Cellulit to problem z którym boryka się coraz więcej osób. Z charakterystyczną „skórką pomarańczową” na udach, biodrach, brzuchu i ramionach ma problem 9 na 10 kobiet. Jak walczyć z cellulitem? Jak skutecznie pozbyć się mało estetycznej „pomarańczowej skórki”?
Czym jest cellulit?
Z medycznego punktu widzenia cellulit (ganoid lipodystrophy, GLD) to choroba metaboliczna, która jest efektem nieprawidłowego funkcjonowania układu limfatycznego. Choroba ta powoduje, że w komórkach tłuszczowych odkładają się produkty przemiany materii, które powinny zostać wydalone z organizmu. Komórki tłuszczowe znajdujące się w tzw. podskórnej tkance tłuszczowej powiększają się do znacznych rozmiarów, tworząc na skórze widoczne zgrubienia w postaci guzków, które tworzą tzw. „pomarańczową skórkę”.
Mimo iż cellulit to głównie problem kosmetyczny, nieleczony, może stanowić zagrożenie dla zdrowia (przyczynia się m. in. do nieprawidłowego funkcjonowania żył). Poza tym obecność cellulitu znacznie obniża się poczucie własnej wartości, atrakcyjności i pewności siebie.
Co odpowiada za powstawanie pomarańczowej skórki? Jest wiele czynników, które wpływają na wystąpienie cellulitu. Największe znaczenie mają tu nasze niezdrowe nawyki, takie jak używki (alkohol, papierosy), siedzący tryb życia, brak ruchu, a także niewłaściwa dieta.
Z każdym rokiem cellulit dotyczy coraz większej grupy kobiet i to, co do niedawna wydawało się niemożliwe, także mężczyzn. Z uwagi na mało atrakcyjny wygląd cellulitu większość szukamy sposobów na przywrócenie skórze zdrowego wyglądu. Czy istnieje jedna recepta na to, aby uniknąć cellulitu? Niestety nie.

By SUNBEAM VISION (SUNBEAM VISION) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

By Lanzi (Own work) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons
Dietą w cellulit
Od czego w takim razie zacząć walkę z cellulitem? Od zastosowania odpowiedniej diety, która zapewni prawidłową przemianę materii. Bowiem zdrowy wygląd naszej skóry w znacznym stopniu zależy od tego, czy dostarczamy organizmowi potrzebnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach.
Bogatym źródłem tych cennych składników są owoce i warzywa, a w przypadku witaminy E dodatkowo oleje roślinne (warto pamiętać, że witaminy A i E są rozpuszczalne w tłuszczach).
W naszym codziennym menu powinny znaleźć się także kiełki, kasze, chude ryby, białe sery i świeże zioła. Czego należy unikać? Przede wszystkim soli, słodyczy, tłustych smażonych potraw, alkoholu i kawy. Należy pić dużo niegazowanej wody, która pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Przydatne w walce z cellulitem są także herbatki ziołowe, zawierające w składzie m.in. koper, skrzyp, brzozę, krwawnik.
A co z tłuszczami? Wbrew pozorom tłuszcze, szczególnie te pochodzenia roślinnego, są ważnym elementem antycellulitowej diety. Tłuszcze roślinne zawierają w swym składzie Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (Omega-6 i Omega-3), które odpowiadają za wytwarzanie błon komórkowych i ich prawidłową regenerację. Niedobór tych składników w naszym pożywieniu skutkuje znacznym pogorszeniem kondycji skóry, która staje się przesuszona i skłonna do podrażnień. Warto dodać, że choć Omega-6 i Omega-3 są niezbędne w naszej diecie, nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować. Jedynym sposobem na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych jest dostarczanie ich w diecie. Bogatymi źródłami Omega-6 i Omega-3 są tłuste ryby, orzechy i oleje roślinne. Spośród tłuszczów roślinnych wyróżnia się olej rzepakowy, który charakteryzuje się nie tylko dużą zawartością Omega-3, ale także optymalnym i idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem Omega-6 do Omega-3, tj.2:1.
Cellulit to nie tylko kwestia odżywiania. Pojawienie się „skórki pomarańczowej” jest sygnałem, że nasze codzienne nawyki mają niekorzystny wpływ na organizm. Zmiana przyzwyczajeń na zdrowsze − więcej ruchu, rezygnacja z używek, zbilansowana dieta − nie tylko pomoże w walce z cellulitem, ale także poprawi stan naszego zdrowia.
Ekologia.pl
Bibliografia
Witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe skuteczną bronią w walce z cellulitem! www.pokochajolejrzepakowy.pl)