MROCZEK POZŁOCISTY. Ssak. Zwierzę - mroczek pozłocisty, nietoperz pozłocisty
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Nietoperze Mroczkowate Eptesicus Mroczek pozłocisty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mroczek pozłocisty (Eptesicus nilssonii)

Nazywana/y także: nietoperz pozłocisty
Mroczek pozłocisty
Spis treści
Wygląd

Mroczek pozłocisty ma czarny pyszczek. Uszy  krótkie, szeroko zaokrąglone. Sierść jest ciemnobrązowa bądź brązowoczarna, z złotożółtymi końcami włosów na karku i grzbiecie. Spód jaśniejszy, żółtobrązowy bądź beżowy. Futerko jest dosyć długie i gęste. Naga skóra jest czarnobrązowa. Ogon długi, prawie cały objęty błoną lotną. Można go pomylić m.in. z mroczkiem późnym (Eptesicus serotinus).

Występowanie

Mroczek pozłocisty występuje na obszarze od centralnej i północnej Europy (od wschodniej Francji po północne krańce Skandynawii, jego izolowane stanowiska znajdowane są na Bałkanach) przez środkową Azję (południową Syberię) po wschodnie krańce Azji u wybrzeży Morza Ochockiego.

Tryb życia

Mroczek pozłocisty jest gatunkiem typowo leśnym. Preferuje bory nizinne i górskie do wysokości 2000 m n.p.m. Spotykany jest również w lasach mieszanych i liściastych w pobliżu zbiorników wodnych. Samice tworzą kolonie (od 20 do 50 osobników). Samce żyją pojedynczo, Kolonie rozrodcze znajdują w budynkach (w siedzibach ludzkich, wieżach kościołów, szopach), rzadziej w dziuplach drzew, skrzynkach. Hibernuje od października do marca/kwietnia. Zimuje pojedynczo lub w małych grupach (2-4 osobników), w jaskiniach bądź sztolniach. Zwierzę o aktywności nocnej. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN). Wpisany jest do Konwencji Berneńskiej i Konwencji Bońskiej. W Polsce jest rzadki, objęty ochroną ścisłą. W Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt oraz Polskiej Czerwonej Liście Zwierząt figuruje jako gatunek bliski zagrożenia (kategoria NT).

Odżywianie

Mroczek pozłocisty odżywia się w głównej mierze owadami, w szczególności muchówkami, ponadto ćmami oraz chrząszczami. Swoje ofiary chwyta w locie. Poluje nad wodą, terenami otwartymi i w koronach drzew.

Rozmnażanie i rozwój

Gody mroczka pozłocistego odbywają się na jesień. W kwietniu- maju samice tworzą kolonie rozrodcze. Ciąża trwa ok. 50-60 dni. Młode przychodzą na świat między czerwcem a lipcem. Samica rodzi jedno bądź dwa młode. Młode rodzą się nagie i ślepe. Zyskują zdolność lotu się już po 3 tygodniach. Całkowicie samodzielne stają się po 5-6 tygodniach. Osiąga dojrzałość płciową w drugim roku życia. Żyje maksymalnie do 21 lat.

4.7/5 - (13 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments