Wstęp
Gąska nieprzyjemna to rzadko spotykany w
Polsce, z
rodziny gąskowatych Tricholomataceae, o małych lub średnich owocnikach.
Sezon
Owocniki gąski nieprzyjemnej spotyka się od po .
Występowanie
Gąska nieprzyjemna to
gatunek szeroko rozpowszechniony na Półkuli Północnej, w Eurazji i Ameryce Północnej, aczkolwiek lokalnie np.: w Polsce bardzo rzadki, znany z ledwie kilku stanowisk, w tym w Puszczy Kampinoskiej. W niedalekiej
Estonii natomiast gąska nieprzyjemna to jeden z częstszych
grzybów co wynika z bardziej wapiennych
gleb.
Zasiedla bory szpilkowe w
górach i na wyżynach, szczególnie w piętrze subalpejskim, preferując podłoża zasobne w
wapń. Bywa tam miejscami dość pospolita, wyrastając całymi kępkami, rzadziej pojedynczo.
Mikoryzy formuje głównie ze
świerkiem, zawiązując owocniki pośród płatów
borówek lub mącznicy.
Wygląd
Owocniki gąski nieprzyjemnej są dość drobne, z kapeluszami o średnicy 30-60 mm, a trzonem grubym do 5-12 mm i wysokim na 50-120 mm. Nawet w dni deszczowe pozostają dość suche i matowe w dotyku.
Kapelusz cienki ale mięsisty, matowy i gładki, a potem nieco filcowaty w dotyku, o nieregularnie pofałdowanym brzegu. Ciemnieje z wiekiem, u najmłodszych okazów białawy, potem kremowy w kolorze kości słoniowej, z garbikiem w kolorze kawy z mlekiem, wreszcie żółtawy jak naturalna
skóra. Kształt zmienia się wraz z rozwojem owocnika jeszcze mocniej, przechodząc od półokrągłego i tępo stożkowego przez rozpostarty z małym garbkiem do nieco wgłębionego.
Blaszki bulwiaste, masywne, o jednakowych, czarniawych ostrzach, u młodych owocników kremowe, u starszych żółtawe, wyrosłe ze średnią gęstością, przy nóżce nieprzyrosłe i wcięte zatokowo. Obecne międzyblaszki o bardzo różnej grubości.
Nóżka gąski nieprzyjemnej barwy brudno białożółtej (jedynie przy samej podstawie ciemniejsza, brązowawa), o powierzchni z wzdłużnymi włóknami, pozostaje pełna i dość jędrna do rozpadu owocnika. Kształt trzonu ulega z wiekiem okazu wyraźnym modyfikacjom: od wrzecionowatego (brzuszkowatego) u młodych owocników przez cylindrycznie smukły do maczugowatego lub korzeniastego.
Miąższ kremowy, soczysty, zwarty, o bardzo charakterystycznej, trudnej do pomylenia woni: z daleka śmierdzi
gazem świetlnym bądź ziemnym. Fetor ten bywa również porównywany do smrodu padliny bądź zgniłych jaj.
Smak miąższu gąski nieprzyjemnej natomiast jest mało specyficzny i może różnić się między owocnikami, przypominać może
kiszoną kapustę albo zjełczałe
masło, niekiedy z nutą goryczy.
Wysyp spor barwy białej. Zarodniki gąski nieprzyjemnej są nieamyloidalne, gładkie, jajowate lub prawie cylindryczne, o uderzająco dużych wierzchołkach, z kroplami oleistej cieczy, nieco okazalsze niż u pokrewnych gąsek, gdyż mierzą 8,0-11,0 (rzadko do 12,0) na 6,0-7,5 (wyjątkowo 8,0) µm. Podstawki u tej gąski najczęściej są czterozarodnikowe, ale trafiają się i dwuzardnikowe.
Początkującym grzybiarzom może się mylić z jadalną gąską gołębią T. columbetta. Łatwo uniknąć pomyłki zwracając uwagę na zapach miąższu oraz na siedlisko. Gąska gołębia zasiedla lasy liściaste na glebach niezbyt kwaśnych, ale ubogich w wapń, podczas gdy g. nieprzyjemna woli gleby wapienne. Spośród słabo , a przynajmniej niejadalnych gąsek dość podobne bywają białawe odmiany gąski mydlanej T. saponaceum. Te ostatnie jak sama nazwa wskazuje czuć łazienką (mydlinami). Także w innych rodzajach nie brak grzybów wielkoowocnikowych przypominających gąskę nieprzyjemną i jej jadalny sobowtór: gąska gołębią.
Najbardziej trujące z nich są małe okazy
muchomorów o białych owocnikach z
jadowitym Amanita virosa i
wiosennym A. verna na czele. Od gąsek zdecydowanie odróżniają je pochwa i pierścień na trzonie. Ciężkie zatrucia, a nawet przypadki
śmierci zdarzały się także po spożyciu przegotowanej nawet dzwonkówki trującej (łęgotu zaginanego, wieruszki sinawej
Entoloma sinuatum).
Dzwonkówkę (wieruszkę, łęgot) od gąsek różnią: łososiowe blaszki, wyraźny garb na kapeluszu dojrzalszych egzemplarzy oraz wysyp zarodników barwy różowej.
Właściwości
Gąska nieprzyjemna jest niejadalna. Zbierając gąskę gołębią należy zachować ostrożność by nie zebrać omyłkowo gąski nieprzyjemnej, tak z uwagi jest a jej rzadkość w Polsce, jak i obrzydliwy
zapach oraz przykry smak.
Zastosowanie
Obecnie brak zastosowania gąski nieprzyjemnej, aczkolwiek od lat bada się enzymy i metabolity wtórne tej gąski pod kątem ich potencjalnych właściwości przeciwutleniających i nicieniobójczych.