Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!
Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami dłużej? Wystarcz zamknąć je w słoiczkach. Czas nas godni, więc pora zapełnić spiżarnię. Teraz na targach i bazarach króluje czarna porzeczka. Czarna porzeczka to owoc z charakterem, a w połączeniu z ciemną, gorzką czekoladą – istna rozkosz dla podniebienia.
![Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/03/vegeluv-dc5bcem-porzeczkowy3_800x589.jpg)
Porzeczka czarna uznawana jest za roślinę leczniczą, a to dlatego, że ma bardzo duże ilości witaminy C. W tym małym owocu znajdziemy naturalne przeciwutleniacze, które odgrywają ważną rolę w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Z kolei gorzka czekolada poprawia pamięć, zapobiega zmianom neurodegeneracyjnym, zawiera endorfiny i magnez poprawiające humor oraz teobrominę, która pobudza czynność serca.
A co powstanie z połączenia porzeczki czarnej z gorzką czekoladą? Coś bardzo zdrowego i bardzo pysznego! Polecamy przepis Amelii Romańskiej, która prowadzi wegańskiego bloga kulinarnego na prosty czekoladowy dżem z porzeczki czarnej, którego autorką
Skąd takie połączenie? Gorzka czekolada wzbogaca i uwydatnia słodkie, ale i wytrawne walory smakowe porzeczki czarnej. Sezon na te owoce jest krótki, więc od dzieła!
Czekoladowy krem z czarnej porzeczki
Składniki na 6-8 słoiczków:
- 2 kg porzeczki czarnej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- około 1,5 szklanki cukru (w zdrowszej wersji może być nierafinowany cukier trzcinowy)
Przygotowanie:
Na początku porzeczki trzeba oczyścić z listków, gałązek i umyć. Następnie wrzucamy porzeczki czarnej do garnka i dusimy je na małym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby nasza konfitura się nie przypaliła. Kiedy masa porzeczkowa zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę, słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gotową miksturę czekoladowo-porzeczkową miksujemy. Wyparzamy słoiki i przelewany dżem, mocno zakręcamy i przewracamy do dołu pokrywką i czekamy aż wystygnie.
Smacznego!


Robiłam to po raz pierwszy i powiem krótko palce lizać