Mamuty włochate wracają, ale w formie mięsnych klopsików | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Mamuty włochate wracają, ale w formie mięsnych klopsików

Mamuty włochate wracają, ale w formie mięsnych klopsików

Firma zajmująca się hodowlą komórkową mięsa stworzyła mamutowego klopsika. By tego dokonać, badacze pobrali komórki wymarłego zwierzęcia i poddali je odpowiedniemu procesowi. Ten nietypowy projekt ma podkreślić związek między produkcją zwierzęcą na dużą skalę, a niszczeniem dzikiej przyrody i kryzysem klimatycznym – donosi The Guardian.

Fot. aleks1949/Shutterstock

Fot. aleks1949/Shutterstock
Około 3900 lat temu na kontynentalnej Syberii ostatni znany mamut włochaty wyzionął ducha. Od tego czasu ludzie znają mamuty tylko z ich szczątków: porozrzucanych kości i niewielkiej liczby zamarzniętych zwłok, wraz z wytartymi resztkami niegdyś kudłatego futra. Te szczątki przez wieki budziły naszą ciekawość – ciekawość, która pewnego dnia może zostać zaspokojona. Bowiem australijska firma chce wskrzesić wymarły gatunek, ale w postaci mięsnego klopsika.

Wiele firm pracuje nad zamiennikami tradycyjnego mięsa, takiego jak kurczak, wieprzowina i wołowina. Ale australijska firma Vow zamierza mieszać i dopasowywać komórki z niekonwencjonalnych gatunków, aby stworzyć nowe rodzaje mięsa. Firma zbadała już potencjał ponad 50 gatunków, w tym alpaki, bawoły, krokodyle, kangury, pawie i różne rodzaje ryb. Pierwszym hodowanym mięsem, które trafi do restauracji będzie przepiórka japońska.

Tim Noakesmith, który wraz z Peppou założył Vow, powiedział: „Wybraliśmy mamuta włochatego, ponieważ jest symbolem utraty różnorodności i zmian klimatu”.

Początkowy pomysł pochodzi od Basa Korstena z agencji kreatywnej Wunderman Thompson: „Naszym celem jest rozpoczęcie dyskusji o tym, jak jemy i jak mogą wyglądać i smakować przyszłe alternatywy. Hodowane mięso to mięso, ale nie takie, jakie znamy”.

W 2018 roku inna firma wykorzystała DNA wymarłego zwierzęcia do stworzenia gumowatych misiów wykonanych z żelatyny z mastodonta.

Vow współpracował z prof. Ernstem Wolvetangiem z Australian Institute for Bioengineering na University of Queensland, aby stworzyć białko mięśniowe mamuta. Jego zespół wziął sekwencję DNA mioglobiny mamuta, kluczowego białka mięśniowego nadającego mięsu jego smak, i wypełnił kilka luk za pomocą DNA słonia.

Ta sekwencja została umieszczona w komórkach macierzystych mioblastów owcy, które replikowały się, aby rozrosnąć się do 20 miliardów komórek, które następnie firma wykorzystała do wyhodowania mięsa mamuta.

„To było absurdalnie łatwe i szybkie” — powiedział Wolvetang. „Zrobiliśmy to w kilka tygodni”. Powiedział, że początkowo pomysł polegał na produkcji mięsa dodo, ale potrzebne sekwencje DNA nie istnieją.

„To trochę dziwne i nowe – zawsze tak jest na początku. Ale z ekologicznego i etycznego punktu widzenia osobiście uważam, że [hodowane mięso] ma dużo sensu” – powiedział Wolvetang.

Hodowlane mięso zużywa znacznie mniej ziemi i wody niż zwierzęta gospodarskie i nie powoduje emisji metanu. Firma Vow poinformowała, że energia, której używa, pochodzi w całości ze źródeł odnawialnych, a płodowa surowica bydlęca, pożywka wzrostowa wytwarzana z płodów bydlęcych, nie jest używana w żadnym z jej produktów komercyjnych.

Do tej pory firma pozyskała 56 mln USD (46 mln GBP) na inwestycje. Wolvetang uważa, że technologie stosowane w badaniach nad medycznymi i ludzkimi komórkami macierzystymi będą coraz bardziej krzyżować się z produkcją hodowanego mięsa.

Seren Kell z Good Food Institute Europe powiedziała The Guardian: „Mam nadzieję, że ten fascynujący projekt otworzy nowe dyskusje na temat niezwykłego potencjału hodowanego mięsa w produkcji bardziej zrównoważonej żywności. Ponieważ najczęstszym źródłem mięsa są zwierzęta hodowlane, takie jak bydło, świnie i drób, większość zrównoważonego sektora białka koncentruje się na realistycznej replikacji mięsa z tych gatunków. Uprawiając wołowinę, wieprzowinę, drób i owoce morza możemy mieć największy wpływ na redukcję emisji pochodzących z konwencjonalnej hodowli zwierząt”.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Damian Carrington; "Meatball from long-extinct mammoth created by food firm"; theguardian.com; 2023-03-28;
4.7/5 - (20 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments