Dzik (Sus scrofa)

Nazywany/a też: dzik europejski, dzik euroazjatycki

Ogólnym wyglądem dzik przypomina świnię domową, której jest przodkiem. Długość ciała wynosi 110 -190 cm, wysokość w kłębie do 100 cm, długość ogona 15 -35 cm, waga samców 100 -200 kg (maksymalnie do 350 kg), samic 40 -140 kg. Samce są masywniejsze, szczególnie w przedniej części ciała, a ich kły są silnie rozwinięte i większe niż u samic. Dzik ma mocny kark, wydłużony pysk, małe oczy i sterczące, trójkątne uszy. Ubarwienie dorosłego osobnika jest ciemne, od szarobrązowego do brunatnoczarnego. Młode mają wzdłuż ciała liczne białawe lub żółte, podłużne pasy na szarobrązowym tle. Pasy te spełniają zadanie maskujące i zanikają w 10 -11 miesiącu życia. Sierść dzika składa się z włosów wełnistych i długich szorstkich włosów ościstych.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Dzik występuje w prawie całej Europie (jego liczebność jest zróżnicowana), dużej części Azji i północno -wschodniej części Afryki. W Polsce spotyka go się w całym kraju. Jest zwierzęciem łownym.
Czy wiesz, że...Samice dzików są zwane lochami, samce odyńcami, młode w pierwszym roku życia - warchlakami, w drugim - przelatkami, w trzecim - wycinkami. Okres rui zwany jest huczką.

Tryb życia

Dzik jest mieszkańcem lasów liściastych i mieszanych o wilgotnym podłożu. Dzień spędza w największym gąszczu. Aktywny staje się o zmierzchu. Zdarza się, że podchodzi do osiedli ludzkich i niszczy uprawy. Samice z młodymi tworzą stada, którym przewodzi najczęściej stara samica. Stare samce żyją osobno. W okresie rui dziki skupiają się w duże stada. Zwierzęta te lubią kąpiele w błocie. Działają one chłodząco i pomagają pozbyć się pasożytów.

Odżywianie

Dzik zaczyna żerować o zmierzchu. Często w poszukiwaniu pokarmu ryje pyskiem w ściółce leśnej. Jest zwierzęciem wszystkożernym. Jego pokarm stanowią: zielone części roślin, orzechy buczyny, żołędzie, owoce, jagody, grzyby, korzenie, kłącza, ziemniaki, buraki, zboże, a także owady, dżdżownice, pędraki, drobne kręgowce (np. myszy) oraz padlina.

Rozmnażanie i rozwój

Ruja dzika ma miejsce w okresie od listopada do lutego. Po ok. 18 tygodniach ciąży (w Polsce najczęściej w kwietniu) samica rodzi od 2 do 10 młodych. Czasami zdarza się drugi miot na jesieni. Laktacja trwa do 4 miesięcy, ale młode zaczynają pobierać pokarm stały już po 3 tygodniach życia. Dojrzałość płciową osiągają w drugim roku życia. Do pełnych rozmiarów dorastają po 5 latach. Długość życia wynosi ok. 10 lat. 
Dzik, Sus scrofa, Wild boar

Galeria zdjęć

Dzik, Sus scrofa, Wild boarDzik, Sus scrofa, Wild boarDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzik
Dzik, Sus scrofa, Wild boarDzik, Sus scrofa, Wild boarDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzikDzik

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Świniowate
Rodzaj:Sus
Gatunek:Dzik
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy