Wstęp
Gąska ziemistoblaszkowa to niemal kosmopolityczny z rodziny gąskowatych.
Sezon
Gąska ziemistoblaszkowa zawiązuje owocniki dość długo, w Polsce od do , a w ciepłe zimy nawet do . Najobficiej obradza na przedzimiu.
Występowanie
Gąska ziemistoblaszkowa to jeden z najszerzej rozprzestrzenionych grzybów kuli ziemskiej. Notowano ją w całej Eurazji, Ameryce Płnocnej, Afryce, nawet w Australii. Zasiedla rozmaite typy lasów iglastych i mieszanych. Wchodzi w mikoryzy z wieloma rodzajami drzew, ale owocniki zawiązuje tylko pod sosnami.
Wygląd
Kapelusz u młodych okazów gąski ziemistoblaszkowej stożkowaty lub półkolisty, u starszych rozpostarty, rzadziej wypukły, promieniście spękany, osiąga 4-10 cm średnicy. Powierzchnia kapelusza matowa, sucha, u najdojrzalszych owocników okryta drobniutkimi, szaro czarnymi łuskami. Kolor ciemno popielaty lub szarobury, w charakterystycznym ziemistym odcieniu (stąd nazwa).
Blaszki początkowo białe, potem popielato szare, przy skraju kapelusza ciemniejsze, o drobno piłkowanych ostrzach, rozstawione szeroko, ząbkowato wykrojone, cienkie i kruche. Międzyblaszki obecne.
Trzon centralny, cylindryczny, bardzo łamliwy, okryty włókienkami i niewielkimi kosmkami, u młodych owocników prośnianki ziemistej białawy, u dojrzałych srebrzysty, gąbczasty i pusty wewnątrz, pod kapeluszem z mączystym oprószeniem.
Miąższ o łagodnym smaku i słabym
zapachu. Nie zmienia koloru po uszkodzeniu lub nacięciu.
Wysyp
zarodników biały. Spory elipsoidalne, gładkie, mierzą zwykle 5-8 × 4-5 µm.
Sobowtórami gąski ziemistoblaszkowej są inne
gąski o czarnosiwym umaszczeniu.
Gąska ostra Tricholoma scioides różni się od ziemistej znacznie ostrzejszym smakiem oraz jedwabistym połyskiem kapeluszy. Gąska tygrysia
T. pardinum ma grubszy miąższ i mocniej pachnie
mąką.
Gąska czarnołuskowa (ciemnołuskowata)
T. atrosquamosum charakteryzuje się jak sama nazwa wskazuje wyraźnymi, czarnymi łuskami, intrygującym zapachem przypominającym
pelargonię albo
owoce i ostrym smakiem. Gąska rózgowata (
gąska pieprzna)
T. virgatum odznacza się stożkowatym kapeluszem bez włókienek oraz pikantniejszym smakiem. Gąska czerwieniejąca
T. orirubens jak wskazuje nazwa czerwienieje po uszkodzeniu. Gąska żółknąca
T. scalpturatum żółknie, choć czasem dopiero po kilku godzinach. Gąska mysia
T. myomyces jest wyraźnie jaśniejsza od ziemistoblaszkowej, o śnieżnobiałej nóżce, pozbawiona ciemnoszarych, ziemistych odcieni.
Gąska niekształtna T. portentosum cechuje się żółtawą nóżką, brakiem łuseczek na kapeluszu, a zarazem milszym, orzechowym smakiem. Najniebezpieczniejsze pomyłki to wzięcie gąski tygrysiej lub pieprznej za gąskę ziemistą, albowiem spożycie tych dwu
gatunków może się źle skończyć, nawet zgonem w przypadku gąski tygrysowatej, a potwornymi boleściami w przypadku rózgowatej (pieprznej).
Właściwości
Gąska ziemistoblaszkowa jest grzybem jadalnym
Zastosowanie
W Japonii trwają prace nad uzyskiwaniem owocników gąski ziemistoblaszkowej w warunkach kontrolowanych. W Chinach prowadzi się badania nad meroterpenoidami tej gąski jako substancjami potencjalnie leczniczymi, o arcyciekawej budowie chemicznej.