RUDAWIEC NILOWY. Ssak. Zwierzę - rudawiec nilowy, rudawka nilowa
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Nietoperze Rudawkowate Rudawiec Rudawiec nilowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Rudawiec nilowy (Rousettus aegyptiacus)

Nazywana/y także: rudawka nilowa
Rudawiec nilowy, fot. shutterstock
Spis treści
Wygląd

Rudawiec nilowy należy do rzędu nietoperze (Chiroptera). Jest to duży nietoperz. Ubarwienie futra jest jasno brązowo szare. Strona brzuszna jest jaśniejsza od grzbietowej. Skrzydła są ciemniejsze. Głowa przypomina kształtem głowę lisa. Oczy są duże. Uszy są spiczaste. Samce są większe od samic. Młode osobnik są bardziej szarawe.

Występowanie


Rudawiec nilowy występuje w wielu regionach Afryki Subsaharyjskiej, w Egipcie, Azji Mniejszej, na Cyprze, Bliskim Wschodzie, w Azji po Indie. Na Wyspach Kanaryjskich istnieje obca populacja rudawek nilowych zbiegłych z niewoli.

Tryb życia

Rudawiec nilowy zamieszkuje bardzo różnorodne siedliska w gorącym klimacie tropikalnym, subtropikalnym i śródziemnomorskim. Występuje w miejscach, w których rosną drzewa owocowe: w lasach tropikalnych, oazach, zagajnikach, w sadach, a nawet w centrach dużych miast. Zimuje (w chłodniejszych rejonach) prawie wyłącznie w jaskiniach. Kolonie letnie zakłada w jaskiniach i na dużych drzewach. Jest zwierzęciem towarzyskim, żyje w dużych koloniach (do 3 tysięcy osobników). Prowadzi nocny tryb życia. Posługuje się echolokacją. W przeszłości gatunek tępiony. Przez rolników uważany za szkodnika. Dla obszaru śródziemnomorskiego jest gatunkiem bliskim zagrożenia (kategoria NT na liście IUCN). Globalnie gatunek ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN).

Odżywianie

Rudawiec nilowy jest roślinożerny. W głównej mierzę żywi się owocami (m.in. daktylami, figami, brzoskwiniami itd.), ponadto liśćmi i kwiatami.

Rozmnażanie i rozwój

Rudawiec nilowy przystępuje do rozrodu raz bądź dwa razy w roku. Samica rodzi zwykle jedno młode, ciąża bliźniacza jest rzadka. Ciąża trwa od 3 do 4 miesięcy. Młode odsadzane są między 6 a 10 tygodniem. Rudawiec nilowy osiąga dojrzałość płciową średnio w piętnastym miesiącu życia. W niewoli dożywa do 25 lat.

Bibliografia
  1. https://animaldiversity.org; 2019-08-11;
  2. https://www.iucnredlist.org; 2019-08-11;
  3. Ch. Dietz, O. von Helversen, D. Nill.; "Nietoperze Europy i Afryki północno-zachodniej"; MULTICO;
4.6/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments