Mięta pieprzowa to bardzo popularna roślina zielarska, która charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych na świecie, a lista zastosowań mięty w tradycyjnej medycynie jest bardzo długa. Praktyczne zastosowanie mięty pieprzowej sprawia, że w każdym domu czy ogrodzie, powinno znaleźć się miejsce na jej uprawę.

- Mięta ‒ kochanka Hadesa
- Mięta pieprzowa w ogrodzie
- Mięta pieprzowa orzeźwia i leczy
- Miętowa ulga dla żołądka
- Głęboki oddech z miętą
- Mięta pieprzowa dla sportowców
- Mięta koi nerwy
- Mięta pieprzowa przeciwwskazania
- Mięta pieprzowa w kuchni
- Mięta pieprzowa - tak czy nie?
Mięta ‒ kochanka Hadesa
Nazwa mięta wywodzi się z mitologii greckiej, od imienia nimfy Mintho, która była kochanką Hadesa. Jego zazdrosna żona, Persefona, prześladowała swoją rywalkę. Dlatego bóg podziemnego świata zmarłych zamienił kochankę Mintho w krzak mięty, aby uratować ją przed zemstą zawistnej małżonki.Mięta pieprzowa ma długą historię. Miętę wykorzystywali już starożytni Grecy, Rzymianie, Persowie. Pierwszy zapis dotyczący tego zioła pochodzi z Papirusa Ebersa, gdzie wymieniana jest jej przydatność do mumifikacji zwłok. Pliniusz zalecał napar z mięty jako środek łagodzący migrenę. Jego uczniowie nosili wianki z mięty, gdyż uważali, że jej zapach oczyszcza umysł. W średniowieczu, benedyktyni spożywali napary z mięty, by wzmocnić barwę głosu. Św. Hildegarda przypisywała mięcie właściwości lecznicze przy problemach z układem pokarmowym i moczowym.
Mięta pieprzowa w ogrodzie
Dlaczego warto posadzić miętę pieprzową w ogrodzie? Zioło to nie tylko odstrasza komary i mszyce, ale znajdzie także wiele zastosować w naszej kuchni. Mięta pieprzowa jest rośliną wieloletnią, która dobrze toleruje przymrozki, susze i powodzie. Jedynym warunkiem gwarantującym powodzenie w uprawie ziela jest wysadzenie mięty do gleby żyznej i wilgotnej. Sadzonki mięty pieprzowej sadzimy wprost do gruntu na początku wiosny lub wczesną jesienią. Mięta pieprzowa bardzo dobrze rozkrzewia się, a ze względu na znaczną ekspansywność, należy ją oddzielać od innych roślin gdyż może je zagłuszać. Ziele mięty powinno być ścinane w okresie pojawiania pąków kwiatowych, co gwarantuje wysoki plon i najwyższą zawartość olejku w surowcu. Zebrany surowiec suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze 30-50 st. C.Mięta pieprzowa orzeźwia i leczy
Mięta pieprzowa charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem i aromatem. Zawdzięcza to głównie obecności olejków eterycznych, które zawierają do 80 proc. mentolu i 20 proc. mentonu. Poza olejkami eterycznymi mięta pieprzowa zawiera garbniki, flawonoidy, gorycze, fenolokwasy, witaminy A i C, żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i molibden.Głównym czynnym biologicznie składnikiem mięty jest olejek miętowy, który powstaje poprzez destylację ziela i liści z parą wodną. Olejek z mięty pieprzowej ma bardzo intensywny i orzeźwiający zapach ‒ wykazuje właściwości chłodząco-znieczulające na skórę i błony śluzowe. Działa rozkurczowo, antyseptycznie i przeciwbólowo, dlatego jest jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej wszechstronnie działających olejków leczniczych.

Mięta pieprzowa odstrasza komary i mszyce i ma wiele zastosować w naszej kuchni. Fot. shutterstock
Miętowa ulga dla żołądka
Zapewne wiele osób podczas problemów z żołądkiem zostało poczęstowanych miętowymi kroplami. Nic w tym dziwnego, bowiem mięta pieprzowa ‒ zarówno liście jak i olejek ‒ pomaga zwalczyć dolegliwości związane z trawieniem. Napar z mięty działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dlatego przynosi ulgę przy bólach brzucha, zaparciach, kolkach i wzdęciach. Zioło to pomaga przy zaburzeniach wydzielania soków trawiennych, żółci oraz w syndromie drażliwego jelita. Dzięki temu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Co ciekawe, mentol, który występuje w olejku miętowym, zmniejsza aktywność enzymów wątroby, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.Głęboki oddech z miętą
Olejek z mięty pieprzowej dzięki właściwościom chłodzącym ułatwia oddychanie i poprawia drożności nosa i zatok. Dlatego często wchodzi w skład preparatów (aerozoli, sztyftów) wykorzystywanych w leczeniu chorób jamy ustnej, gardła i krtani. Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości mięty są wykorzystywane w leczeniu zapalenia zatok, w przeziębieniach, grypie, w nieżytach górnych dróg oddechowych. Płukanka z mięty pomaga w stanach zapalnych błony śluzowej i w chorobach przyzębia, a także doskonale odświeża oddech. Napar z liści mięty pieprzowej pomaga w dolegliwościach żołądkowych, problemach z trawieniem, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Szklanka ciepłego, miętowego napoju relaksuje i koi nerwy. Jak przygotować napar z mięty? Wystarczy umyte listki mięty zalać wrzątkiem i gotowe. Można podawać z miodem i cytryną. |
Mięta pieprzowa dla sportowców
Olejek z mięty pieprzowej poprawia wydolność organizmu. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Mohaghegh Ardabili w Iranie. Badacze sprawdzili, jak codzienna konsumpcja wody z dodatkiem olejku z mięty pieprzowej (0,05 ml) wpływa na sportowców.W toku badań okazało się, że mężczyźni, którzy przez 10 dni spożywali miętowy suplement, uzyskali znacznie lepsze wyniki testów spirometrycznych. Nastąpiło także obniżenie tętna spoczynkowego i ciśnienia krwi. Badani zgłaszali też mniejsze zmęczenie i lepsze samopoczucie. Co ciekawe wydolność organizmu poprawiają także inhalacje z mięty. W Journal of Sport and Exercise Psychology opublikowano badanie, z którego wynika, że osoby, które wąchały papierek nasączony olejkiem z mięty pieprzowej, biegały szybciej niż osoby bez miętowego dopalacza. Zdaniem badaczy mięta przyczynia się do rozluźnienia mięśni gładkich i rozszerzenia oskrzeli. Dzięki temu organizm jest lepiej wentylowany, co zwiększa jego wydolność.
Mięta koi nerwy
Jeśli mamy za sobą stresujący dzień, warto sięgnąć po napar z liści mięty. Relaksujące działanie zioła może przynieść ulgę osobom cierpiącym na bezsenność, nerwobóle czy drgawki nerwowe. A właściwości przeciwbólowe docenią migrenowcy. Napięciowy ból głowy bardzo dobrze redukuje olejek miętowy, ale można też stosować okłady z naparu. Ze względu na rozkurczające działanie na mięśnie gładkie mięta sprawdzi się także przy dolegliwościach menstruacyjnych.Mięta pieprzowa przeciwwskazania
Mięta pieprzowa i preparaty z niej przyrządzane ‒ jeżeli są spożywane zgodnie z zaleceniem lekarza i producenta ‒ nie powinny powodować żadnych skutków ubocznych. Nawet przy nadmiernym spożyciu. Jest grupa osób, która powinna unikać stosowania preparatów z miętą pieprzową. Chodzi o pacjentów borykających się ze zgagą, u których Mentha piperita może powodować nasilenie się objawów. Nie zaleca się stosowania produktu leczniczego u dzieci w wieku poniżej 4 lat ze względu na brak danych naukowych. Listki mięty zawierają mentol, na który mogą być wrażliwe zwłaszcza małe dzieci. Po podaniu doustnym może wywołać wymioty, a nawet zatrzymanie oddechu.

Napar z mięty działa uspokajająco i relaksująco. Fot. shutterstock
Mięta pieprzowa w kuchni
Mięta z powodzeniem może służyć także w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa do gotowania potraw. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami, można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jest również bardzo często używana w kuchni amerykańskiej, przyprawia się nią sałatki owocowe i warzywne. Jednak najczęściej dodaje się ją do koktajli i deserów.Oto przepis na lekkie i orzeźwiające koktajle z miętą.
Miętowe smoothie
Składniki:
- 4 kiwi
- 2 pomarańcze
- kilka listków świeżej mięty
- łyżeczka miodu
- sok z połówki limonki
Przygotowanie:
Kiwi i pomarańcze obieramy i przekładamy do blendera. Wyciskamy sok z limonki, wrzucamy miętę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miód do smaku.
Bezalkoholowe mojito
Składniki (1 drink):
- pół limonki – pokrojonej w plastry
- kilka kostek lodu
- 6-7 listków świeżej mięty
- dwie łyżeczki cukru brązowego
- sprite lub tonik
- woda gazowana
Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzuć mięte, limonkę i brązowy cukier. Lekko rozgnieć. Następnie wypełnij lodem do wysokości około 2/3 szklanki. Uzupełnij napojem i woda gazowaną w proporcji 1:1. Na końcu udekoruj szklankę świeżymi listkami mięty i limonką.
Mięta pieprzowa - tak czy nie?
Mięta pieprzowa to wszechstronna roślina, która pomaga m. in. przy niestrawności, chorobach kobiecych i nerwobólach. Olejek z mięty ułatwia trawienie, działa rozkurczowo, antyseptycznie i relaksująco. Jest też orzeźwiającym dodatkiem do wielu dań. Lista jej zastosowań jest zdecydowanie dłuższa warto znaleźć miejsce w domu na jej uprawę.Ekologia.pl (Joanna Szubierajska)
Bibliografia
1. Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych; Iwona Mystkowska, Krystyna Zarzecka , Alicja Baranowska, Marek Gugała; HERBALISM nr 1(2)/2016