Wrośniak strefowany (Trametes ochracea)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki wrośniaka strefowanego wyrastają z drzewa albo bokiem, albo środkiem. Okazy przyrośnięte środkowo mają kształt rozet lub talerzy, natomiast okazy przyrośnięte bocznie przypominają kształtem konsolę. W miejscu przyrośnięcia obserwuje się podobnie jak u wrośniaka garbatego wyraźne zgrubienie (guzek).
Kapelusz (jak sama nazwa wskazuje!) o mocno zaznaczonej, koncentrycznej strefowości, wyraźniejszej niż u większości innych wrośniaków, choć nadal słabszej niż u wrośniaka różnobarwnego. Brzegi kapelusza są faliście pofałdowane i ostre. Wierzch kapelusza u w. strefowanego długo pozostaje delikatnie aksamitny i filcowaty w dotyku. Kolory matowe, bardzo różne: od szarości podobnej do mlecznej kawy do brązów wpadających w ochrę lub w czerwień.
Hymenofor zbudowany z białych lub kremowych rurek 1-4 mm długości, o piłkowanych lub ząbkowatych brzegach, z kanciastymi, okrągławymi porami. U w. strefowanego obserwuje się tylko jedną warstwę rurek.
Miąższ wrośniaka strefowanego jest równie biały i sprężysty za młodu jak u jego kuzynów, odznacza się jednak mocniejszym, kwaskowatym posmakiem.
Wysyp zarodników kremowo biały. Zarodniki podobnie jak u większości wrośniaków nieamyloidalne, pozbawione barwy, okrągławe ale o zaostrzonej podstawie, często wygięte na kształt przecinka, osiągają 5,5-7,5× 2,5-3,0 μm.
Właściwości
Zastosowanie
Wrośniak strefowany od lat wykorzystywany jest w biotechnologii do produkcji nadtlenku wodoru, kwasów organicznych i enzymów oraz do selektywnego przekształcania jednych cukrów w inne w bioreaktorach.
O jego własnościach leczniczych wiadomo mniej niż o własnościach wrośniaka garbatego, toteż trwają badania nad ewentualnym zastosowaniem substancji czynnych z wrośniaka strefowanego w terapii zapaleń, infekcji i/lub nowotworów.
Z ciekawie zabarwionych owocników wrośniaka strefowanego można robić ozdobne kompozycje, podobnie jak z w. różnobarwnego. Problemy z trwałością takich ozdób są identyczne dla obu gatunków: larwy muchówek mogą przetrwać lakierowanie i suszenie owocników, po czym zniszczyć je od środka.