Boa dusiciel (Boa constrictor)

Boa dusiciel należy do rodziny dusicielowate (Boidae). Głowa jest wyraźnie wyodrębniona. Źrenice są pionowe. Barwa tęczówek żółtawa. Ciało jest masywne. Ogon jest stosunkowo krótki. Ubarwienie ciała zmienne, od kremowego, różowego, złotego, przez szare, brązowe do czarnego. Ciało pokryte jest brązowym, czerwonobrązowym lub czarnym wzorem. Występuje dymorfizm płciowy. Samice są dłuższe i szersze od samców. Samce posiadają dłuższy ogon.
  1. Występowanie
  2. Środowisko i tryb życia
  3. Rozmnażanie
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Boa dusiciel ma największy zasięg występowania ze wszystkich gatunków z rodzaju. Występuje w obu Amerykach. Jego obszar występowania rozciąga się od północnego Meksyku po Peru po zachodniej stronie Andów i północną Argentynę po wschodniej. Wąż ten zamieszkuje również liczne wyspy przybrzeżne na Pacyfiku i w Zatoce Meksykańskiej na Atlantyku.
Czy wiesz, że...Boa dusiciel posiada pazury odbytowe będące pozostałością po kończynach tylnych.

Środowisko i tryb życia

Boa dusiciel spotykany jest w różnorodnych siedliskach. Zamieszkuje głównie skraje lasów, śródleśne polany, lasy tropikalne, suche lasy i zarośla na obszarach półpustynnych. Występuje często na obszarach rolniczych. Często spotykany jest w dolinach rzek i strumieni. Prowadzi naziemny i nadrzewny tryb życia. Zwierzę o aktywności nocnej. Po za okresem rozrodczym żyje samotnie. Dzień spędza w ukryciu (między innymi w norach, jaskiniach). Wpisany jest do konwencji CITES (załącznik I i II). Do głównych zagrożeń zaliczyć można utratę siedlisk, nielegalny handel i kłusownictwo (dla skóry, mięsa i innych części ciała). Nie jest jadowity. Gatunek często spotykany w hodowlach. W sytuacji zagrożenia boa dusiciel głośno syczy.

Rozmnażanie

Boa dusiciel jest zwierzęciem jajożyworodnym. Gatunek poligyniczny. Do rozrodu przystępuje od kwietnia do sierpnia. Ciąża trwa 100-200 dni. Samica rodzi od 20 do 60 młodych. Młode po urodzeniu mierzą 44-50 cm. Dojrzałość płciową osiąga miedzy trzecim a czwartym rokiem życia, przy długości ciała 1,8-3 m. Żyje około 20-30 lat.

Pokarm

Boa dusiciel żywi się kręgowcami (rybami, płazami, gadami, ptakami oraz ssakami). Swoje ofiary zabija poprzez uduszenie. Młode osobniki pożywiają się mniejszymi ofiarami. Wraz ze wzrostem ciała polują na większe zwierzęta.

Bibliografia

  1. “http://www.waza.org”; data dostępu: 2019-01-20
  2. “http://www.reptilesmagazine.com”; data dostępu: 2019-01-20
  3. “http://reptile-database.reptarium.cz”; data dostępu: 2019-01-20
Boa dusiciel Pavel Ševela [CC BY-SA 4.0]

Galeria zdjęć

Boa dusicielBoa dusiciel
Boa dusicielBoa dusiciel

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Gady
Rodzaj:Boa
Gatunek:Boa dusiciel
Indeks nazw polskich - gromada Gady
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy