Środa 27.04.2022

Na rynku mamy nowe „mięso”! Ma więcej białka niż wołowina

Estońska firma The Naturist wprowadzi na rynek roślinny zamiennik mięsa stworzony na bazie konopi. Produkt ma więcej białka niż wołowina i przypomina mięso mielone.



Mięso konopne w konsystencji przypomina mieloną wołowinę. Źródło: wearegvpr.prezly.comMięso konopne w konsystencji przypomina mieloną wołowinę. Źródło: wearegvpr.prezly.com

Do wyprodukowania zaledwie jednego kilograma wołowiny potrzeba 15 500 litrów wody, a sam chów i karmienie bydła wymaga znacznej powierzchni ziemi. Obecnie co najmniej 70% wszystkich gruntów rolnych jest wykorzystywanych do hodowli bydła, z których większość to tereny pod uprawę paszy (pszenica, kukurydza i soja). Rosnąca populacja i zapotrzebowanie społeczne na mięso prowadzi do ciągłej konieczności powiększania gruntów rolnych wykorzystywanych do produkcji mięsa. Skutkuje to utratą bioróżnorodności i wyginięciem unikalnej flory i fauny.
- Założyliśmy The Naturist w celu odkrycia rozwiązania, które jest zrównoważone, jak i pożywne. Konopie spełniają oba te kryteria – mówi Taavid Mikomägi, współzałożyciel The Naturist.

Crump to kruszonka białkowa na bazie konopi i grochu, która zastępuje mieloną wołowinę. Marka twierdzi, że wegański i organiczny produkt ma imponujący profil aminokwasowy i jest łatwy do strawienia, zawiera 2,3 razy więcej białka niż konwencjonalna wołowina, i może pochwalić się okresem trwałości do dwóch lat bez zastosowanie konserwantów.

„Crump wykorzystuje tylko dwa składniki- konopie i groszek, które są przetwarzane za pomocą unikalnej technologii, która pozwala na szybszą ekstrakcję białek i są bardziej energooszczędne w porównaniu z konwencjonalnymi technologiami. Po eksperymentach z wieloma różnymi prototypami zdecydowaliśmy, że najlepiej jest produkować wegańskie mięso w postaci suszonych granulek, co gwarantuje Crump znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia, nawet do dwóch lat” – mówi Jürgen Jürgenson, dyrektor generalny i założyciel firmy The Naturist.

Mięso konopne jest też bardzo wygodne w przygotowaniu. Wystarczy odmierzyć potrzebną ilość granulek, umieścić je na kilka minut w wodzie, a następnie doprawić i przygotować tak jak zwykle mięso mielone.

Konopie są znacznie bardziej odporne i przystosowują się do czynników środowiskowych, dzięki czemu można z powodzeniem hodować je nawet na obszarach rolniczych o wysokim ryzyku, takich jak chłodniejsze strefy klimatyczne. Konopie oferują również unikalną kompozycję odżywczą, która zastępuje mięso w diecie wegańskiej: 54% czystego białka roślinnego, 0% tłuszczów trans;15% błonnika i 25% węglowodanów.

Crump jest już dostępny w przedsprzedaży na platformie crowdfundingowej IndieGogo z pierwszą dostawą zaplanowaną na lato 2022 rok.
Ekologia.pl (JSz)
Ocena (5.0) Oceń: