Mleko roślinne czyli jak „wydoić” nasiona, orzechy i zboża?
Czy można zrobić mleko bez mleka? Oczywiście, że tak. Mleko sojowe, ryżowe, orzechowe, sezamowe, owsiane, orkiszowe – za sprawą ogólnie dostępnych roślin można przygotować zdrowe i pełnowartościowe mleko roślinne. Nie tak trudne w przygotowaniu, szczególnie kiedy nabierzemy wprawy − jest podstawą wielu pysznych koktajli, składnikiem owsianek, ciast, deserów i wielu innych pysznych dań.
W Polsce jest już coraz lepiej z dostępnością wegańskich produktów w tym mleka. Jednak jeżeli mamy problem z nabycie mleka roślinnego możemy przygotować je sami w domu.
Nasiona/orzechy moczyć w dużej ilości wody przez kilka godzin (minimum 4 godziny).
Przepłukać i zalać 3-4 szklankami świeżej wody (filtrowanej, albo mineralnej).
Zmiksować bardzo dokładnie razem z wybranymi dodatkami.
Powstałą masę przecedzić przez sitko, albo lnianą ściereczkę i mocno wycisnąć.
Mleko przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Pozostała masa może służyć jako baza do twarożków na słono i słodko oraz ciasteczek.
Amelia Romańska jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.
czy mogę zrobić mleko na bazie nasion chia?
zawsze można spróbować ale, nie widziałam takiego mleka więc nie jestem pewna czy coś z tego wyjdzie.