Brokuły dobre na muskuły – przepisy na zielone koktajle mocy
Brokuły przeciwdziałają chorobom nowotworowym dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ich spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca, anemią czy z wysokim poziomem cholesterolu. Dietetycy zalecają, aby po brokuły sięgały osoby aktywne fizycznie. Warzywa te bowiem wzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Dlaczego ten „zielony kalafior” uważany jest za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała? Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol – hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.
Warzywo obfitości
Brokuł jest bogaty nie tylko w witaminy i sole mineralne. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku. Ostatnio bardzo modne i popularne są zielone koktajle. Warto po nie sięgać nie tylko ze względu na panujące trendy, ale przede wszystkim dlatego, że są zdrowe.

Poniżej kilka propozycji do przygotowania takich pożywnych koktajli:
Koktajl z mlekiem migdałowym
- 5-6 różyczek surowego brokuła
- 1 średniej wielkości banan
- 1 jabłko
- 150 ml mleka migdałowego
Koktajl orzeźwiający
- 5-6 różyczek surowego brokuła
- 1 owoc kiwi
- 1 pomarańcza
- 200 ml jogurtu naturalnego lub wody
Warzywny koktajl odkwaszający
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6 różyczek brokuła
- 1 ogórek
- 3-4 listki świeżej mięty
- 200 ml wody
Aby przygotować pyszny koktajl wystarczy nam mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!