnozarodnikowa. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons
Hymenium Tuber melanosporum. By moi-même (Self-photographed) [Public domain], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy