Czubajka białotrzonowa (Macrolepiota excoriata)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki czubajki białotrzonowej przypominające małe okazy czubajki kani: duże grzyby o łuskowanym, suchym kapeluszu, blaszkowatym, białym hymenoforze, z ruchomym pierścieniem, o białym wysypie gładkich, jajowatych zarodników. Od kani różni się przede wszystkim jaśniejszym, gładkim, jakby otartym z łusek trzonem.
Blaszki gęsto ułożone, cienkie, śnieżnobiałe, kremowe lub jasnopopielate, zwykle z czerwieniejącymi ostrzami. Uszkodzone zmieniają kolor na różowo bądź oranżowo.
Kapelusz 5-17 cm średnicy, w wielorakich odcieniach szarości lub brązów, okryty ciemniejszymi łuskami, u młodych owocników czubajki białotrzonowej okrągły, eliptyczny, u starszych wypukły, u najdojrzalszych zaś kształtu parasola, spłaszczony z garbkiem, obrośnięty wielkimi, matowymi łuskami, ułożonymi niczym dachówki.
Trzon gładki, wysmukły, cylindryczny, o bulwiastej podstawie, w różnych odcieniach bieli, bardzo jasnej szarości lub beżu (stąd: białotrzonowa), pozbawiony ciemniejszych deseni. U najsmaczniejszych młodych owocników wciąż pełny, u starszych czubajek białotrzonowych pusty. Pierścień obecny, ruchomy (nie przyrośnięty), pojedynczo obrzeżony.
Miąższ dość łykowaty, w kapeluszu mięsisty, natomiast w nóżce twardszy, bardziej żylasty. Barwy białej, po przekrojeniu przebarwia się na złocisto pomarańczowo, a potem na czerwono i brązowo. U młodych owocników czubajki białotrzonowej smakuje niczym orzechy laskowe. Woń słaba, ale przyjemna.
Jak wszystkie czubajki także cz. białotrzonową niewprawni zbieracze mylą ze śmiertelnie trującymi muchomorami: zielonawym (sromotnikowym) i plamistym.
Dotąd niespotykanym w Polsce, strasznie trującym sobowtórem naszych czubajek jest także zawleczony z USA na południe i zachód Europy sinoblaszek trujący (czubajka zielonawa) Chlorophyllum molybdites. Od rodzimych czubajek różni go zielony wysyp zarodników.
Nieprzyjemne jest też zatrucia czubajeczkami Lepiota, gdyż mogą zawierać toksyny bardzo zbliżone do tych z muchomorów. Czubajeczki od czubajek różni skórkowaty, nieruchomy pierścień lub brak pierścienia; mniejsze rozmiary tudzież brak pory rostkowej w zarodnikach.
Właściwości
Zastosowanie
Wielu grzybiarzy unika tej czubajki białotrzonowej z racji jej podobieństwa do muchomorów i czubajeczek. Nie warto też pozyskiwać owocników rosnących tuż przy szosach, koło hut i fabryk (gdyż akumulują metale ciężkie i półmetale), ani zbyt starych (gdyż robią się łykowate, mogą też pleśnieć).