Smardz wyniosły (Morchella elata)

Wstęp
Smardz wyniosły to przepyszny w smaku grzyb z rodziny smardzowatych Morchellaceae. Przez dziesiątki lat z racji swojej rzadkości w Europie Wschodniej i zagrożenia nadmiernym pozyskaniem podlegał ochronie ścisłej. Od 2014 roku przeniesiony do ochrony częściowej, tzn. nie wolno zbierać owocników rosnących poza szkółkami leśnymi, ogrodami, ogródkami działkowymi oraz urządzoną zielenią miejską.
Sezon
Smardz wyniosły produkuje owocniki bardzo wcześnie jak na grzyba jadalnego, od kwietnia i maja, po pierwszych ciepłych ulewach.
Występowanie
Smardz wyniosły (murchlica) ujmowany szeroko rośnie niemal w całej Eurazji i Ameryce Północnej, w różnego typu lasach, a nawet w starych parkach, szkółkach leśnych, działkach czy na cmentarzach, przy czym preferuje miejsca dobrze oświetlone, o żyznej glebie. Przy węższym ujmowaniu tego gatunku zasięg smardza wyniosłego ograniczony jest do Europy.
Wygląd
Owocniki smardza wyniosłego (murchlawki, murchlicy) składają się z wąskiej, stożkokształtnej główki (zwierającej warstwę zarodnikotwórczą czyli rodzajną) oraz trzonu. W całości mierzą do 15 cm, zwykle mniej 5-10cm. Cały owocnik pusty w środku.
Trzon u s. wyniosłego jest w przekroju cylindryczny, w środku wydrążony, cętkowany, początkowo białawy, z czasem brązowieje.
Miąższ s. wyniosłego jest kruchy, białawy bądź kremowy, o trudno wyczuwalnym, acz przyjemnym smaku i zapachu.
Właściwości
Smardz wyniosły jest pyszny i aromatyczny, ale wymaga gotowania. Na surowo trujący! Niestety źle znosi transport z racji swej łamliwości.
Zastosowanie
Smardz wyniosły to niezwykle smaczny grzyb jadalny, polecany do wielu potraw i przetworów. Przed objęciem smardzów ochroną prawną susz z tych grzybów eksportowano z Polski. Stanowił ważne źródło dewiz dla ludowego leśnictwa.