Czas na szczaw – omlet ze szczawiem i żółtym serem
Ekologia.pl Styl życia Ekologiczna żywność Czas na szczaw – omlet ze szczawiem i żółtym serem

Czas na szczaw – omlet ze szczawiem i żółtym serem

Za walory lecznicze i smakowe doceniany był już w starożytnym Rzymie. Pobudza trawienie, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz usprawnia pracę wątroby. Mowa oczywiście o szczawiu. Sezon szczawiowy w pełni.

Fot. FarOutFlora/Flcirk CC

Fot. FarOutFlora/Flcirk CC

Dlaczego warto włączyć szczaw do kulinarnego menu? Liście i łodygi szczawiu bogate są w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w magnez, wapń, krzem i żelazo. W ziołolecznictwie szczaw stosowany jest jako lek przeciwbiegunkowy i żółciopędny. Uwaga łasuchy! Szczawiu nie należy jadać zbyt często, gdyż zawiera kwas szczawiowy, który w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia.

W kuchni wykorzystujemy głównie świeży szczaw. Choć kojarzy się wszystkim z zupą szczawiową, jednak jego kwaśne listki z powodzeniem możemy dodawać do innych potraw. Świeży szczaw jest doskonałym dodatkiem do zielonej sałaty, warzyw, twarożku z ziołami, drinków mlecznych czy sera. Zerwany z pola lub ogrodu szczaw można zawekować, a wtedy będziemy mieć pyszną zupę szczawiową na zimę

Szczaw doskonale smakuje jako dodatek do omletu z serem żółtym.
Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser Gouda. Szczaw myjemy, odrywamy łodyżki, zwijamy w  rulony i kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Dodajemy jajka i całość mieszamy. Omlet smażymy na małym ogniu aż spód się zarumieni, po czym przewracamy na drugą stronę. Gotowy omlet posypujemy startym serem i doprawiamy pieprzem.

Fot. Fotolia
Ekologia.pl
4.7/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pyszne dziękuję szczaw nadaje się nie tylko do dań gotowanych, ale jest jadalny na surowo w sałatkach i na kanapkach:)

Jadamy całą rodziną w postaci smacznej zupy przez cały niemal rok (zerwane liście mrozimy).