Lejkownik kubkowatokapeluszowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce gąskowate lejkówka Lejkownik kubkowatokapeluszowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Lejkownik kubkowatokapeluszowy (Pseudoclitocybe cyathiformis)

Nazywana/y także: bedłka czarkowata, bedłka kubkowa, lejkorodek kubeczkowy
Lejkownik kubkowatokapeluszowy, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Lejkownik kubkowatokapeluszowy to szeroko rozpowszechniony w Polsce grzyb o niepozornych, jadalnych owocnikach, zaliczany do rodziny lejkownikowatych Pseudoclitocybaceae albo do gąskowatych Tricholomataceae. Nie tworzy mikoryz, żyjąc jako roztocze (saprotrof). Słynie z późnego jak na grzyby kapeluszowe wykształcania owocników, dopiero od października.

Sezon

Owocniki lejkownika kubkowatokapeluszowego znajduje się późną jesienią i wczesną zimą, od października. Niekiedy zdają się wyrastać wprost z mokrych kamieni.

Występowanie

Lejkownik kubkowatokapeluszowy notowany był w Europie, płn. Afryce, Japonii, Kanadzie oraz Stanach Zjednoczonych. Na Starym Kontynencie rośnie od wybrzeży Morza Śródziemnego po tundry Skandynawii.

Lejkownika kubkowatokapeluszowego spotyka się w wielu typach lasów (w Europie Środkowej zwykle w buczynach i jedlinach). Zazwyczaj rozwija się na resztkach drewna, obumarłych korzeniach bądź pniakach, przemieszanych z próchnicą.

Wygląd

Owocniki ejkownika kubkowatokapeluszowego są podobne do wielu innych „kurek” (pieprzników, lejkowców i lejkowniczków) tzn. o kielichowatym lub lejkowatym kształcie.

Kapelusz odznacza się podwiniętymi brzegami. U młodych owocników równomiernie okrągły z płytkim tylko wgłębieniem w centrum, dopiero u starszych zyskuje kształt pucharka. Lekko lśni, jest higrofaniczny (w dni suche gładki w dotyku, barwy cielisto kawowej; w dni dżdżyste lub mgliste w dotyku, koloru ciemnej umbry, kawy bez mleka bądź gorzkiej czekolady). Po wysuszeniu mocno blaknie.

Hymenofor (obłócznia) u lejkownika jest blaszkowaty. Sierpowate blaszki zbiegają głęboko na trzon, rozwidlając się, niekiedy łącząc się poprzecznymi anastomozami, poza tym są masywne i rzadko rozmieszczone.

Nóżka walcowata, smukła, zgrubiała pałkowato, opatrzona ryzomorfami i mocniej owłosiona u nasady, w dotyku przypomina pilśń za spraw swojej siateczki lub włókienek. Mierzy najczęściej 5-12 cm wysokości, a 50-120 mm szerokości. Kolorystycznie przypomina kapelusz, choć jest jaśniejsza.

Miąższ brunatnawy w kolorze, wodnisty w dotyku, nieco bardziej sprężysty (chrząstkowaty) u nasady trzonu, o z trudem wyczuwalnym smaku i woni. Smak opisywany bywa jako przyjemny i grzybowy, aromat podobnie jako grzybowy. W dostępnej literaturze fachowej nie ma danych odnośnie reakcji barwnych miąższu tego grzyba z odczynnikami standardowo używanymi do oznaczania gatunków.

Wysyp spor lejkownika kubkowatokapeluszowego jest kremowo biały. Zarodniki są szkliste (półprzezroczyste), z zewnątrz gładkie, wewnątrz ziarniste, jajowate i amyloidalne. Mierzą 8-12 na 5-7 µm.

Właściwości

Lejkownik kubkowatokapeluszowy to grzyb jadalny, choć jego walory smakowe budzą kontrowersje. Niektórzy uważają go za przysmak, inni za gatunek niesmaczny, spożywany z konieczności, gdy brak innych grzybów jadalnych.

Zastosowanie

Jako grzyb jadalny bywa suszony, mrożony, marynowany, wchodzi też w skład dań kuchni Dalekiego Wschodu. W Turcji trwają prace nad wykorzystaniem wyciągów z lejkownika kubkowatokapeluszowego do zwalczania grzybów patogennych dla roślin uprawnych.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Bon M. 2012.; "Pareys Buch der Pilze."; Kosmos, Halberstadt.;
  2. Cetto B. 1979.; "Der große Pilzführer."; BLV Verlagsgesellschaft, München-Bern-Wien;
  3. El-Akil M., Khouader M., Touhami A., Benkirane R., Douira A. 2014.; "Study of some Tricholomataceae at the Jerada mine site (northeast of Morocco)."; International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 4(2): 487-495.;
  4. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  5. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  6. Güler P., Kutluer F., Erol T., Eren E., Kunduz İ., Biçer H. 2012.; "Screening of antifungal effects of Pseudoclitocybe cyathiformis Bull. (Singer)."; Int. J. App. Biol. Pharma. Technol., 3: 96-99.;
  7. Gumińska B., Wojewoda W. 1988.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  8. Lohmeyer T., Kũnkele U. 2006.; "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie. Wyd. Parragon, Warszawa. Škubla P. 2007. Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  9. Snowarski M. 2010.; "Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
4.8/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!