Nektarynki owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze nektarynek

Nektarynki są odmianą brzoskwini zwyczajnej, to co je wyróżnia, to delikatna, cienka skórka, gładka powierzchnia owocu i bardziej soczysty miąższ... Zachęcające, prawda? Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z upalnym latem, bo świetnie służą jako element prowiantu na całodzienną wycieczkę! Pomagają również dojść do siebie po dużym wysiłku fizycznym. Ciężko znaleźć owoc o tak dużej zawartości witamin i minerałów. Warto spróbować!



Nektarynki, fot. shutterstockNektarynki, fot. shutterstock
  1. Nektarynki - niejasne pochodzenie
  2. Zagadka gładkiej skórki
  3. Nektarynki - słoneczne wymagania
  4. Nektarynki - samo zdrowie!
  5. Karotenoidy w nektarynkach
  6. Drogocenne pierwiastki w nektarynkach
  7. Nektarynki - zdrowa krew
  8. Nektarynki na siłowni
  9. Nektarynki - zdrowy deser i nie tylko
  10. Nektarynki w kuchni

Nektarynki - niejasne pochodzenie

Naukowa nazwa nektarynki – Persica – wskazuje, że ojczyzną owocu była Persja (obecnie Iran). W starożytnym Rzymie owoc był znany pod nazwą „perskiego jabłka”. Jednak badania genetyczne prowadzone w XX i XXI wieku wskazują, że gatunek ten znany był najwcześniej na terenach Chin, a ślady najdawniejszych upraw sięgają II tysiąclecia przed Chrystusem!

Nektarynki lub brzoskwinie były wspominane w chińskich tekstach już w X wieku przed naszą erą jako ulubiony owoc władców. W IV wieku p.n.e. owoce dotarły na tereny starożytnej Grecji. Około XVI-XVII wieku uprawy rozprzestrzeniły się na całą Europę. Do Ameryki drzewko dodarło wraz z hiszpańskimi kolonizatorami w XVI wieku. Nektarynka popularność zyskała całkiem niedawno, bo dopiero w XX wieku.

Zagadka gładkiej skórki

Skąd się wzięła gładka skórka? To pytanie spędzało sen z powiek wielu badaczom. Początkowo podejrzewano, że nektarynka jest połączeniem brzoskwini i śliwki, a gładką skórkę odziedziczyła po tej drugiej. Dopiero badania genetyczne wykazały, że gen odpowiedzialny za brak charakterystycznego meszku u brzoskwini jest genem recesywnym, a jego ujawnienie się sprawia, że powierzchnia owocu jest gładka.

Nektarynki - słoneczne wymagania

Brzoskwinie i nektarynki należą do rodziny różowatych (Roseceae) i zaliczane są do rodzaju Prunus. Nektarynka jest owocem wymagającym, bardziej wymagającym inż brzoskwinia. Żyje około 30 lat i potrzebuje dużej ilości słońca.

Największe uprawy nektarynek można spotkać w krajach śródziemnomorskich, Chinach, Kalifornii, Chile i w Południowej Afryce. W naszym kraju nektarynki uprawia się raczej hobbystycznie. Ostatnio duże zainteresowanie wzbudzają owoce o spłaszczonym kształcie, nazywane "ufo" lub miejskimi.
Nektarynki na drzewie, fot. shutterstock

Nektarynki - samo zdrowie!

Niska kaloryczność przy bardzo dużej ilości składników mineralnych i witamin to kuszące połączenie dla osób, które chcą zdrowo stracić na wadze. 1 nektarynka to około 39 kcal, to bardzo niewiele. Ponadto, nektarynki mają niski indeks glikemiczny – około 42, więc osoby będące na diecie nie muszą się obawiać! Nektarynki posiadają bardzo podobne właściwości co ich siostry brzoskwinie. Duża zawartość witaminy C sprzyja zwiększeniu odporności organizmu oraz wolniejszemu starzeniu się komórek. Są źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, oraz tłuszczów, białka, węglowodanów i błonnika. W nektarynkach znajdziemy też witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K. Najlepiej jeść bardzo świeże owoce, wraz ze skórką, gdyż wtedy mają one najwięcej składników odżywczych.

Karotenoidy w nektarynkach

Intensywny kolor pomarańczowo-żółty to efekt dużego stężenia beta-karotenu w owocach. Podobnie sprawa się ma z marchewką, morelami lub dynią. Beta-karoten to niezwykle cenny składnik. Chroni nie tylko przed powstawaniem wolnych rodników, ale też przed nadmiernym przenikaniem promieni UV do skóry oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku. Jest też niezawodnym środkiem na zdrową i gładką cerę.

Drogocenne pierwiastki w nektarynkach

Główną zaletą owoców jest bogactwo pierwiastków mineralnych, na 100 g owoców przypada 6 mg wapnia, 0.25 mg żelaza, 9 mg magnezu, 20 mg fosforu i aż 190 mg potasu! W niewielkich ilościach zawiera również cynk, mangan, miedź, siarka, sód. Potas jest składnikiem odpowiedzialnym za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, dobrą pracę nerek, wydzielanie insuliny oraz właściwie funkcjonowanie systemu nerwowego.

Bierze udział w dotlenianiu mózgu, dzięki czemu ułatwia koncentrację i poprawia zdolność myślenia. Dlatego też dostarczenie dostatecznie dużej ilości tego pierwiastka jest bardzo ważne! Nektarynki, brzoskwinie i morele mogą nam w tym pomóc. Co więcej, owoce mają działanie moczopędne, ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu.

Nektarynki - zdrowa krew

Brzoskwinie i nektarynki wspomagają działanie układu krwionośnego, poprzez dostarczenie siarki, żelaza i witaminy A. Wspomagają one produkcję czerwonych krwinek, a witamina C zawarta w owocach ułatwia wchłanianie żelaza. Nektarynki i brzoskwinie polecane są dla osób chorych na anemię i kobietom w ciąży.
Nektarynki pasują do deserów, jak i do dań na słono, fot. shutterstock

Nektarynki na siłowni

Spożywanie brzoskwiń, nektarynek i moreli jest szczególnie wskazane przy regularnym, dużym wysiłku fizycznym. Dzięki bogactwu witamin i minerałów wspomagają one szybką regenerację organizmu. Sprzyjają też pozbyciu się zbędnych kilogramów, a dzięki właściwością detoksykacyjnym ułatwiają pozbycie się zbędnych substancji. W zimę, gdy zabraknie już świeżych owoców, po treningu warto zjeść chociaż dwie suszone morele lub brzoskwinie.

Nektarynki - zdrowy deser i nie tylko

Świeże owoce to przede wszystkim doskonały dodatek do lodowych deserów i letnich ciast. Piękny aromat, kuszący kolor i słodki smak to raj dla podniebienia i zdrowie dla ciała! Najlepiej smakują mocno dojrzałe owoce, gdy widzimy, że skórka nie jest jeszcze zupełnie gładka, lepiej położyć owoc na parapecie i poczekać kilka dni, aż dojrzeje. Nektarynki posłużyć mogą jako dodatek do sosów i mięs. Dobrze komponują się także w lekkich sałatkach. Można sporządzać z nich dżemy, choć to specjalność krajów południowych. Nierzadko też sporządza się z nich kompoty skutecznie gaszące pragnienie w letnie dni. Słodkie nektarynki również kandyzuje się i suszy.

Nektarynki w kuchni

Proponujemy nieco mniej oczywiste podanie nektarynek:

Polędwiczki z kurczaka z nektarynką

Składniki:
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć, przyprawić i odstawić do lodówki na około godzinę (lub na noc, jeśli danie przygotowywać będziemy następnego dnia). Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, kawałki kurczaka delikatnie smażyć aż do zarumienienia z obu stron. Nektarynki przekroić, usunąć pestki, połówki nektarynki pokroić na plastry (niezbyt cienkie). Kurczaka zdjąć z patelni i położyć na większy talerz. Do oliwy na patelni dodać łyżeczkę miodu i położyć kawałki owoców. Smażyć około pół minuty z obu stron. Zdjąć nektarynki i ułożyć z kurczakiem, całość polać powstałym na patelni sosem.
Smacznego! 
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Garden Guides ; “History of Nectarine”; data dostępu: 2019-05-15
  2. Encyclopaedia Britannica; “Nectarine”; data dostępu: 2019-05-15
  3. Meenakshi Nagdeve; “11 Surprising Benefits Of Nectarines”; data dostępu: 2019-05-08
  4. Yunfei Zheng i in.; “Archaeological Evidence for Peach (Prunus persica) Cultivation and Domestication in China”; data dostępu: 2019-05-15
  5. The University of Arizona; “Nectarines”; data dostępu: 2019-05-15
Moim zdaniem
Co wolisz - brzoskwinie czy nektarynki?
Ocena (4.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy