Choć buraki bywają często niedoceniane, to są smaczne, a także bogate w najróżniejsze składniki odżywcze. Można z nich robić surówki, sałatki, carpaccio, wyjątkowe ćwikły, jak również napoje. Istnieją jednak pewne zasady dotyczące spożywania i sporządzania z nich przecierów czy koktajli. Tyczy się to w szczególności zestawiania ich z innymi składnikami. Z czym łączyć sok z buraków? O tym dowiesz się poniżej – zachęcamy do lektury!

- Czemu komponowanie soku z buraka jest istotne?
- Buraki i jabłka
- Burak z selerem naciowym
- Burak z marchewką
- Warto spróbować innych kompozycji!
- Sok z buraka - pytania i odpowiedzi
Czemu komponowanie soku z buraka jest istotne?
Najprostszym powodem, przez który wiele osób zastanawia się, jakie produkty dobrać do takiego napoju, jest smak warzyw. Słodki, intensywnie korzenny… bywa słabo tolerowany przez niektórych. Dodając inne składniki, można skutecznie zmienić te cechy, ale i przy okazji zwiększyć wartości odżywcze napoju! Z czym więc łączyć buraka w soku?
Buraki i jabłka
Klasyczna i absolutnie podstawowa kompozycja! To dwa pozornie proste, ale rewelacyjnie równoważące się pod względem smakowym składniki – kwasowość jabłka bowiem doskonale niweluje mineralny posmak bulwy. Dodatkowo połączenie to często pojawia się w innych przepisach, dlatego właśnie od tej propozycji należy zacząć! Łącząc oba produkty, wzbogacimy napój w różne witaminy i pierwiastki, które mają w sobie te owoce.
Warto pamiętać o odpowiednich odmianach. Najlepiej sięgać po kwaśne i soczyste jabłka, w tym m.in. antonówki oraz papierówki. Sok z buraków i jabłek najlepiej zrobić w stosunku 1:1 ze średnich warzyw i owoców.
Burak z selerem naciowym
Obok głównego bohatera tego tekstu, to seler naciowy stanowi absolutny hit, jeśli chodzi o dietetyczne menu. Jest on sekretem wielu gwiazd Hollywood, tryskających zdrowiem i cieszących się młodym wyglądem nawet w dojrzałym wieku. W przeciwieństwie do swojej korzennej odmiany ma bardziej ziołowy, wręcz pikantny posmak. Dlatego, jeśli zastanawiasz się, z czym łączyć sok z buraków – zdecydowanie warto postawić na warzywny napój z selerem naciowym.
Do sporządzenia go będziesz potrzebował 3 buraczane bulwy, 2 łodygi selera naciowego, ale nie tylko! Do takiej „mikstury” warto dorzucić jeszcze 2 jabłka i ząbek czosnku. Dzięki temu zyskasz atrakcyjny, orzeźwiający i pełen zdrowia miks. Jeśli chcesz, by działał on dodatkowo rozgrzewająco – dorzuć do całości niewielki kawałek imbiru.
Burak z marchewką
Lubiana przez dzieci, jak i dorosłych, marchew to kolejny rewelacyjny składnik, który warto łączyć z tym warzywem. Ma ona mniej korzenny, za to dość mocno słodki smak, a intensywny zapach znacznie poprawia woń uzyskanej mikstury. Aby sporządzić sok z buraka i marchewki, potrzebny będzie 1 średniej wielkości burak i 2 korzenie marchwi. Dla poprawienia wrażeń smakowych warto dorzucić jeszcze 3 kwaśne jabłka, łyżeczkę soku z cytryny i niewielką ilość oliwy z oliwek.
Warto spróbować innych kompozycji!
Przedstawiliśmy najpopularniejsze propozycje, z czym łączyć wyciśnięty z tych czerwonych bulw sok. Jednak to nie jedyne możliwości! Bardzo dobrze sprawdza się np. połączenie napoju z ziołami, takimi jak bazylia czy oregano. Ponadto rewelacyjnie wychodzą przepisy np. z ogórkami kiszonymi, dodatkowo wzbogacone o przyjazne mikroflorze jelitowej bakterie.
Ekologia.pl poleca
Sok z buraka - pytania i odpowiedzi
Ile i dlaczego powinien odstać sok z buraków po wyciśnięciu?
Głównym powodem, dlaczego napój uzyskany z tych warzyw powinien odstać po wyciśnięciu, jest konieczność jego odgazowania. Pijąc go od razu, potencjalnie narażasz się na bóle brzucha i gazy. Dlatego odczekaj co najmniej 30-60 minut.
W czym wyciskać sok z buraków?
Do tego celu najlepiej wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową. Sokowirówka w wyniku tarcia generuje zbyt wysoką temperaturę, niszcząc składniki odżywcze.
Czy jest jakiś limit picia tego napoju?
Co do zasady – dolny limit to 1 szklanka, do której można dochodzić sukcesywnie (od np. 50 ml). Górny zaś – 3 szklanki na dzień.
Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
1. https://www.cleaneatingkitchen.com/cant-be-beet-juice/
2 https://elavegan.com/immune-boosters-beetroot-juice/