Włącz orzechy włoskie do codziennej diety
Nie żałuj sobie orzechów włoskich – przekonują lekarze. Są bardzo zdrowe, a ich obecność w codziennej diecie zapewni nam dobre samopoczucie i dostarczy wielu cennych dla zdrowia witamin.

Miąższ orzechów włoskich jest bogatym źródłem serotoniny, która jest źródłem dobrego nastroju, powoduje uczucie sytości oraz ułatwia zasypianie. Jak przekonują eksperci dieta bogata w orzechy włoskie i uzyskany z nich olej może ułatwić znoszenie stresu.
A co poza tym? Orzechowy miąższ ukryty pod twardą skorupką dostarcza wielu witamin, m. in. witamina A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Zawierają także garbniki, flawonoidy, sole mineralne – fosfor, magnez, miedź i wapń. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty wspomagają pracę mózgu, pomagają zachować zdrowe kości, chronią przed chorobami serca, przedwczesnym starzeniem się organizmu i demencją.
Wykorzystuje się je często przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i skórnych. Do celów leczniczych nadają się jednak wyłącznie owoce niedojrzałe wraz z zielonymi osłonkami. Takie też można marynować i wykorzystywać do wyrobu orzechówki.
Orzechy włoskie zawierają tak cenne białko, że może być ono konkurencyjne dla białka zwierzęcego (w 100g: 16 g białka). Niestety, wówczas trzeba by ich zjeść naprawdę sporo, co ze względu na wysoką kaloryczność nie jest wskazane. Sycące orzechy sprawdzają się jednak przede wszystkim jako dodatek, przegryzka, cenne wzbogacenie jadłospisu.

Zapiekana owsianka orzechowa
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- garść orzechów włoskich
- 2 dojrzałe banany
- ½ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka mrożonych owoców jagodowych
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalne)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 190⁰C. Płatki owsiane umieścić w misce, zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. W tym czasie pokroić banana w plasterki i rozdrobnić orzechy na małe kawałki. Gdy płatki wchłoną wodę, dodać do nich banany, owoce jagodowe, rodzynki, mleko migdałowe, orzechy, cynamon i syrop z agawy, wymieszać. Przełożyć wszystkie składniki do naczynia do pieczenia, posypać cynamonem. Piec przez 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.
Smacznego!
Ciekawe przepisy, zwykle jej orzechy same na surowo, muszę skorzystac z tych przepisów.