Wielkanoc – czas niemarnowania
Podczas Wielkanocy marnujemy ok. 30 proc. więcej żywności niż w innych miesiącach – szacują Banki Żywności. Jak zatem zmniejszyć skalę tego problemu i w pełni wykorzystać potencjał świątecznych dań?

Zbyt duże zakupy, nieuwzględniające terminu ważności nabytych wyrobów oraz brak umiejętności odpowiedniego gospodarowania produktami spożywczymi sprawiają, że często żywność trafia do kosza. Wyrzucone jedzenie to z kolei zmarnowana ogromna ilość wody i energii. Temat zyskuje na ważności właśnie teraz. Święta Wielkanocne to bowiem po Bożym Narodzeniu okres największego marnotrawstwa żywności.
– W Polsce 2,8 mln osób, czyli aż 7,4 proc. Polaków, żyje w skrajnym ubóstwie. Nie oznacza to naturalnie, że każdy z nich jest niedożywiony, niewątpliwie jednak, żywność jest dużym obciążeniem ich skromnych budżetów domowych i niestety często na niej oszczędzają. Jednocześnie w Polsce marnujemy co roku 9 mln ton jedzenia. Ta ilość mogłaby wystarczyć do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego osobom najbardziej potrzebującym w Polsce – mówi Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Polacy najczęściej marnotrawią produkty takie jak: chleb, owoce, mięso, warzywa i jogurty, a w okresie Wielkanocnym szczególnie dotyczy to jajek. Co istotne, jajka ugotowane na twardo można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni, dlatego nadają się również do przygotowania innych dań, już po Wielkiej Nocy. Niewykorzystane pisanki dobrze sprawdzą się w paście jajecznej do kanapek, czy sałatki, którą zabierzemy do pracy.
Ciesz się smakiem również po świętach
Wiele wielkanocnych dań często nie jesteśmy w stanie spożyć w ciągu tych kilku dni. Czy to oznacza, że należy je wyrzucić? Nic bardziej mylnego! Świąteczne przysmaki takie jak żurek, dania mięsne jak: pasztety, czy swojskie kiełbasy możemy bez obaw zamrozić. Niska temperatura jest gwarantem na to, że produkty zachowają swoje właściwości i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem również po Wielkanocy. Należy jednak robić to umiejętnie. Korzystne jest zastosowanie odpowiednich opakowań, takich jak torby do zamrażarki lub plastikowe pojemniki, aby przechowywane produkty nie uległy zepsuciu. Odpowiednio zapakowane produkty należy przed włożeniem ostudzić. Ich ciepło bowiem mogłoby spowodować wzrost temperatury w zamrażarce, co może doprowadzić do popsucia się innych artykułów. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od lodówki, produkty spożywcze w zamrażarce należy układać ciasno aby urządzenie pracowało sprawnie. Nie należy również zamrażać dań, które były już odmrażane. Gdy zastosujemy się do wszystkich wytycznych, całkowicie rozmrożony posiłek możemy bez obaw odgrzać i skonsumować już po świętach! Jednak co zrobić, gdy produktu nie da się zamrozić? Przykładem takiego dania bez wątpienia są niektóre wielkanocne wypieki.
Rozwiązaniem na tę sytuację jest przyrządzenie bajaderki. Miękkie, bogate w bakalie i za każdym razem inne, a co najważniejsze zrobione z pozostałości ciast goszczących na świątecznym stole będzie cieszyło podniebienie domowników jeszcze kilka dni po okresie wiosennych uroczystości.
Pełnoziarniste Tortille z sałatką jajeczną
Składniki:
- 2 pełnoziarniste tortille
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pomidor
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę, dodaj sok z limonki, kolendrę oraz majonez, a następnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż na tortilli kilka cienkich plasterków pomidora, na nich przygotowaną sałatkę jajeczną i zwiń tortille w rulon. Do przygotowania swojej ulubionej tortilli możesz użyć dowolnych ulubionych składników i stworzyć swoją własną propozycję dania.