Emu (Dromaius novaehollandiae)

Nazywany/a też: emu zwyczajne

Źródło: Corel Stock Photot
Wysokie, nielotne ptaki o silnie zredukowanych skrzydłach. Przystosowane do wędrówek i biegu nogi są bardzo długie i silnie umięśnione. Stopa dość duża. Trzy palce skierowane do przodu to charakterystyczna cecha strusia. Ubarwienie piór brązowo-szare, maskujące. Szyja długa. Skóra głowy i szyi niemal zupełnie naga, ciemnej barwy. Samce i samice nie różnią się upierzeniem, a cechą różniącą jest ich głos.
  1. Występowanie
  2. Środowisko życia
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Emu występują wyłącznie w Australii i Tasmanii. Niegdyś zasięg tej rodziny obejmował większość wysp Oceanii. Człowiek przyczynił się do ograniczenia liczebności tych ptaków intensywnie polując na nie.
Czy wiesz, że...
  • Emu jest drugim (po strusiu afrykańskim) największym obecnie żyjącym na ziemi ptakiem.
  • Największe i najcięższe ptaki są nielotami. Ich skrzydła ulegają redukcji. Nieloty biją wszystkie rekordy wielkości poza maksymalną rozpiętością skrzydeł.
  • W Polsce istnieją hodowle emu. Pierwsze hodowle powstawały w Australii. Później chów tego wielkiego ptaka zaczął upowszechniać się w innych krajach. Udomowione osiągają wagę większą, niż te żyjące na wolności.
  • W Australii prowadzi się kontrolowane odstrzały emu w trosce o uprawy.
  • Emu jest jedynym przedstawicielem swej rodziny.

Środowisko życia

Otwarte, trawiaste tereny. Obszary o niezbyt dużym stopniu zadrzewienia. Roślinożerne emu unikają bardzo suchych terenów. Często wkraczają na pola i mogą powodować szkody w uprawach.

Lęgi

Gniazdo emu znajduje się na ziemi. Te niezwykłe ptaki łączą się w pary na czas godów. Zarówno opieka nad pisklętami, jak i wysiadywanie jaj, należy do samca. Wychowanie kilku, a często kilkunastu piskląt zajmuje troskliwemu ojcu ponad pół roku. Przez cały ten czas młode podążają za nim wszędzie – w poszukiwaniu pożywienia i wody. Samica może składać jaja więcej, niż raz w roku – każdym z lęgów opiekuje się inny samiec.

Pokarm

Podstawą diety emu są rośliny. Przeszukują one teren w poszukiwaniu co smaczniejszych części - nasion, pędów itd. Przy okazji zjadają także owady, a nawet niewielkie kręgowce. Emu wędrują stale między żerowiskami i wodopojami.
Emu, Dromaius novaehollandiae Źródło: Corel Stock Photot

Galeria zdjęć

Emu, Dromaius novaehollandiae
Emu, Dromaius novaehollandiae

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Podrodzina:Emu
Rodzaj:Dromaius
Gatunek:Emu
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy