Czekoladowy krem z czarnej porzeczki - przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!

Czekolada i czarna porzeczka – idealne połączenie!

Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi właściwościami dłużej? Wystarcz zamknąć je w słoiczkach. Czas nas godni, więc pora zapełnić spiżarnię. Teraz na targach i bazarach króluje czarna porzeczka. Czarna porzeczka to owoc z charakterem, a w połączeniu z ciemną, gorzką czekoladą  – istna rozkosz dla podniebienia.

Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]

Fot. Amelia Romańska[vegeluv.org ]


Porzeczka czarna uznawana jest za roślinę leczniczą, a to dlatego, że ma bardzo duże ilości witaminy C. W tym małym owocu znajdziemy naturalne przeciwutleniacze, które odgrywają ważną rolę w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Z kolei gorzka czekolada poprawia pamięć, zapobiega zmianom neurodegeneracyjnym, zawiera endorfiny i magnez poprawiające humor oraz teobrominę, która pobudza czynność serca.

A co powstanie z połączenia porzeczki czarnej z gorzką czekoladą? Coś bardzo zdrowego i bardzo pysznego! Polecamy przepis Amelii Romańskiej, która prowadzi wegańskiego bloga kulinarnego na prosty czekoladowy dżem z porzeczki czarnej, którego autorką

Skąd takie połączenie? Gorzka czekolada wzbogaca i uwydatnia słodkie, ale i wytrawne walory smakowe porzeczki czarnej. Sezon na te owoce jest krótki, więc od dzieła!

Czekoladowy krem z czarnej porzeczki
Składniki na 6-8 słoiczków:

  • 2 kg porzeczki czarnej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • około 1,5 szklanki cukru (w zdrowszej wersji może być nierafinowany cukier trzcinowy)

Przygotowanie:
Na początku porzeczki trzeba oczyścić z listków, gałązek i umyć. Następnie wrzucamy porzeczki czarnej do garnka i dusimy je na małym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby nasza konfitura się nie przypaliła. Kiedy masa porzeczkowa zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę, słodzimy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gotową miksturę czekoladowo-porzeczkową miksujemy. Wyparzamy słoiki i przelewany dżem, mocno zakręcamy i przewracamy do dołu pokrywką i czekamy aż wystygnie. 
Smacznego!

Fot. Fot. Amelia Romańska[https://vegeluv.org/ ]

Fot. Fot. Amelia Romańska[https://vegeluv.org/ ]
4.7/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Robiłam to po raz pierwszy i powiem krótko palce lizać

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!