Ropucha aga - opis, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Płazy Płazy bezogonowe Ropuchowate Rhinella Ropucha aga
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ropucha aga (Bufo marinus)

Nazywana/y także: aga, kururu, ropucha olbrzymia, żaba talerzowa
Ropucha aga, Bufo marinus, Cane Toad
Spis treści

Masywna ropucha zawleczona do wielu ekosystemów stanowi poważne zagrożenie dla miejscowej fauny. Wyżera miejscowe bezkręgowce i drobne kręgowce a drapieżniki giną po zjedzeniu jej skrzeku lub kijanek.

Wygląd

Ropucha aga to bardzo duża, masywna ropucha o dobrze rozwiniętych i dużych gruczołach zausznych (parotydach). Skóra z licznymi brodawkami, kończyny krótkie ale silnie umięśnione, sprawiają wrażenie filigranowych w porównaniu z jej krępym ciałem. Ubarwienie zmienne, przeważnie żółtobrązowe lub zielonkawe z licznymi ciemniejszymi  plamami rozsianymi na grzbiecie. Strona brzuszna jaśniejsza, przeważnie kremowa, niekiedy z ciemniejszymi cętkami. Samice mogą być nawet dwa razy większe niż samców.

Występowanie

Ropucha aga pierwotnie zasiedlała Amerykę Środkową oraz Północną i część Ameryki Południowej. Wprowadzona do wielu ekosystemów jako tępiciel szkodników, współcześnie jest gatunkiem kosmopolitycznym występującym m in. w Ameryce Północnej, Australii oraz na licznych wyspach Pacyfiku.

Środowisko i tryb życia

Ropucha aga zamieszkuje zróżnicowane środowiska, jest stosunkowo odporna na brak wody, stąd też obok środowisk wilgotnych zasiedla także suche. Najczęściej spotykana w lasach, moczarach oraz na plantacjach i polach uprawnych. Obfitość pokarmu skłania ją do zasiedlania ogrodów, parków a nawet wysypisk śmieci, ruder czy wszelkich terenów w pobliżu człowieka. Jest aktywna przeważnie o zmierzchu oraz w nocy, w ciągu dnia przebywa przeważnie w norze lub też jest zagrzebana w ściółce. W czasie deszczowych i chłodniejszych dni bywa aktywna także w ciągu dnia. Zarówno jaja jak i kijanki są silnie trujące, w naturze co roku giną tysiące zwierząt po ich spożyciu. Śmiertelne zatrucia zdarzają się także wśród ludzi. Wielu ludzi ulega poważnym zatruciom po spożyciu skrzeku, który jest nagminnie mylony z kawiorem. Groźne może być nawet spożycie wody w której przebywało więcej tych ropuch.
 

Rozmnażanie

Dojrzałość płciową ropucha aga osiąga w wieku 5 lat, gody następują z początkiem pory deszczowej, samce wabią partnerki donośnym, basowym trelem. Samica składa nawet do 35 000 jaj w postaci długich sznurów. Kijanki lęgną się po kilku dniach a ich rozwój trwa przeważnie około trzech miesięcy, chociaż w zależności od temperatury wody i jej parametrów może się skrócić do miesiąca lub wydłużyć do pół roku. Świeżo przeobrażone ropuchy maja około centymetra długości, ale szybko rosną.

Pokarm

Ropucha aga jest bardzo żarłoczna, poluje na wszelkie zwierzęta o odpowiedniej wielkości. Na jej pokarm składają się zarówno rozmaite owady i pajęczaki jak i bezskorupowe ślimaki oraz dżdżownice. Podrostki i osobniki dorosłe obok wszelkich bezkręgowców zjadają także drobne kręgowce: zazwyczaj są to oseski gryzoni i pisklęta ptaków, ale nie gardzą też mniejszymi płazami (w tym osobnikami własnego gatunku) i wężami czy nawet rybami na płyciznach. Jednak z uwagi na jej powolność wiele mniejszych i zwinnych zwierząt jest w stanie jej umknąć.

4.9/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments