STEPOJEŻ USZATY. Ssak. Zwierzę - stepojeż uszaty, jeż uszaty
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Owadożerne Jeżowate Hemiechinus Stepojeż uszaty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Stepojeż uszaty (Hemiechinus auritus)

Nazywana/y także: jeż uszaty
Stupojeż uszaty
Spis treści
Wygląd

Stepojeż uszaty należy do rodziny jeżowate (Erinaceinae). Jest jednym z dwóch gatunków w rodzaju. Uszy długie, spiczaste. Głowa klinowata, zakończona jest wydłużonym ryjkiem. Oczy małe i ciemne. Ciało krępe. Grzbiet ciała pokryty kolcami. Kolce są ciemne u podstawy, z jasnym zakończeniem. Kończyny są dosyć długie. Ogon jest bardzo krótki.

Występowanie

Ogromny zasięg występowania stepojeża uszatego rozciąga się od północno-wschodnich krańców Libii i północnego Egiptu, po północno-zachodnie Chiny i Mongolię. Na północy sięga Kazachstanu i południowej Rosji, na południu północnego Iranu i Pakistanu.

Tryb życia

Stepojeż uszaty zamieszkuje głównie obszary suche: stepy, pustynie, półpustynie i suche świetliste zarośla. Często spotykany w pobliżu siedzib ludzkich, na obszarach rolniczych. Prowadzi nocny tryb życia. Dzień spędza w ukryciu, pod kamieniami. Jest samotnikiem. Zapada w sen zimowy, a przy niekorzystnych warunkach także w sen letni. Kopie nory w ziemi na głębokość 45 cm. Może też zajmować opuszczone nory innych zwierząt. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Odżywianie

Stepojeż uszaty jest owadożerny. W głównej mierze żywi się zwierzętami bezkręgowymi (owadami, pajęczakami, mięczakami, pierścienicami). Ponadto w jego diecie znaleźć można również drobne kręgowce (drobne ssaki, ptaki i ich jaja, gady, płazy) i padlinę. Sporadycznie żywi się pokarmem roślinnym (nasionami, owocami). Potrafi przetrwać bez pożywienia do 10 tygodni.

Rozmnażanie i rozwój

Stepojeż uszaty przystępuje do jednego lub dwóch miotów w roku, w zależności od miejsca występowania. Rozród odbywa się między lipcem a wrześniem. Ciąża trwa 35-42 dni. Samica rodzi 2-6 młodych. Młode rodzą się ślepe i niemal nagie. Po tygodniu otwierają oczy. Po dwóch tygodniach ich ciało pokryte jest kolcami. Po miesiącu odstawione są od mleka. Stepojeż uszaty dojrzewa płciowo przed osiągnięciem pierwszego roku życia. W niewoli żyje do 7 lat, na wolności krócej.

4.8/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments